Net een kitten? Tips om te wennen aan zijn nieuwe huis

De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe thuis. .

Een kat heeft een prima aanpassingsvermogen, maar om problemen te voorkomen kun je je nieuwe kat of kitten helpen aan het nieuwe huis te wennen. Want die eerste stapjes in een nieuw huis kunnen spannend zijn voor een kitten, maar ook voor een volwassen kat in een nieuw huis. Sommige katten zijn zelfverzekerder en komen eerder uit hun schulp, terwijl andere banger zijn in een nieuwe woning.

Het nest verlaten

Voor kittens kan de ervaring om hun moeder, broers en zussen te verlaten traumatisch zijn. Daarom is het verstandig om het wennen aan een nieuwe omgeving zo rustig mogelijk te laten verlopen.

Achtergrond van je kat

Heb je al een kat? Dan is het belangrijk om rekening te houden met waar de kat vandaan komt. Wanneer je nog in de fase bent waarin je je orienteert voor een nieuwe kat, probeer dan een kat te kiezen die uiteen vergelijkbare leefomgeving als die van jou komt.

Een kat die isopgegroeid op een boerderij met weinig interactie met mensen is misschien niet de beste keuze voor een gezin met veel kinderen in een stedelijke omgeving. Probeer de moeder van je kitten te ontmoeten - als ze kalm, sociaal en aardig is, zal jouw kitten dat waarschijnlijk ook zijn.

Begin met één kamer, het hele huis later

Je kitten of kat meteen volledig loslaten in het nieuwe huis is geen goed idee. Een goede eerste stap is het kiezen en inrichten van een bepaalde kamer waar jouw nieuwe huisgenoot rustig kan wennen aan de omgeving en de geluiden. Een kleinere kamer kan dan helpen, waar het minder overweldigend is dan in een compleet huis vol met onbekende geuren, plekjes en geluiden.

Een hekje of gaas in de deuropening

Indien mogelijk kan je een hekje of stevig gaas in de deuropening plaatsen en deze afdekken met een deken. Zo kan jouw kat als hij eraan toe is zelf op zoek naar een glimp van de rest van het huis en zo in alle rust vertrouwd raken met alle nieuwe geuren.

Als jouw nieuwe kat gewend is aan zijn nieuwe huis, de nieuwe geuren en jou als eigenaar heeft eren , kan je de deken en het hek weghalen en de ruimte geleidelijk uitbreiden naar meer ruimten van je huis. Onthoud dat kittens misschien meer tijd nodig hebben in hun eerste kamer, terwijl volwassen katten eerder klaar voor kunnen zijn om de rest van hun nieuwe huis te verkennen.

Maak het veilig

In de eerste kamer moet je rekening houden met het vermijden van lange gordijnen, omdat de kat of kitten er mogelijk in gaat klimmen. Dit kan later moeilijk zijn om af te leren. Neem alle mogelijke gevaren weg en maak de omgeving zo veilig mogelijk. Denk hierbij aan het weghalen van giftige planten en stoffen, elektrische apparatuur en eventuele breekbare voorwerpen.

Lees ook: voorbereiden op een kat of kitten

Klaar om te ontdekken

Houd ramen en deuren naar buiten goed gesloten, zodat als je kat toch in paniek raakt, deze niet in een nóg grotere, engere omgeving terechtkomt: buiten. Zorg voor een kattenbak, voer- en meerdere waterbakken in aparte delen van de kamer. Een kattenmandje of kartonnen doos met een knus dekentje zijn ideale schuil- en rustplekken voor de kat. Een krabpaal en een paar speeltjes om mee te spelen zijn ook essentieel. Mogelijk is een verdamper die rustgevende feromonen verspreid, zoals de Feliway verdamper, fijn voor je kat.

Lees ook: voorbereiden op een kat of kitten

De beginperiode

Het is belangrijk om je nieuwe harige vriendje tijd te geven om te wennen aan zijn nieuwe huis en hem in zijn eigen tempo te laten verkennen. Blijf kalm en forceer of stoor je kat niet tijdens het verkennen. Lokken kan leuk zijn, maar kan ook juist voor afleiding of meer (onnodige) prikkels zorgen. Je merkt al aan je kat snel genoeg of hij hier wel of geen behoefte aan heeft. Reageert je kat schichtig of met grote ogen, dan is het waarschijnlijk even te snel.

Kinderen

Als je kinderen hebt, leer ze dan hoe ze de kat moeten benaderen en ermee om moeten gaan. Vooral de kat met rust laten kan een uitdaging zijn voor kinderen. Deze rust is wel essentieel, zodat je kat de kans krijgt om uit te rusten, de omgeving te onderzoeken en vooral: om je kinderen niet als een gevaar (voor zijn rust) te zien.

Niet álles veranderen

Het is belangrijk in het begin de basisbehoeften nog even niet aan te passen. Naast een nieuw huis ook nog wennen aan nieuwe smaken, een nieuwe geur of ander gevoel aan de poten bij het doen van behoefte (de kattenbak), kan het wennen in de weg zitten. Zorg in het begin dus voor hetzelfde kattenvoer, vers water op meerdere plekken en uiteraard een kattenbak.

Kattenbak

In de meeste gevallen hebben kittens al geleerd hoe de kattenbak werkt door hun moeder na te doen. Meestal hoef je de kitten alleen te laten zien waar de kattenbak zich bevindt. Gebruik het kattengrit waar de kat of kitten al gewend aan is. Gebruik, als dat mogelijk is,beddengoed uit zijn vorige thuis om het nieuwe bed een vertrouwde geur te geven.

Eten

Geef je kitten in zijn nieuwe omgeving hetzelfde kattenvoer, zodat niet álles wennen is. Wees niet verbaasd als de kat in dit stadium weinig aandacht aan het eten besteedt. De gewenningsperiode kan een stressvolle periode zijn met veel nieuwe indrukken, maar je kunt erop vertrouwen dat als de nieuwkomer zich eenmaal veilig voelt, hij uiteindelijk het kattenvoer zal eten.

Rust

Alle katten, vooral kittens, hebben hun slaap nodig, dus wees respectvol en stoor ze niet als ze aan het rusten zijn.

Een band creëren met je kat

Hoe meer tijd je in het begin met je kitten of kat doorbrengt, hoe gemakkelijker het zal zijn om dit kleine wezentje te begrijpen en daardoor een sterkere band te creëren. Maak van de gelegenheid gebruik om het gedrag en de signalen van de kat te leren kennen.

Energie en interactie

Probeer je aan het tempo van jouw kat aan te passen en probeer geen relatie te forceren.

"Geef deze rust ook door aan je kinderen."

Een goede manier om de band met je kat te versterken is om alleen aandacht te geven aan de kat wanneer deze daar behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld als je ziet dat de kat zichbaar geniet van het aaien of spelen. Toont de kat geen interesse, laat hem dan ook met rust. . Tijdens de eerste dagen zou elk contact moeten plaatsvinden op initiatief van de kat. Na verloop van tijd kan dit worden verhoogd, als jouw kat het daarmee eens is natuurlijk.

Aaien

Katten geven kopjes om geurtjes te verspreiden die wij niet ruiken en om affectie te tonen. Aanraking aan de kop is dus een lage drempel. Begin bij het aaien dan ook altijd op de kop van je kat. Als je kat het lekker vindt, mag je vast wel achter de oren kriebelen en kun je verder over zijn rug aaien. Respecteer de signalen van de kat en aai nooit meteen zijn buik, tenzij je er zeker van bent dat hij het goedkeurt en ervan geniet. Uiteindelijk is het wel handig om aanrakingen op ongebruikelijke plekken zoals de buik, poten en tand(vlees) te trainen, maar de gewenningsfase is niet het moment hiervoor. Lees ook: tandenpoetsen kat

Op hun rug liggen en de buik laten zien is een manier om 'hallo' te zeggen onder katten, niet een uitnodiging de buik te aaien.

Knipperen met de ogen

Zoals je misschien hebt opmerkt, knipperen katten naar elkaar om te laten zien dat ze vriendelijk zijn. Probeer dit zelf ook te doen, en hopelijk zal hij terug knipperen. Langzaam en ontspannen met de ogen knipperen is een teken van affectie. Let op dat een kat in principe niet knipoogt. Doet je kat dit vaak, kan het oog bijvoorbeeld ontstoken zijn.

Routines creëeren

De routines die je tijdens deze eerste periode aanhoudt, zijn de routines waar je kat aan went en die de kat zal volgen. Als je de kitten bijvoorbeeld 's nachts in bed houdt, moet je je bewust zijn van dat je misschien te maken krijgt met nachtelijke spelletjes en verstoring van je nachtrust , aangezien katten van nature actief zijn in de schemering en bij zonsopgang. Het is wel mogelijk om het slaappatroon van jouw kat aan te passen aan de levensstijl van jouw gezin, mits je er een routeine van maakt.

Andere huisdieren laten wennen

Het kan een flinke uitdaging zijn je huidige huisdieren te laten wennen aan een nieuwe kat in huis. Bij een kitten gaat deze acceptatie vaak sneller.

Als je andere huisdieren hebt, moet de gewenning van twee (of meer) kanten komen. Je kitten komt in een nieuw huis terecht, waar al een (territorium)dier woont. Dat is juist een goede reden is om de kennismaking onder de voorwaarden van de nieuwe kat te laten gebeuren: als hij er klaar voor is. Zorgvuldigheid en oplettendheid is hierbij nodig.

Een nieuwe kat introduceren in een gezin met andere katten kan moeilijk zijn en veel werk vergen, aangezien katten territoriale dieren zijn die andere katten als indringers kunnen zien. Je nieuwe kat laten wennen aan een hond (die gewend is aan katten) gaat vaak iets sneller. Volwassen katten accepteren kittens meestal gemakkelijker dan een andere volwassen kat.

Je kat voor het eerst naar buiten

Als je van plan bent om je kat naar buiten te laten, is het verstandig om , je kat eerst drie weken binnen te laten voordat hij de buitenwereld gaat verkennen. Dan ben je er redelijk zeker van dan hij volledig is gewend in het nieuwe huis en dat ook echt als zijn veilige thuishaven ziet.

Onthoud dat het wennen tijd kost en geduld vereist. Laat je kat zijn nieuwe omgeving dus in zijn eigen tempo verkennen. Wil je je kat voor het eerst naar buiten laten, gelden er dus eigenlijk soortgelijke regels als bij het wennen aan een nieuw huis. Laat jouw kat het moment zelf kiezen.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

    Lees meer

  • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

    Lees meer

  • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

    Lees meer

  • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

    Lees meer

  • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

    Lees meer

  • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

    Lees meer

  • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

    Lees meer

  • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

    Lees meer

  • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

    Lees meer

  • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

    Lees meer

  • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

    Lees meer

  • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

    Lees meer

  • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

    Lees meer

  • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

    Lees meer

  • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

    Lees meer

  • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

    Lees meer

  • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

    Lees meer

  • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

    Lees meer

  • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

    Lees meer

  • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

    Lees meer

  • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

    Lees meer

  • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

    Lees meer

  • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

    Lees meer

  • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

    Lees meer

  • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd