Dingen om te overwegen voordat je een kat aanschaft

Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

Allereerst zijn katten dieren die met respect en liefde moeten worden behandeld, net als alle levende dieren. Door een kat te nemen, koop je geen schattige accessoire om op jouw bank te bewaren of een leuk speeltje om maar een paar maanden mee te spelen om het daarna door te geven. Het bezitten van een huisdier is een verantwoordelijkheid die aandacht, tijd, liefde en grondige overweging vereist.

Waarom een kat nemen?

Er zijn verschillende redenen om een kat te nemen. Sommige mensen zijn op zoek naar een schootkat om mee te knuffelen, anderen willen een zelfstandige buitenkat en weer andere willen een nieuw speels gezinslid vol energie.

Drie essentiële vragen:

  • Wil je een kat?
  • Kun je goed voor een kat zorgen?
  • Welke kat wil je?

Wil je een kat?

Misschien is je antwoord direct:

“Ja natuurlijk!"

Toch adviseren we om het nemen van een kat eerst even goed te overwegen.

Een kat is natuurlijk een gezellig huisdier, maar toch kun je je afvragen: zou jij een kat moeten nemen? Deze vraag is misschien wat moeilijker, omdat het antwoord ook best eens “nee” zou kunnen zijn. We helpen je een handje met wat overwegingen om wel of geen kat te kopen.

Start om te beginnen met het uitzoeken en begrijpen wat jouw verwachtingen zijn met je nieuwe huisgenoot. Waarom wil je een kat?

Tijdsinvestering

Zeker een kitten zal de eerste periode meer tijd kosten dan je misschien denkt. 

Kitten of oudere kat?

Je vindt het jonge, speelse gedrag erg schattig? Overweeg dan een kitten te nemen. Dat kan via de Dierenbescherming, via een lokaal nestje, of via een andere weg zoals een fokker.

Wil je gezelschap en gezelligheid en een kat verzorgen en een thuis geven? En als bonus misschien jouw kinderen leren omgaan met dieren? Dan is een kat uit het asiel, van de Dierenbescherming en een wat oudere kat mogelijk een betere optie. Je helpt hiermee ook een kat uit de brand.

Kun je goed voor een kat zorgen?

Ten eerste moet je goed voor de kat kunnen zorgen. Ben je genoeg thuis om hem een leuk leven te geven? Wil je iedere dag de kattenbak verschonen, wie gaat hem eten geven, wie borstelt hem en wat als je kat ziek wordt? En vergeet niet om vast na te denken over wie er voor jouw kat zorgen als je op vakantie gaat.

Kun je een kat betalen?

Het houden van een kat kost geld. Lees ons artikel hierover: Wat kost een kat? – Alle kosten op een rij. Twee tips om het voor jou betaalbaar te maken:

  • Neem een huisdierenverzekering voor hoge en onverwachte kosten. Daarmee hoef je je minder zorgen te maken over kosten als jouw kat ziek wordt. Wij raden Figo aan, met makkelijke en snelle declaratie, een brede dekking en vrije dierenartskeuze – ga naar: Figo huisdierenverzekering)
  • Met een zorgplan betaal je een een vast laag bedrag per maand in plaats van één keer per jaar een groter bedrag voor de jaarlijkse controle en vaccinaties. Ook krijg je ontwormingsmiddel, vaccinaties, en producten die vervelende vlooien en teken tegen gaan, en meer. Je vergeet het minder snel en je stelt die broodnodige zorg minder makkelijk uit. 

Ruimte

Misschien wil je graag een kat helpen uit het asiel, of wil je liever een kitten die je nog wat beter op kunt voeden. Katten passen zich enorm goed aan, maar als je klein woont of maar heel weinig thuis bent, kun je misschien beter wachten tot je wat meer tijd of ruimte hebt.

Leeftijd

Onthoud dat katten wel 15-20 jaar kunnen worden.

Kortom: een kat is heel leuk en brengt zeker levensgeluk, als je er maar goed voor kunt zorgen.

Welke kat wil je?

Allereerst de vraag: wil je een specifiek kattenras? Zo niet, kijk dan naar hoe en waar de kitten is opgegroeid. Hoe diverser de invloeden, vroeg in het leven van een kitten, maar niet té vroeg en niet geforceerd, hoe ‘gezonder’ de kat opgroeit. Lees ook: Kittens- van week tot week

Wil je een specifiek ras, vanwege hoe deze eruit ziet, of vanwege bepaalde eigenschappen? Welk kattenras is dan het meest geschikt voor jouw levensstijl, gezins- en werksituatie en woonomgeving? We hebben hiervoor een kattenras-test samengesteld die op basis van jouw voorkeuren een kattenras teruggeeft. Ga naar: Kattenras Wijzer – een ras kiezen

Een bepaald ras geeft geen garantie dat jouw kat zich op een bepaalde manier zal gedragen. Alle katten zijn individuen gevormd door hun omgeving, ervaringen en persoonlijkheid. Alle factoren uit het verleden van jouw kat, in combinatie met het ras, maken dat je kat onbevreesd, angstig, onzeker of zelfverzekerd is in relatie tot mensen of het leven zelf.

Net een kat? Lees onze tips

Heb je net een kitten, of wil je nog een kitten gaan nemen? We helpen je graag met wat tips. Alles om rekening mee te houden als je een kat neemt.

  • Is dit je eerste kat en heb je nog andere huisdieren? Hoe gaan die om met een nieuweling in huis? Lees ook: Katten bij elkaar introduceren in 6 stappen en Hoe introduceer je een kitten bij je hond?
  • Sommige katten kunnen goed overweg met kinderen, andere katten en dieren, terwijl andere katten gestrest kunnen raken en anders zullen reageren dan wanneer ze alleen zouden zijn. Lees ook: Tips: een kitten / kat met kinderen
  • Het begint bij het kiezen van een kattenras, maar belangrijker nog is hoe de kat is opgegroeid. Houd hier rekening mee. Lees ook: Een kattenras kiezen
  • Er zijn rassen die door veel fokken meer gezondheidsproblemen (erfelijke problemen) hebben dan andere katten. De gezondheid van je kat kan afhangen van het kattenras en hoe goed er rekening is gehouden met erfelijke aandoeningen. Er zijn tests en controles die aangeraden worden of verplicht zijn, zoals een officiële hartscreening of een onderzoek op HCM (de meest voorkomende hartafwijking bij katten).

Voorbereiding op de komst van je kitten

Als katteneigenaar is er een aantal dingen die je moet doen en die je moet voorzien. Lees ook: De kitten checklist – voorbereiding op een nieuwe kat

  • Veel menselijk gezelschap (en knuffels)
  • Regelmatige en geschikte maaltijden - lees ook: Wat moet ik mijn kitten voeren?
  • Een constante toevoer van vers water
  • Een mooie en schone plek om te slapen
  • Dagelijkse schoonmaak van de kattenbak - lees ook: Tips voor de kattenbak
  • Een plek waar hij kan krabben 
  • Een veilige en stimulerende omgeving 
  • Regelmatige verzorging, afhankelijk van het ras
  • Regelmatige vaccinaties tegen veel voorkomende kattenziekten
  • Behandeling tegen vlooien en wormen indien nodig
  • Bezoeken aan de dierenarts wanneer hij tekenen van ziekte vertoont
  • Chip jouw kitten, laat hem registreren en zorg voor een goede verzekering - lees ook: Waarom je jouw kitten moet chippen
  • Laat hem castreren, tenzij hij gebruikt gaat worden voor de fok - lees ook: Castreren/steriliseren van kittens

Welk ras

Als je hebt gerealiseerd dat jij hebt wat er nodig is om een kat te nemen qua omgeving, financieel en in je ‘mindset’, is de volgende stap het kiezen van een geschikte kat en/of kattenras. Ga naar: Kattenras Wijzer – een ras kiezen

Je werk

Als je de hele dag werkt en alleen ’s avonds en in het weekend aandacht kunt geven, zou je waarschijnlijk een zelfstandige kat moeten kiezen die minder behoefte heeft aan menselijke interactie.

Verzorging

Als je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt voor dagelijkse verzorging, dan is een langharig ras zoals de Perzisch niets voor jou.

Je sociale leven

Het is ook verstandig om in gedachten te houden dat sommige katten precies moeten weten wat er aan de hand is om zich veilig te kunnen voelen. Anderen houden niet van bezoekers terwijl weer anderen graag nieuwe mensen ontmoeten. Wel zijn katten heel flexibel, ze kunnen veel leren.

Kinderen en katten

Het introduceren van een kat in een gezin met kinderen kan moeilijker zijn als het een volwassen kat is zonder ervaring met kinderen. In deze gevallen moet je weten dat het gewenningsproces langer kan duren.

Het belangrijkste is dat jij als ouder jouw kinderen leert hoe ze de kat moeten benaderen, hanteren en behandelen. Vriendelijk, respectvol en rustige benadering zijn de sleutel tot een gezonde relatie. Bij honden is dat overigens niet heel anders.

Door over verschillende kattenrassen te lezen en met legitieme fokkers en hierin getrainde dierenartsen of paraveterinairen te praten, kun je wegwijs worden naar de beste pasvorm voor een kat voor jou, passend in jouw levensstijl. En onthoud - er is een kat voor bijna iedereen.

Een kat of een hond nemen?

Je weet zeker dat je een huisdier wilt, maar je keuze is nog: wil ik een kat of wil ik een hond? Dan zijn er verschillende overwegingen om te maken. We helpen je kiezen: een kat of een hond in huis nemen?

  • Een huisdier brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Denk aan de tijd en het geduld die het kost, maar ook aan de kosten die een kat met zich meebrengt (voer, kattenbak, tuigje, riem, speeltjes, voer, kattengrit). Lees meer op: wat kost een kat
  • Een hond wordt gemiddeld gezien jonger dan een kat, maar daar is geen vaste regel voor. Zoek dit op voor het hondenras en kattenras dat je voor ogen hebt.
  • Katten vergen minder tijd in vergelijking met honden, maar ze hebben wel zorg en aandacht nodig om van het leven te genieten. Lees het kopje op deze pagina: kun je goed voor een kat zorgen?
  • Katten passen vanwege hun onafhankelijkheid en zelfstandige beweeglijkheid vaak beter (of makkelijker) in drukke, moderne gezinnen en levensstijlen dan honden, die dagelijks wandelen en trainen vereisen. Hou wel rekening met de ruimte die je je kat kunt bieden.
  • Een oudere hond of een pup, of toch die kat: het is een wereld van verschil. Een pup is echt een baby in je huis, maar ook een volwassen hond vergt meer aandacht. Een kitten in huis vergt ook wat meer werk, maar in de regel is een kitten nog altijd een stuk zelfstandiger. Als je kitten keurig lang genoeg bij de moederpoes is geweest (advies van de kattenexperts is een kitten volledig gesocialiseerd in 12 weken), zal de kitten bijvoorbeeld al geleerd hebben op de bak te plassen.
  • Katten kunnen meer geschikt zijn voor kleinere huizen. Een tuin is vaak wel erg leuk voor je kat, bijvoorbeeld als het gaat om geuren, maar ook andere katten.
  • Een poes (vrouwtje) heeft in de regel minder territoriale drang dan een kater (mannetje). Wil je een binnenkat, dan past een poes misschien beter bij jou. Lees ook: wat is een kat - territorium
  • Katten kunnen gemakkelijker alleen worden gelaten dan honden. Ben je weleens een weekendje niet thuis? Overweeg dan twee kittens (uit hetzelfde nestje) te nemen.

 

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

    Lees meer

  • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

    Lees meer

  • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

    Lees meer

  • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

    Lees meer

  • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

    Lees meer

  • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

    Lees meer

  • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

    Lees meer

  • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

    Lees meer

  • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

    Lees meer

  • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

    Lees meer

  • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

    Lees meer

  • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

    Lees meer

  • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

    Lees meer

  • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

    Lees meer

  • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

    Lees meer

  • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

    Lees meer

  • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

    Lees meer

  • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

    Lees meer

  • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

    Lees meer

  • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

    Lees meer

  • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

    Lees meer

  • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

    Lees meer

  • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

    Lees meer

  • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

    Lees meer

  • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

Kitten Gids

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.