Een kattenras kiezen

Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

Het kan moeilijk zijn om te beslissen welke kitten bij je past. Wil je later een gewone huiskat of eerder een raskat? Er zijn een aantal vragen die je moet beantwoorden om erachter te komen welke kitten het beste bij jou past.

Er zijn een aantal vragen die je moet beantwoorden om erachter te komen welk kittenras het beste bij jou past. Wij helpen je op weg.

Het vinden en beslissen welk kittenras je moet kiezen, kan een lastige taak zijn. Hier is een helpende hand door de wirwar van kattenrassen, maten en persoonlijkheden.

Het ras

Voor sommige mensen zijn katten gewoon katten, ongeacht het ras. Maar de persoonlijkheid van een gewone huiskat verschilt enorm van die van een Perzische of een Bengaal. En je zult zien dat er veel verschillen zijn in eigenschappen, grootte en uiterlijk bij een Abessijn of een Birmaan in vergelijking met een Maine Coon of een Turkse Van.

Lees je in

Door te lezen over de verschillende rassen waarin je geïnteresseerd bent en door fokkers of vrienden met deze katten te bezoeken, krijg je een beter beeld van hun karakter. Het zal je ook helpen beslissen of dit specifieke ras bij jou en jouw gezin past. Bekijk ook: onze lijst met kattenrassen

Ook al kunnen we geen grondige beoordeling geven van elk ras dat er bestaat, we kunnen je wel begeleiden bij jouw beslissing.

Hou altijd rekening dat elke kat een eigen persoonlijkheid heeft. Het ras zegt veel, maar niet alles.

 

Welk gedrag zoek je bij een kat?

Alle katten zijn van nature ‘eenzame jagers’, maar er kunnen verschillen zijn in hun gedrag, afhankelijk van het ras. Sommige zijn spraakzamer, socialer en actiever dan andere.

Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe vocaal, sociaal en actief je wilt dat jouw kat is. Wil je een rustige kat, een speelse of juist een nieuwsgierige? Ben je op zoek naar een kat die afhankelijk, vriendelijk of zo onafhankelijk is als maar kan? En een kat die met je praat kan enorm gezellig zijn; hoe leuk zou jij een kletsmajoor vinden?

Wat zijn je voorkeuren qua uiterlijk?

Sommige mensen hebben een voorkeur voor katten die klein en pluizig zijn, terwijl anderen van groot en gladharige katten houden.

Weer andere mensen genieten van de verzorgingssessies, anderen vinden het moeilijk om er tijd voor te maken. Als het gaat om het uiterlijk van de kat, wil je misschien weten welke maat bij jou past, of je rekening moet houden met allergieën en hoeveel verzorging je bereid bent te gaan doen.

Dus, wil je een grote, slanke of middelgrote kat? Heb je tijd om jouw kat dagelijks te trimmen of is eenmaal per week meer geschikt voor jou?

Waar en hoe woon je?

De omgeving is een belangrijke factor bij het kiezen van een kat. Sommige rassen hebben toegang tot meer ruimte nodig, zowel binnen als buiten. Terwijl andere katten geen probleem hebben met kleinere huizen. Ook zijn er rassen die meer geschikt zijn voor gezinnen met kleine kinderen of andere huisdieren.

Waar jij in dit onderdeel rekening mee moet houden, is hoe jouw leefomgeving eruitziet. Of je in een groot huis woont met veel mensen en dieren of alleen in een kleine flat woont. En of je een kat wilt die alleen binnen is of dat jij hem een veilige buitenruimte kunt bieden.

Kinderen of niet?

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat veel katten enige gewenning nodig hebben voordat ze met kleine kinderen kunnen leven. Lees ook: katten bij kinderen introduceren

Het resultaat

Als je de bovenstaande vragen hebt beantwoord, heb je waarschijnlijk een veel duidelijker beeld van jouw toekomstige kat en naar welke criteria je op zoek bent. Gebruik onze lijst met kattenrassen om je op basis van deze vragen verder wegwijs te maken. Ga naar: lijst met kattenrassen

Speelse vriendelijke binnenkat

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een speelse en vriendelijke binnenkat die goed met kinderen kan omgaan, kan een geschikt ras een Maine Coon, Russian Blue of Ragdoll zijn.

Actief en onafhankelijk

Als jouw droomkat een zeer actieve en onafhankelijke kat is in een huishouden zonder kinderen, is een Turkse Van, Siamees of Devon Rex misschien iets voor jou.

Wat jouw criteria en wensen ook zijn, er is zeker een kat die bij jou en jouw levensstijl past.

Een gelukkig leven

Een goed advies voor een gezonde relatie en een gelukkige kat is om de kenmerken van het ras echt te bestuderen en de behoeften van dat kattenras te leren kennen. Leer jouw kinderen hoe ze de kat moeten benaderen, en om ze altijd met respect te behandelen. Dit doe je vooral door het gedrag goed te lezen. Ga naar: mijn kat begrijpen

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd