Jouw kitten socialiseren

Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

Vanaf het moment dat een kitten zonder de hulp van de moederpoes rond begint te lopen, begint het leren op eigen houtje.

Je kitten leert heel snel door het verkennen van de omgeving, andere katten na te doen en te spelen met zijn moeder en nestgenoten.

Vanaf drie tot zeven weken durft een kitten vaak heel veel – in deze periode staan ze erg open om nieuwe dingen te leren en veranderingen in de omgeving te accepteren.

Blijven leren

Hoewel kittens op jonge leeftijd een paar weken erg openstaan voor nieuwe ervaringen, blijven katten hun hele leven leren. Zowel positieve als negatieve indrukken nemen ze op.

De meeste lessen worden geleerd in het socialisatieproces bij de moederpoes in het nest, maar je kunt je kitten nieuwe sociale vaardigheden blijven aanleren in zijn nieuwe huis. Katten zijn enorm flexibel, zowel fysiek als mentaal.

Een nieuw huis

Om de overgang naar een nieuw huis zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je indien mogelijk het beste een kitten kiezen uit een omgeving die vergelijkbaar is met jouw huis. Het gewenningsproces zal dan makkelijker zijn voor de kitten.

Als een nest slechts uit één kitten bestond of als een kitten al vroeg van zijn moeder wordt gescheiden, kan het voor de kitten moeilijk zijn om met andere katten om te gaan. Heb je toch een eenling geadopteerd? Onthoud dan dat er extra hard moet worden gewerkt aan socialisatie. Je zal de rol van de moederpoes, speelkameraad en leraar op je moet nemen en de kitten alles moet leren wat hij had moeten leren van nestgenoten.

Lees ook: een warm welkom voor jouw nieuwe kat of kitten

Leren kost tijd

Je kitten iets nieuws leren kost tijd. Zorg ervoor dat je jouw kitten de aandacht geeft die het nodig heeft. Beloon voldoende met snoepjes en speelgoed. Jouw tijd en energie zal uiteindelijk ook beloond worden. Geef je kitten in ieder geval veel tijd en rust om alles op zijn eigen tempo te verkennen.

Socialisatie met mensen

Zorg ervoor dat het hele gezin wordt betrokken bij het socialisatieproces van het nieuwe gezinslid. Leer ook kinderen die langskomen hoe ze met de kitten om moeten gaan (lees ook: kinderen met katten leren omgaan). 

  • Introduceer jouw kitten aan verschillende mensen door vrienden uit te nodigen.
  • Als je thuis geen kinderen hebt, is het een goed idee om er een paar uit te nodigen.

Geef wel wat tips over hoe anderen zich moet gedragen in de buurt van jouw kitten, vooral de eerste keer dat ze elkaar ontmoeten. Katvriendelijke honden zijn perfect voor het introduceren van andere dieren, zorg er alleen wel voor dat de hond niet gaat blaffen. Daar kan de kitten van schrikken.

Kat socialiseren met honden

Als de moederpoes van je kitten bevriend is (of was) met honden, zal jouw kitten geen angst zien in honden. Maar, als de moeder bang is en met angst reageert, zal haar kitten waarschijnlijk moeite hebben om dat af te leren.

Lees ook: kat met hond introduceren 

Het belang van aaien

Net als baby's hebben kittens fysiek contact nodig. Na het verlaten van hun moeder, die hen de eerste weken van zijn leven heeft verzorgd en gelikt, is het aaien van kittens een essentieel onderdeel van de socialisatie. Zo raakt jouw nieuwe gezinslid gewend aan fysiek contact met jou, je gezin en andere mensen.

Lichamelijk contact is goed

Je kitten aaien voelt goed voor zowel jou als je kitten. Het leert je kitten ook dat lichamelijk contact met mensen niet eng is – en dat het juist prettig is. Wanneer je jouw kitten aanraakt, komt jouw geur op zijn vacht en associeert de kitten zich met jouw geur en veiligheid. Verder werkt het als een bezittelijke marker - jij en jouw kitten horen bij elkaar.

Gezondheidsproblemen opmerken

Door de poten, staart en oren van jouw kitten regelmatig aan te raken, leer je zijn lichaam kennen en kan je na verloop van tijd eventuele gezondheidsproblemen opmerken. Ook kun je zo steeds meer vertrouwen creëren. Je kitten laten wennen aan aaien kan ook helpen wanneer het tijd is om naar de dierenarts te gaan.

Hoe aai je goed?

Begin met aaien altijd op de kop. Als je kitten dat fijn vindt, kun je je hand voorzichtig langs zijn rug bewegen. Katten zijn normaal gesproken heel duidelijk over wat ze wel of niet leuk vinden. Als jouw kat alleen op zijn kop geaaid wil worden, aai dan alleen daar. Anders riskeer je gebeten of gekrabd te worden. Aai een kat nooit zomaar op zijn buik, tenzij je de kat al heel lang kent en zeker weet dat hij dat fijn vindt. Katten liggen vaak met hun buikje omhoog, maar dat is geen signaal om geaaid te willen worden – het is een manier om ‘hallo’ te zeggen.

Kat knippert met de ogen

Heb je ooit een kat zien flirten met een andere kat? Langzaam knipperen naar een andere kat is een manier om te laten zien dat ze vriendelijk zijn. Probeer langzaam naar jouw kat te knipperen. Als je geluk hebt, knippert hij terug.

Een knipoog kan dan juist weer een teken zijn van een medisch probleem. Knipoogt je kat veel? Ga dan langs de dierenarts voor een controle.

Gebruik je stem

Door met je kitten te praten, leert hij luisteren en opletten bij bepaalde tonen. Je kat kan misschien de betekenis van de woorden niet begrijpen, maar hoe meer je tegen je kat praat, hoe meer hij de verschillende tonen van je stem zal herkennen.

Het is een goed idee om in het begin je stem te overdrijven om het voor jouw kitten gemakkelijker te maken om het te begrijpen. Je kan bijvoorbeeld een kalme, zachte toon gebruiken tijdens het knuffelen om hem een veilig gevoel te geven, en een vrolijke toon tijdens het spelen. Corrigeren is een vak apart.

Je kat corrigeren

Straffen bij katten werkt niet. Het verstoort slechts de band die jij met je kat opgebouwd hebt. Onder straffen verstaan we niet alleen een tik, maar ook harde geluiden, de waterspuit, of fysieke dreiging zijn een straf.

"Katten straffen werkt niet"

Als je boos bent, probeer dan niet te schreeuwen of je stem te verheffen. Met een gevoelig gehoor is erg hard geluid namelijk ook een vorm van straffen. Straffen kan een terugval veroorzaken bij het ontwikkelen van de sociale vaardigheden van je kitten of kat. Het straffen van een kat verstoort eerder jullie band, dan dat het de band versterkt.

Jaag ook nooit achter je kat aan.

Toch corrigeren

Als je je kitten moet corrigeren, gebruik dan een vaste toon, om ze vervolgens in een andere situatie te zetten, door ze te verplaatsen of weg te laten lopen. Denk na of die toon of dat woordje niet te veel in je dagelijks woordgebruik terugkomt. Het woordje “nee” werkt vaak goed, kort en los, met dezelfde toon en niet te hard.

Praten met je kat

Later, als je kat en jij elkaar steeds beter leren kennen, kan jullie communicatie steeds subtieler worden. Stap voor stap wordt het contact met je kat steeds uitgebreider en specifieker. Het ‘praten met je kat’ kan soms echt werken (hoewel hij er natuurlijk geen woord verstaat) en jij snapt ook de verschillende geluiden die hij maakt. Sommige kattenrassen ‘praten’ meer dan andere katten.

Wennen aan de auto

Laat jouw kitten wennen aan kleine autoritten, altijd in de kattenbench. Lees ook: vervoer van je kat. Geef je kitten een traktatie als jullie terugkomen. Zo wordt een autorit geassocieerd met iets positiefs.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

    Lees meer

  • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

    Lees meer

  • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

    Lees meer

  • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

    Lees meer

  • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

    Lees meer

  • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

    Lees meer

  • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

    Lees meer

  • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

    Lees meer

  • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

    Lees meer

  • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

    Lees meer

  • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

    Lees meer

  • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

    Lees meer

  • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

    Lees meer

  • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

    Lees meer

  • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

    Lees meer

  • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

    Lees meer

  • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

    Lees meer

  • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

    Lees meer

  • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

    Lees meer

  • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

    Lees meer

  • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

    Lees meer

  • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

    Lees meer

  • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

    Lees meer

  • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

    Lees meer

  • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

Kitten Gids

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.