Je kat vervoeren - hoe maak je er een soepele reis van?

Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenkliniek. Hier zijn enkele handige tips voor een vlotte reis.

Als je op het punt staat wat langer op vakantie te gaan, dan kun je jouw kat het beste thuislaten. En een buurman of vriend vragen om voor hem te zorgen. Natuurlijk zijn er momenten waarop je met jouw kat moet reizen. En je wilt uiteraard dat die reis zo soepel en stressvrij mogelijk is voor jou en jouw kat.

De kattenreismand

Zorg ervoor dat jouw kat voldoende ruimte heeft in de reismand. Jouw kat moet gemakkelijk kunnen staan, strekken en draaien als de reismand gesloten is. Maak van de reismand een lekker plekje voor jouw kat. De meeste mensen bewaren de reismand op zolder of in de garage. Daardoor is de reismand vreemd voor je kat. In plaats van de reismand pas tevoorschijn te halen als je je kat moet vervoeren, kun je hem beter een paar dagen in huis hebben staan.

Comfortabel maken

Zet de mand in een kamer waar je kat veel is en leg iets zachts in om op te liggen, een T-shirt, deken of iets anders dat naar jou ruikt. Wat lekkers en speelgoed zijn andere voorbeelden. Die kun jein de reismand doen om jouw kat zich comfortabel te laten voelen bij de mand. Zo kun je hem ook verleiden om naar binnen te gaan. Jouw kat kan een tijdje erg wantrouwend staan tegenover de reismand, dit kan zelfs weken duren. Heb geduld en beloon jou kat met wat lekkers wanneer zijn gedrag de goede kant op gaat.

Het kan erg frustrerend zijn als jouw kat echt niet de reismand in te krijgen is. Je zou dan een synthetische feromonenspray voor katten in de mand kunnen gebruiken. Die helpt de angst te verminderen. Als dit niet helpt, moet je misschien een nieuwe reismand kopen, of deze heel goed schoonmaken. Stressferomonen die bij eerdere autoritten vrijgekomen zijn kunnen nog steeds in de reismand zitten. Je kan altijd aanvullende tips aan je dierenarts vragen.

Hoe krijg je jouw kat in de reismand

Heb je echt geen tijd om jouw kat aan de reismand te laten wennen? Dan hebben we tips om ervoor te zorgen dat jouw kat voor het eerst in de reismand gaat.

 • Zoek een kleine kamer je kat zich niet zo makkelijk kan verstoppen. Neem de reismand mee en sluit de deur achter jou en jouw kat.
 • Leg wat zachts, vertrouwds in de reismand wat naar jou ruikt.
 • Jaag jouw kat niet op en beweeg niet te snel. Het is niet nodig om je kat te laten stressen of bang te maken.
 • Als jouw kat niet uit zichzelf in de reismand loopt, kun je hem eerst voorzichtig wiegen en op de bodem zetten, en daarna rustig de bovenkant terugplaatsen. Je kent jouw kat het beste. Misschien is het beter om hem in een handdoek te wikkelen om gestrekte poten te voorkomen bij het sluiten van de reismand.
 • Als je denkt dat het een gevecht zal worden, gebruik dan de hierboven genoemde synthetische kattenferomoonspray. Spuit die 10-15 minuten voordat je jouw kat in de mand wil doen.

Voorbereiden voor vertrek

Wacht niet tot vijf minuten voor vertrek om je kat in de reismand te doen. Plan van tevoren en laat jouw kat de tijd nemen. Dit verminderd stress bij de kat. Wanneer jouw kat gewend is aan de reismand, kun je een paar uur voor vertrek zijn eten weghalen. Vervolgens doe je wat van zijn favoriete eten in de reismand. De kans is groot dat jouw kat gewoon de reismand inloopt. Werkt dit niet? Ga dan rustig een kleine kamer binnen en til jouw kat voorzichtig in de reismand zoals je oefende voor de eerste rit.

Als je kat in de reismand zit, doe er dan een handdoek of deken overheen. Zo kan hij de veranderende omgeving niet zien. Dit kan voor katten stressvol zijn. Houd de reismand met beide handen stevig vast. En voorkom dat hij ergens tegenaan stoot. Je kan dit eventueel een paar keer zonder kat oefenen. Het geluid en het gestommel als je ergens tegenaan stoot kan stressvol voor jouw kat zal zijn. Vergeet niet het stukje van het in de auto zetten van de mand. Neem altijd wat handdoeken of dekens mee voor de reismand. Het kan gebeuren dat jouw kat gestrest raakt en per ongeluk in de reismand plast of poept.

In de auto

Zet de kattenreismand vast met een gordel op de achterbank. Anders is het beter de mand op de vloer achter de passagiersstoel te plaatsen. Natuurlijk is het gevaarlijk om jouw kat tijdens het rijden los in de auto te laten.

Voordat je "echt" gaat reizen, kun je wat testritten te maken. Net zoals jouw kat moet wennen aan de reismand, moet hij ook wennen aan de auto en het erin rijden. Zodra jouw kat eenmaal gewend is aan de reismand, kun je beginnen met testritten. Zet eerst de kat gewoon in de auto. Daarna start je rustig de motor. Rij een paar blokjes om en hou je kat in de gaten. Is hij rustig en stil of ziet hij er gespannen uit en schreeuwt hij alles bij elkaar? Door de buurt rijden en dan weer naar huis laat je kat zien dat niet alle autoritten bij de dierenarts eindigen.

Lange reizen

Als je een autorit van minder dan 6 uur maakt, zal jouw kat het prima vinden in de reismand. Als je daarentegen langer reist, moet je jouw kat af en toe naar buiten laten om water te drinken en de kattenbak te gebruiken. Er zijn wegwerp kattenbakken die je mee kunt nemen voor een lange autorit. Denk er ook aan om veel water mee te nemen om de lange autorit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Katten drinken misschien geen water dat niet zo smaakt als het water thuis. Geef jouw kat een paar uur voordat je op reis gaat geen eten, zo verklein je het risico dat jouw kat overgeeft in de reismand. Jouw kat zal het prima vinden om alleen 's avonds een dag of twee te kunnen eten tijdens het reizen.

Thuiskomen

Als je meer dan één kat in huis hebt, kan het lastig zijn om met één van hen thuis te komen. Katten zijn gevoelig voor geuren en eventuele nieuwe geuren kunnen ertoe leiden dat jouw katten de geur van de terugkerende kat niet herkent. En dat kan tot agressief gedrag van jouw andere katten leiden.

Laat je kat een paar minuten in de reismand zitten als je thuis komt. Zie je spanning of vijandigheid bij de andere katten ziet? Of heb je eerder problemen gehad? Hou je kat dan evenin de reismand houden. Voorkom agressie en hou de kat in een andere kamer totdat de geur meer bekend is.

Zorg voor water, voer en een kattenbak en houd jouw thuiskomende kat minimaal 24 uur in de aparte ruimte. Om het proces te versnellen kan je al jouw katten met dezelfde handdoek wrijven. Op deze manier worden hun geuren gemengd en zal de terugkerende kat niet zo anders ruiken. Als je nog steeds problemen hebt, neem dan contact op met de dierenarts.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd