Kitten of volwassen kat: wij helpen je kiezen!

Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

Het is moeilijk om voorbij de pluizige schattigheid van een kitten te kijken, vooral als je al hebt besloten een nieuwe kat te nemen.

"Past een kitten bij mij?"

Voor sommige mensen zal een volwassen kat beter bij hun levensstijl passen.

Een kitten in je leven

Een kitten lijkt veel op een menselijke baby - toezicht en opvoeding is nodig.Zo zorg je ervoor dat je kitten veilig en gezond kan opgroeien. Aan de andere kant – doordat ze zo schattig zijn vergeet je al snel hun streken. Om ervoor te zorgen dat je een goed besluit kunt nemen, hebben we alle voor- en nadelen verzameld.

Een kitten of een volwassen kat nemen?

Overweeg je een kat te nemen? Dan ontstaat de vraag: neem je een volwassen kat of kitten?

Waarom een volwassen kat nemen?

Ja, kittens zijn schattiger dan katten, maar de voordelen van het nemen van een volwassen kat zijn er zeker ook.

 • Je weet bijvoorbeeld beter wat je kunt verwachten met een volwassen kat. Deze komt van een vorige eigenaar of asiel, waar ze vaak al goed weten wat de persoonlijkheid van de kat is.
 • Verder is het lichaamstype, grootte, geluid, vacht en gedrag al bekend. Sommige katten kletsen de oren van je kop en andere hoor je nooit. De een is druk en de ander rustig.
 • Als je een raskat met een stamboom neemt, heb je een grotere kans om de persoonlijkheid te weten op basis van de ouders en de informatie van de fokker.

Dus als je op zoek bent naar een knuffelkat waar je lekker mee kunt bankhangen? Zorg er dan voor dat hij een paar jaar oud is.

Verder zijn oudere katten ideaal als je kinderen hebt, ze weten wanneer ze zich moeten terugtrekken en hebben meestal een beter gevoel voor de verschillen tussen het gedrag van kinderen en volwassenen. Ze zijn vaker wat geduldiger met kinderen.

Maar het grootste voordeel van het nemen van een volwassen kat is waarschijnlijk voor de kat zelf. De meeste asielkatten worden over het hoofd gezien. Hoe lief en goedgemanierd ze ook zijn, concurreren met schattige kittens is een zware race om te winnen. Het dierenasiel is vaak heel goed in het vinden van een kat die goed bij jou en/of je gezin past. Want hoewel de persoonlijkheid van een volwassen kat misschien al bepaald is, is hun vermogen om zich aan een nieuw baasje te hechten dat niet. En meestal is de liefde voor hun nieuwe baasje de grootste die er is. Lees hier meer over waar je op moet letten als je een kat wil adopteren

Voordelen van een kitten

Als we eerlijk zijn; het grootste voordeel van een kitten is hoe schattig ze zijn. Veel mensen ervaren die schattigheid meer dan bij een volwassen kat. De grote ogen, de zachte vacht, de poten die zeker drie keer zo groot lijken. En niet te vergeten, lekker genieten van hoe ze hun omgeving verkennen en hoe ze zich ontwikkelen.

Een ander voordeel van een kitten tegenover een volwassen kat, is het feit dat je jouw kitten en zijn gedrag voor een groot deel kunt vormen en dat je zeker bent van een veilige manier van opgroeien en goede socialisatie. Wil je je kitten goed laten opgroeien? Lees ook:

De nadelen van een kitten

Het ‘vormen’ van jouw kitten is een voordeel, maar besef je wel dat je hier tijd en energie in moet steken. Jij zult de opvoeding van je kitten namelijk zelf moeten doen.

Wat moet jij je kitten leren?

Elke vaardigheid die jij bij je kitten onder de knie wilt krijgen, moet jij aanleren. Hieronder vind je de dingen die jij je kitten in ieder geval moet leren.

 • De kattenbak gebruiken leren kittens vaak van hun moeder door hen na te doen, maar niet altijd.
 • Komen wanneer je ze roept
 • Ongewenst gedrag afleren, zoals in gordijnen klimmen, aan meubels krabben en tenen, handen en veters aanvallen.
 • Laten wennen aan de stofzuiger en andere geluiden in huis.
 • Wennen aan aanraking van zijn lichaam, zoals de oren, buik, pootjes, gebit, zodat de dierenarts jouw kitten zonder problemen kan onderzoeken als dat nodig is.

Let op bij het kopen van een kitten

Zorg ervoor dat de fokker of het gezin waar de kitten vandaan komt hem al goed getraind heeft.

Kosten zijn een andere factor: veel kittens lijken tijdens hun eerste jaar al hun negen levens op te maken. Ze hebben geen angst en kunnen zichzelf bezeren. Tot slot hebben ze in het eerste jaar meer vaccinaties en ontwormingkuren nodig. Hou er rekening mee dat je in het eerste jaar de dierenarts vaker zal bezoeken. Kittens zijn kwetsbaarder dan volwassen katten.

Heb je kleine kinderen die niet gewend zijn om voorzichtig met dieren om te gaan? Dan is een kitten misschien niet de beste optie. Ben je slecht ter been of heb je moeite met opstaan? Ook dan is een kitten misschien niet handig. Je zal soms snel moeten ingrijpen als de kitten iets doet wat niet mag of zelfs gevaarlijk is.

Tot slot moet je een kitten laten wennen aan alleen zijn. Volwassen katten slapen het grootste deel van de dag. Een kitten moet je nog meer beschermen tegen zijn eigen grootste en wilde plannen. En hij heeft meer hulp nodig om op te groeien tot een geweldige kat.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd