Je kat een halsband omdoen

We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

Waarom zou je je kat wel of geen halsbandje om doen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets? We wegen de voordelen en de nadelen af en we zetten wat tips op een rij voor je kat om te wennen aan een halsbandje met belletje.

Je kat een halsbandje omdoen: waarom?

Een kat is een jager en kan goed sluipen. Dat leert hij via spelen en van andere katten.

Meer katten, minder (kleine) vogels

Er zijn meer redenen voor de afname van polulaties van (kleine) vogels, maar de huiskat is één van de belangrijkste. Een huiskat die naar buiten gaat pakt gemiddeld 3 vogels per maand. De kattenpopulatie in Nederland groeit steeds verder en dus zijn er steeds meer katten in Nederland te vinden. Tegelijk worden vogelpopulaties steeds kleiner en dat is geen toeval. 

Redenen voor een halsband

Er zijn meerdere goede redenen om je kat een halsband te geven, zowel voor de binnenkat als voor de kat die naar buiten gaat.

Vogels zijn een belangrijke reden, maar niet de enige voor het nemen van een halsbandje

Een halsbandje: waarom?

Een halsbandje met een belletje helpt niet alleen vogels, maar ook jou. Het belletje laat de omgeving weten: hier loopt, springt, of sluipt een kat. Het geluid van een belletje aan de halsband kan jou helpen om je kat consequent op te voeden. Je hoort tenslotte direct wanneer hij op het aanrecht springt.

Tips voor een halsband

We zetten wat tips voor het kiezen van een halsband voor je kat op een rij.

 • Een klikmechanisme
  Hou er rekening mee dat het gevaarlijk kan zijn als jouw kat vast komt te zitten. Als je een halsband gebruikt - zorg er dan voor dat deze los kan klikken.
 • Een belletje
  Zoals hierboven beschreven is dit essentieel voor een steeds verder slinkende vogelpopulatie van veel vogelsoorten in Nederland. Ook helpt het jou in de opvoeding.
 • Koop er direct een aantal
  Zeker als je kat naar buiten mag, koop direct een aantal halsbandjes. Je kat gaat er zeker één verliezen, maar waarschijnlijk meer.
 • Een kokertje
  Je telefoonnummer en naam in een klein kokertje aan de halsband kan helpen voor identificatie van je kat.
 • Reflectie
  Een felgele halsband met reflecterend materiaal kan niet alleen helpen voor de veiligheid, maar ook om je kat terug te vinden als hij een avond niet teruggekomen is en je met een zaklamp door de wijk loopt en onder auto’s tuurt.
 • Chippen
  Gebruik de halsband als aanvulling, niet als alternatief voor de indentificatie van je kat. Lees ook: chippen kat

Met of zonder belletje?

Een halsband zonder belletje kan een eerste stap zijn, maar deze tussenstap is vaak niet nodig. Het belletje heeft het meeste nut, zit vaak al aan de halsband en die eraf halen is meestal niet nodig. We raden aan je kat een halsband te geven met belletje of (rinkelende) naamtags en/of muntjes. Hier zijn meerdere redenen voor:

 • Vogels: dit is een belangrijke reden voor een halsband met belletje. de vogelpopulatie in Nederland krimpt enorm in diversiteit en katten dragen hieraan bij. Tel daarbij op dat de kattenpopulatie groeiende is, samen levert dat veel dode vogeltjes op. Katten pakken vaak kleinere vogeltjes, waar we er over het algemeen al steeds minder van hebben in Nederland.
 • Aankondiging: je hoort je kat bijvoorbeeld op het aanrecht springen – handig als dat niet mag. Naast dat jij het hoort, horen ook andere katten en/of honden je kat aankomen.
 • Terugvinden: een extra reden is dat je een kokertje met telefoonnummer kunt toevoegen, zodat als je kat vermist raakt, de vinder jou kan contacteren. Dat scheelt in de kosten van de dierenambulance (die het al heel druk heeft) en ook veel moeite voor zowel jou als de vinder. Dit is nog belangrijker wanneer je je kat niet chipt, maar chippen raden we wel heel sterk aan. Bij adoptie-katten via de Dierenbescherming wordt dit bijvoorbeeld al standaard gedaan, maar het chippen van katten in Nederland is helaas nog niet verplicht. Lees ook: chippen kat

Een halsbandje redt vogels!

Wennen aan een halsband: tips voor je kat

Het kan best een uitdaging zijn een kat te laten wennen aan de halsband. Soms kan het er als een worsteling en wat zielig uitzien. Het is ook nogal een verandering, beeld het je eens in! Toch raden we aan vol te houden. Je kat kan er echt aan wennen. Hieronder vind je een aantal tips om je kat goed aan de halsband te laten wennen.

 1. Het juiste halsbandje kopen: Wij raden een bandje met belletje sterk aan.

 2. Vroeg wennen: Geef je kitten het liefst van jongs af aan een bandje met een belletje. Maar ook later kan een kat zeker nog leren een halsband met belletje te dragen.
 3. De halsband omdoen: Doe de halsband om als je kat in volledige ontspanning is. Houd het belletje stevig vast zodat deze nog niet rinkelt bij het omdoen.
 4. Nog eens proberen: Doet je kat het bandje steeds af? Probeer het gewoon op een later moment nog een keer. Alles op zijn tijd. Let erop dat deze strak genoeg zit, maar niet té strak.
 5. Strak genoeg omdoen: Er moeten ongeveer twee vingers tussen de halsband passen. Dat is dus redelijk strak. Bij katten met een dikke vacht kan het voelen alsof dit te strak is, maar het bandje zakt nog gedeeltelijk tussen de vacht weg.
 6. Wennen: Een kattenbandje is even wennen en soms worstelen. In het begin ervaart je kat het halsbandje onprettig, maar een kat kan zich makkelijk aanpassen en went eraan.

Welk halsbandje voor jouw kat?

Wil je een halsbandje voor je kat kopen? Dan moet je nog een keuze maken

 • We raden een bandje met belletje sterk aan, ook bij een binnenkat. Mocht je kat ooit naar buiten gaan, is je kat gewend aan het belletje.
 • Probeer eerst één type halsbandje en koop er vervolgens een aantal van het type dat je prettig, praktisch en mooi vindt. Je kat zal namelijk de halsband een (paar) keer verliezen of op den duur ‘kapot likken’ bij het wassen.
 • Overweeg een reflecterende halsband. Het verkeer ziet je kat makkelijker, en je vindt je kat makkelijker terug met een zaklamp, wanneer nodig.
 • De weerhaken van de tong van kat likken het bandje op den duur stuk. Het weefsel van het bandje wordt ‘vlassig’, dit is plastic, wat je kat oplikt en binnenkrijgt. Je kunt het loszittende weefsel van het bandje bijknippen. Vervang het halsbandje op tijd.

Nadelen van een halsband

Er zijn uiteraard altijd redenen te bedenken om geen halsbandje voor je kat te kopen. Wat zijn de nadelen van een halsband voor katten?

 • Het is niet natuurlijk
 • Je kat kan vast komen te zitten. Koop dan ook altijd een halsband met klikmechanisme voor je kat. Dat komt los (bij veel 'wurmen') wanneer je kat ergens achter vast komt te zitten.
 • Je kat jaagt op ongedierte en dat vind je juist prettig. Zeker als je eenmaal weet dat je kat op vogels jaagt, raden we toch een halsbandje met belletje aan. Weet dat de geur van een kat vaak ook ongedierte wegjaagt.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd