Tips om je kat alleen thuis te kunnen laten

Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

Het is onvermijdelijk dat je je kitten op een gegeven moment alleen thuis wilt laten. Je wil natuurlijk dat dat thuisblijven een fijne ervaring is voor zowel jouzelf, als voor je kitten.

Begin op tijd met oefenen

Sommige kattenrassen hebben meer activiteit nodig dan andere katten. Zorg dus voor een goede inrichting van je huis, of zorg dat je kat naar buiten kan.is het een goed idee om op een jonge leeftijd te beginnen met oefenen.

Een solitair dier - of niet?

Katten zijn eerder solitaire dieren dan kuddedieren of roedeldieren (lees ook: fabels over katten). Inderdaad: katten worden gezien als zeer onafhankelijke dieren die geruime tijd kunnen volhouden met alleen voedsel en water. Maar katten hebben wel sociaal contact nodig. Onthoud dus dat je kat zeker alleen thuis kan zijn, maar dat is niet hetzelfde als dat je kat alleen thuis zou moeten zijn.

Er zijn zelfs veel landen waar het illegaal is om je kat een hele dag alleen thuis te laten zonder toezicht. Dit geldt vooral voor binnenkatten, maar ook buitenkatten hebben baat bij dagelijkse verzorging, en spelen- daarom moet je jouw kat niet te lang alleen thuislaten. Er zijn echter momenten waarop je geen andere keuze hebt dan jouw kitten alleen te laten. Op die momenten kan je ervoor zorgen dat jouw kitten de best mogelijke omstandigheden heeft.

Wennen

Voordat je jouw kitten of kat voor de eerste keer alleen thuislaat, is het belangrijk dat hij of zij gewend is in het nieuwe huis. Blijf de eerste weken samen met je nieuwe kitten (of geadopteerde kat) en leer elkaar en zijn nieuwe omgeving kennen.

Onthoud dat een kitten van zijn familie is gescheiden en dat de verandering van omgeving overweldigend kan zijn. Laat jouw kitten verkennen, maar houd een oogje in het zeil. Na een paar weken redelijk nauwlettend toezicht te hebben gehouden is het een goed idee om jouw kat te laten wennen aan korte tijden alleen zijn. Net als mensen hebben katten verschillende persoonlijkheden en reageren ze allemaal anders als ze alleen zijn.

Vermoeid raken

Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor jouw kat of kitten om alleen te zijn, is het een goed idee om jouw kat of kitten moe te maken voordat je het huis verlaat. Neem de tijd om met jouw kat te spelen en zorg ervoor dat hij op tijd moe is voor jou vertrek. Moe zijn zal ook de angstniveaus verlagen. Op deze manier neemt jouw kat hopelijk wat rust direct na je vertrek.

Oefening

Katten die vaak alleen gelaten worden, kunnen stilzittend gedrag vertonen, dat is gedrag waarbij de kat te lang stil zit of ligt. Dit is slecht voor hun fysieke en psychische gezondheid. Daarom is het belangrijk om je kat genoeg speelgoed te geven en zowel de fysieke activiteit als psychische activiteit te stimuleren.

 • Zorg er altijd voor dat je kat een krabpaal heeft, zodat hij niet aan meubels of andere voorwerpen krabt.
 • Laat jouw kitten niet alleen achter met een plek om aan te krabben, maar laat ook wat nieuw speelgoed achter om mee te spelen, bijvoorbeeld een bal met een bel erin of muizenspeelgoed. Nieuw speelgoed geeft de kat de kans om te ontdekken. In oud speelgoed zal de kat minder interesse hebben.
 • Verstop hier en daar snoepjes in jouw huis. Dit zal spannend zijn voor je kitten en zal hem zeker wat beweging geven terwijl je weg bent.
 • Als je weet dat jouw kat angstig wordt door alleen te zijn, kan je de tv of radio aan laten staan voor gezelschap. Deze geluiden kunnen ervoor zorgen dat jouw kat zich minder eenzaam voelt. Zorg er wel voor dat er geen programma's zijn met plotselinge, harde geluiden die opkomen, dat kan je kat alleen maar meer bang maken.

Overnachting alleen

Als je jouw kat 's nachts alleen moet laten, moet je een oppas voor hem of haar hebben. Het is in de meeste landen niet toegestaan om je kat te lang alleen te laten. Het best is om de kat minimaal twee keer per dag te verzorgen. Zorg ervoor dat de persoon die voor jouw kat zorgt, weet dat hij jouw kat niet alleen maar eten en water moet geven, maar ook de kattenbak moet schoonmaken. Daarnaast ook wat tijd moet nemen om met jouw kat te knuffelen. Een kitten mag 's nachts niet alleen worden gelaten voordat hij of zij ouder is dan zes maanden.

Op vakantie

Wil je je kat alleen thuislaten als je op vakantie bent? Een lang weekend gaat vaak nog wel. Denk in elk geval aan de volgende punten als je je kant alleen thuis wilt laten als jij op vakantie bent.

Gebrek aan sociaal contact

Katten zijn sociale dieren en hebben dagelijks contact nodig om zich gelukkig en tevreden te voelen. Als je langer op vakantie gaat, kan je kat zich eenzaam voelen en lijden onder een gebrek aan sociaal contact. Dit kun je opvangen met een oppas. Zorg hierbij voor een vast ritme, om voor je kat niet juist deze oppas stress te laten veroorzaken.

Verandering van routine

Katten zijn enorme routine-dieren en kunnen gestrest raken als hun dagelijkse routine verstoord wordt. Hierin zit een verschil tussen binnenkatten en buitenkatten. Voor katten die (meer) naar buiten gaan, is de routine buiten een groter deel van het leven van de kat. Jouw afwezigheid is dan een minder grote verstoring en dus zal je kan iets minder ongelukkig worden. Maar soms kent je kat jouw routines beter dan jijzelf en zal je kat je toch echt missen. Verstoring kan stress en gezondheidsproblemen opleveren. Als je op vakantie gaat, kan je kat zich gestrest en angstig voelen door de verandering in routine en dagelijkse gewoonten.

Voedingsproblemen: Als je op vakantie bent, kan het zijn dat je kat niet op dezelfde manier wordt gevoerd als wanneer je thuis bent. Dit kan problemen met de spijsvertering en ondervoeding veroorzaken.

Gezondheidsproblemen: Als je niet thuis bent, kan het zijn dat je eventuele gezondheidsproblemen van je kat mist. Zelfs als je iemand hebt ingeschakeld om voor je kat te zorgen, kan het zijn dat zij de symptomen van ziekte of letsel niet opmerken.

Denk hoe dan ook – bij een heel korte of langere vakantie – aan de behoeftes van je kat:

 • Water
 • Voer
 • Kattenbak
 • Beweging (lichamelijke activiteit)
 • Psychische activiteit en affectie

Met de elektrische voedingdispenser kun je een heel eind komen, maar of dat genoeg is om op vakantie te gaan, hangt af van de verdere situatie. De bakjes die op gezette tijden draaien geven je kat structuur, één van de belangrijkste dingen voor katten. Denk uiteraard aan de overige basisbehoeften van je kat – het lijstje hierboven. Een drinkfontein heeft vaak een groter reservoir.

Hoe lang op vakantie?

Probeer niet koste wat kost de periode dat jij op vakantie kunt te rekken. Een kat is een levend wezen dat aandacht verdient. Voor een vakantie van een lang weekend kan het ‘op de dispenser’, maar bij langere vakanties is alleen thuisblijven voor je kat zeker niet aan te raden.

Eenzaamheid kan bij je kat leiden tot stress en depressie (lees ook: winterdepressie), en kan ook leiden tot gedragsproblemen zoals agressie, angst en destructief gedrag. Er zijn gevallen bekend van psychische problemen en gedragsverandering bij katten als gevolg van eenzaamheid.

Lees ook: kattengedrag beter begrijpen

Je moet in elk geval je kat voorzien van water, voedsel en genoeg schone kattenbakken, maar ook in mentale en fysieke activiteit zijn belangrijk. Je kat heeft een heel vast patroon, zoals ‘rondes’ die hij loopt, maar ook het volgen van jouw ritme. Een vakantie verstoort dat patroon enorm. Kan je kat naar buiten en doet hij dit ook, dan geeft dit al ritme (de ronde blijft je kat lopen) en beweging(sruimte). Dat scheelt een hoop.

Voor binnenkatten is het contact met jou een stuk belangrijker en ook de vaste routines die jij brengt zijn belangrijk. Zorg voor binnenkatten dus voor een oppas die op gezette tijden langs wil komen en ook echt even gaat zitten en met je kat wil spelen. Misschien kan diegene een vast dagdeel bij jou thuiswerken. Overweeg iemand in je huis te laten wonen (een leuke ‘vakantie’!), zodat je kat went aan een nieuwe structuur met deze andere persoon. Katten zijn enorm flexibel, dus ze kunnen hier zeker aan wennen voor de periode dat je op vakantie bent.

Hoe pak je het aan?

 • Plan goed vooruit
 1. Korter op vakantie? Zorg dat alles goed is aangevuld, controleer de batterijen van de voerdispenser en maak de kattenbakken schoon.
 2. Zorg voor genoeg kattenbakken.
 • Voorzie je kat (uiteraard) in de basisbehoeften: water, voer, kattenbak
 • Ga je langer dan een weekend op vakantie? Zorg dan voor een kattenoppas.
 1. Vraag vrienden en familie, of gebruik de zoekmachine voor een kattenoppas, of oppas op je hele huis met huisdier. Hier zijn geverifieerde en veilige websites voor.
 2. Vraag deze oppas (écht) met je kat te spelen en even rustig te gaan zitten als hij/zij langskomt.
 3. Denk na over mogelijke ziekte van je kat, bespreek dit met de oppas en maak hier afspraken over. Leg eventueel wat geld klaar voor de dierenarts
 • Kom je terug, laat je kat dan ongeforceerd weer aan jou wennen. Je bent tenslotte lang weggeweest! Uiteindelijk (of soms al direct) merk je dat hij heel blij is dat je terug bent.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd