Wat kost het om een kat te hebben?

Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

Veel kattenbezitters worden overweldigd door wat er bij een kat komt kijken. En alles kost natuurlijk geld. Wij zetten op een rij waar je aan moet denken qua kosten als je een kat neemt.

"Met een beetje vooruitzien komen de kosten niet als een totale verrassing."

Een kat kost geld, net als alle andere huisdieren. Sommige kosten denk je direct zelf aan, andere liggen minder voor de hand.

Het bezitten van een kat is een voorrecht en een verantwoordelijkheid die planning vereist. Dat geldt niet alleen voor het inlezen in bijvoorbeeld kattengedrag (lees ook: mijn kat begrijpen), maar ook voor het nadenken over je budget.

Een kat is het waard

Over het algemeen zijn de kosten van het hebben van een kat niet hoog als je het vergelijkt met veel andere uitgaven die je in je leven doet. De reden: jij krijgt er veel voor terug. De vreugde en de levenskwaliteit die jij van jouw pluizige vriend krijgt, en hij van jou, zal waarschijnlijk elke cent waard zijn.

Wat kost een kat?

Het exacte bedrag van het bezitten van een kat is onmogelijk te zeggen en verschilt per kat en per woonplaats. Wel kunnen we zeggen waar je allemaal aan moet denken als je een kat neemt. Wat moet je kopen ? Veel eigenaren van gezelschapsdieren worden vaak verrast door de kosten van het bezitten van een kat gedurende zijn hele leven.

Een kat goedkoop onderhouden

Je kunt het houden van een kat goedkoper maken door goedkoper kattengrit of kattenvoer te nemen, een minder chique kattenbak te kopen, of die waterfontein/drinkfontein maar even te laten. Bedenk wel: bijna elke besparing heeft een keerzijde.

Bepaalde kosten ontkom je niet aan, zoals een kattenbak, grit, voer, en een castratie of sterilisatie (tenzij je een nestje wilt). Ook controles zoals gebitscontroles zijn belangrijk, omdat een kat als geen ander pijn kan verbergen en dus langdurig met een probleem kan lopen en pijn kan hebben.

Enkele voorbeelden van die ‘kosten’ die meer kosten voorkomen:

 • Een drinkfontein, of gewoon ‘genoeg drinkbakken’ kosten nu wat geld, maar helpen met de vochtinname en helpen zo bij het voorkomen van bijvoorbeeld nierstenen. De behandeling daarvan kost een stuk meer geld.
 • Genoeg klim-mogelijkheden in huis en krabpalen kosten nu misschien geld, maar zorgen voor genoeg beweging in huis, wat nodig is, overgewicht voorkomt en bovendien je kat gelukkiger maakt. En het voorkomt kapotte meubels.
 • De jaarlijkse controle bij de dierenarts is nú een uitgave, anderzijds is het een besparing voor de toekomst. Een tandprobleem kan erger worden, of zelfs een orgaanprobleem worden (lees: tandvleesontsteking), waardoor behandeld moet worden. Dat was bij vroege constatering van het probleem niet nodig geweest. Deze problemen bezorgen jou hoge (meer) kosten, maar belangrijker nog: deze problemen zijn vaak erg pijnlijk. Zo’n controle valt onder ‘preventieve zorg’ - het ‘voorkomen van erger’.
 • Tandenpoetsen (ja, écht) helpt heel goed ter voorkoming van gebitsproblemen, waar maarliefst 8 op de 10 dieren mee te maken krijgen. Lees meer: tandenpoetsen kat

Een kat of een hond: het verschil in kosten

Wat is goedkoper, een kat of een hond? Normaal gesproken is een kat een goedkopere keuze dan een hond, afhankelijk van hoe je het aanpakt natuurlijk. Een hond heeft meer verzorging en training nodig en in de meeste gevallen ook meer voer.

Als het gaat om medische zorg, is er bij honden vaak meer mogelijk dan bij katten (hoewel er bij katten ook heel veel mogelijk is). Ook zijn honden vaak groter en hebben dus meer medicijnen/middelen nodig, thuis of bij de dierenarts (bijvoorbeeld bij narcose). De dierenartskosten van een hond gemiddeld gezien hoger maken dan van een kat.

Veelvoorkomende kosten

De eerste jaren van het leven van de kat zijn meestal duurder dan een gemiddeld jaar. Hieronder volgen voorbeelden van veelvoorkomende kosten voor een katteneigenaar. 

 • Voedsel
 • Lekkernijen
 • Speelgoed
 • Kattenbakken
 • Reismanden
 • Verzorgingsproducten
 • Medicijnen
 • Vaccinaties
 • Veterinaire zorg.

Adoptie

De goedkoopste aankoopoptie is meestal adoptie. Als je de kat bij een betrouwbaar asiel koopt, is de kat waarschijnlijk al gecastreerd, gechipt en ingeënt, wat een geweldige manier is om wat geld te besparen. In het begin moet je de aanschafprijs van de kat in je budget opnemen (uiteraard), voer en benodigdheden, de eerste medische onderzoeken en castratie. Bij adoptie komen vrijwel altijd kosten kijken. Bij adoptie van een kat is bij veel organisaties sterilisatie of castratie van de kat of kitten verplicht, als dat nog niet gebeurd was.

Een geadopteerde kat, is vaak al iets ouder. Een gemiddelde kat wordt ongeveer 9 tot 15 jaar oud en kan zelfs redelijk gemakkelijk ouder worden.

Onnodige risico’s

In het besparen van kosten kun je uitgaven doen die nu pure uitgaven lijken, maar (echt) een besparing zijn voor de toekomst.

"Te veel besparen zorgt voor gezondheisrisico’s voor je kat"

In het lijstje op deze pagina onder de kop een kat goedkoop onderhouden staat daar al iets over. Kosten besparen op voedsel door je kat bijvoorbeeld zelf eten te laten verzamelen, of zwerfvuil te laten eten, is een slechte poging om geld te besparen. Voedsel van lage kwaliteit kan bij katten leiden tot medische problemen, wat resulteert in een slechte kwaliteit van leven voor jouw trouwe viervoeter en uiteindelijk hogere rekeningen bij de dierenarts voor jou.

Hetzelfde geldt voor het vermijden van routinematige zorg bij de dierenarts en preventieve zorg zoals ontworming en vaccinaties. Je vermijdt de kosten voor het moment, maar op langer termijn kan dit zeer kostbaar zijn. Door vaccinaties en onderzoeken te vermijden, loopt jouw kat onnodige risico's , waardoor mogelijke problemen langer onopgemerkt blijven.

Verzekering

Met het besparen op een verzekering neem je ook een risico, we raden een kattenverzekering aan. Tip: neem je verzekering vóórdat je kat (chronisch) ziek is, daarna kan het vaak niet meer.

Overweeg je een verzekering, denk dan aan:

 • een goede dekking
 • of je bij de verzekeraar snelle en makkelijk kunt declareren
 • of de terugbetaling snel en makkelijk verloopt
 • vrije dierenartskeuze

Figo heeft bovenstaand lijstje. Ga naar: huisdierenverzekering Figo

Je kat jong verzekeren is vaak goedkoper.

Chronische medische problemen

Wanneer je een kat of een ander huisdier aanschaft, moet je bewust zijn van chronische medische problemen. Diermedische studies tonen aan dat bij sommige rassen meer erfelijke aandoeningen voorkomen. Daarnaast hebben sommige kattenrassen meer risico op chronische medische problemen. 

Dus het kan verstandig zijn de kenmerken van het ras waarin je geïnteresseerd bent te bestuderen voordat je jouw kat koopt.

Problemen die vaak te relateren zijn aan het ras kunnen zijn: allergieën, diabetes, nierziekten of hyperthyreoïdie - aandoeningen die een behandeling vereisen die kostbaar kunnen zijn.

Verzekering en zorgplan

Onverwachte hoge kosten

Voor onverwachte hoge kosten raden we je aan je dier te verzekeren, of het nu een kat of een hond is, waarbij wij goede ervaring met Figo hebben. Figo het is een verzekeraar die makkelijk en snel declaraties verwerkt, een brede dekking geeft en met een vrije dierenartskeuze. Ga naar: huisdierenverzekering Figo

Terugkerende kosten

Wist je dat elke kitten ontwormd moet worden? En elke kat vervolgens regelmatig? Lees: ontwormen kat. Daarnaast moet je denken aan dierenartsbezoeken bij problemen, maar ook de jaarlijkse controle en een gebitscontrole.

Buitenkat vs binnenkat

Een ander aspect wat de kosten van een kat kan beïnvloeden is of je een binnenkat of een buitenkat hebt.

De kosten voor buitenkatten zijn meestal hoger dan voor de gemiddelde huiskat, maar niet altijd. Buitenkatten worden blootgesteld aan parasieten, agressieve dieren, mensen en andere gevaren van de buitenwereld. Maar buitenkatten zijn vaak wel gezonder dan binnenkatten.

Binnenkatten hebben vaker last van overgewicht en van probleemgedrag dan buitenkatten. Kattengedrag leren begrijpen is bij binnenkatten éxtra belangrijk. Lees ook: mijn kat beter begrijpen

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd