Kater of poes - wat past het best bij jou?

Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

Net als er bij mensen verschil is tussen mannen en vrouwen. Elke dierenarts of paraveterinair weet: poezen en katers zijn verschillend. Wetenschappelijke diergeneeskundige bronnen en ervaring uit de praktijk bevestigen dit.

We zetten de grootste verschillen tussen kater en poes voor je op een rij om je te helpen in jouw beslissing: welk geslacht kat wil je in huis?

Wanneer je op het punt staat eigenaar van een kat te worden, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden.

Geslacht zegt zéker niet alles

Een poes of een kater is allesbehalve de enige keuze als je een kat in huis neemt en het geslacht zegt zeker niet alles als het gaat om het gedrag van je kat. Enkele andere factoren:

 • Katten hebben heel duidelijk persoonlijkheden.
 • Ook het kattenrassen is belangrijk als het gaat om hoe jouw kat zich gedraagt.
 • Misschien wel het allerbelangrijkste: begrijp jij je kat en handel je daarnaar?
 • Is je kat gecastreerd of gesteriliseerd? Dat verandert vaak gedrag.

Jouw woonomgeving en levensstijl

Zorg ervoor dat je een kat kiest die goed past en zich goed aanpast aan jouw woonomgeving en levensstijl. De omgeving en jouw dagelijks leven zal zeker invloed hebben op jouw kat en omgekeerd.

Overweeg of je een groot of klein gezin hebt, een huishouden met meerdere katten of misschien een huis met andere huisdieren.

De persoonlijkheid van katers vs poezen

Een kater heeft voordelen, net als een poes voordelen heeft ten opzichte van een kater. Natuurlijk zijn veel eigenschappen een kwestie van de persoonlijkheid, afkomst, levenservaring van de kat, evenals of ze gecastreerd zijn of niet. 

"Er zijn veel mythes rond kattengeslachten."

De kater – mannetjeskat

Typische kenmerken die vaak katers - mannelijke katten worden toegedicht:

 • Ze zijn vaak vriendelijker voor mensen
 • Katers zijn meer ontspannen
 • Het zijn grotere avonturier dan poezen
 • Er wordt beweerd dat poezen de minder aggressief zijn. confrontatie meer zullen vermijden als ze kunnen, waar katers confrontatie minder snel uit de weg gaan.

De poes – vrouwtjeskat

Typische eigenschap van het vrouwelijk geslacht – de poes:

 • Poezen zijn vaak luider
 • Ze zijn vaak veeleisender dan katers
 • Sommigen zeggen dat katers een grotere neiging hebben om te zwerven en agressiever kunnen zijn tegen andere katten
 • Dit verschil kan in algemene zin waar zijn, maar het heeft eigenlijk meer te maken met de opvoeding van de kat en zijn individuele persoonlijkheid. En of de kat gecastreerd is.

Agressie: kater of poes?

De Universiteit Utrecht deed onderzoek naar agressie bij katten, waarin ook het verschil tussen katers en poezen werd onderzocht. Er werd in dat onderzoek geen significant verschil gevonden tussen katers en poezen in termen van agressief gedrag

Ongecastreerde katers kunnen meer territoriaal zijn, maar elke kat, zowel kater als poes, kan agressief worden als ze een vreemdeling in hun territorium tegenkomen.

Minder agressief na castratie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat katers minder agressief worden na castratie. Vanuit de Diergeneeskunde faculteit van Universiteit Utrecht stelde Valerie Jonckheer-Sheehy (Dip. ECAWBM en gedragsdeskundige) vast dat agressie na castratie afnam naar andere katten.

Niet alleen katers, ook poezen kunnen agressief zijn. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat ook bij poezen (het vrouwelijk geslacht) agressief gedrag afnam na de castratie/sterilisatie. Lees ook: castratie kat en sterilisatie kat

Sproeien door katers en katten

Territoriumgedrag van je kat is heel normaal, jouw kater of poes ziet het als noodzaak om zijn omgeving af te bakenen en te beschermen. Dat doen katten door urine te sproeien.

Veel mensen denken dat alleen katers sproeien. Maar poezen en katers markeren beide hun territorium. Wat is dan het verschil bij sproeien van katten?

Katers
Katers sproeien constanter dan poezen.

Poezen
Poezen sproeien alleen tijdens hun loopsheid, waarbij katers constant doorgaan met sproeien.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat de kosten van castratie van katers hoger zijn de sterilisatie van poezen ().

Formaat van katten vs poezen

Katers zijn over het algemeen wat groter en zwaarder dan poezen. Mannetjeskatten hebben meer spiermassa, een hogere botdichtheid en een grotere borstomvang dan vrouwtjeskatten.

Uit wetenschappelijke studies uit 2008 en 2016 bleek een kater gemiddeld 2,2 kilo zwaarder te zijn dan een poes (bij de Britse Korthaar). Bij 14 andere rassen, waaronder de Siamees, Pers, Bengaal en Noorse Boskat waren soortgelijke resultaten te zien.

Tenslotte hebben mannetjes vaak ook een grotere kop en bredere schouders dan vrouwtjes.

Overeenkomsten tussen poezen en katers

Levensduur

De levensduur van poezen en katers is gelijk, ondanks dat mannetjes zichzelf in gevaarlijkere situaties brengen door hun van nature wat agressievere gedrag.

Solitair of niet?

Een andere overeenkomst is dat de meeste katers en poezen er de voorkeur aan geven om alleen te wonen met alleen hun baasjes als gezelschap. Dat betekent echter niet dat ze de wereld buitenshuis niet graag ontdekken. Vooral als ze krols zijn, kan de zoektocht naar een nieuw maatje hen ver van huis brengen.

Er zijn eigenlijk meer overeenkomsten dan verschillen tussen de twee geslachten. Het belangrijkste bij het kiezen van een kat is om de beslissing te nemen op basis van zijn persoonlijkheid en gedrag, waarbij het ras, maar vooral de herkomst (het huis van opgroeien). Dan heb je meer kans op een trouwe en lieve vriend voor de komende jaren.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd