Welke vaccinaties heeft mijn kitten nodig?

Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

Waarom je kitten laten vaccineren?

Vaccinaties helpen je kitten te beschermen tegen besmettelijke ziekten die worden veroorzaakt door virussen. Net als voor mensen zijn vaccinaties niet alleen positief voor het individu, het helpt ook om in het algemeen ziekten onder katten voorkomen. Dankzij vaccinaties zijn miljoenen katten beschermd tegen ziekten.

Om ervoor te zorgen dat katten hun hele leven beschermd blijven, is het erg belangrijk om vaccinaties op peil te houden. Vraag bij je dierenkliniek dan ook na of er reminders zijn voor vaccinaties, of hou scherp bij wanneer je opnieuw met je kitten of kat moet langskomen voor de volgende vaccinatie.

Niet alleen katten worden beschermd wanneer ze worden gevaccineerd. Vaccineren helpt ook mensen te beschermen tegen ziekten die door katten op ons kunnen worden overgedragen zoals hondsdolheid. Jouw kitten laten vaccineren is ook erg prettig als je naar de dierenarts gaat, zeker als je kitten moet worden opgenomen, of als je jouw kitten achterlaat bij een dierenpension, waar de kans op onderlinge besmetting groter is.

Binnenkatten

Vaccineer je kitten ook als je van plan bent om hem binnen te houden. Ook binnenkatten hebben regelmatig vaccinaties nodig.

Binnenkatten zijn misschien minder blootgesteld aan ziektes dan buitenkatten, maar ze kunnen zeker wel worden besmet. Als eigenaar van een binnenkat moet je een beetje voorzichtig zijn. Je kunt virussen op je kleding of handen meedragen als je een andere katten buitenshuis aait. Zo kun je niesziekte en andere besmettelijke ziektes mee naar binnen nemen.

Er zijn een aantal andere situaties waarin jouw binnenkat besmet wordt, zoals vrienden die op bezoek komen die zelf katten hebben, of je kunt besluiten om het gezin uit te breiden met nog een kat of kitten (lees ook: kitten bij kat introduceren), waarbij je inwonende kat niet gevaccineerd is. Het beste is om alle vaccinaties te halen, ook voor je binnenkat.

Wanneer je kitten vaccineren?

Aan het begin van het leven van kittens worden ze door borstvoeding beschermd tegen ziekten en infecties. De moedermelk bevat alle noodzakelijke antistoffen die de kittens nodig hebben.

Tegen de tijd dat kittens hun eigen immuunsysteem beginnen te ontwikkelen, neemt het antilichaamniveau uit de moedermelk af. Tijdens deze kwetsbare tijd krijgen kittens een aantal vaccinaties die ziektes helpen voorkomen.

Welke vaccinaties?

Welke vaccinaties heeft je kitten nodig in de eerste levensfase? Afhankelijk van de gezondheid van je kitten, de leeftijd, levensstijl en welke ziekten veel voorkomen in jouw omgeving, zal de dierenarts de benodigde vaccinaties adviseren. Om er zeker van te zijn dat jouw kitten de nodige vaccins krijgt die hij nodig heeft, raadpleeg je dierenarts.

Hoe vaak?

De dierenarts zal ook weten hoe vaak jouw kitten moet worden gevaccineerd en een herhalingsvaccinatieplan maken dat op maat is gemaakt voor jouw kitten (en later kat).

Vaccinaties: hoe zit dat internationaal?

Er is geen standaard plan als het gaat om vaccinaties. Omdat de economische status in alle landen verschillend is, is er geen algemeen internationaal geldend vaccinatieschema voor katten. In ontwikkelingslanden zijn vaccinatieprogramma's gebaseerd op een enkelvoudige dosis of twee doses basisvaccinaties zonder herhaling. In andere landen, zoals Nederland, wordt een vaccinatie vaker herhaald.

Wat zijn basisvaccinaties?

De basisvaccinaties beschermen de katten tegen ernstige levensbedreigende ziektes en ziektes die op mensen kunnen worden overgedragen.

 • FCV (Feline Calicivirus)
 • FHV-1 (Feline Herpesvirus)
 • FPV (Feline Panleukopenia Virus)
 • Rabiës

Per land en situatie kan verschillen waar katten in routinematig tegen moeten worden ingeënt. Dit is voor hun eigen gezondheid en voor de mensen en andere dieren in hun omgeving.

Vaccinatie bij reizen met je kitten

De basisvaccinatie bij kittens (en katten) is in veel landen wettelijk verplicht en verplicht bij internationale reizen. Als je besluit jouw kitten mee te nemen op reis, zijn er meestal speciale vaccinaties nodig. Raadpleeg altijd de dierenarts voordat je op reis gaat.

Risico's van vaccinaties

En zijn milde symptomen mogelijk, waaronder koorts, slechte eetlust of vermoeidheid. Die symptomen zijn echter heel normaal. Zolang de symptomen van korte duur en mild zijn, is er niets aan de hand.

Ernstige bijwerkingen van vaccinaties, zoals braken, diarree, zwelling van het gezicht en ademhalingsmoeilijkheden (waar hoesten een symptoom van is) zijn zeer zeldzaam.

Bespreek eventueel met de dierenarts wat je moet doen als jouw kitten aanhoudende symptomen krijgt.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd