Castratie kat

Het idee is voor u misschien even wennen, maar toch kan het castreren van uw kat om veel redenen een goed idee zijn. Door castratie (het verwijderen van de zaadballen) van uw kater voorkomt u nestjes, maar ook agressief/dominant gedrag dat bij de geslachtsdrift hoort.

Lees ook: Castratie hond

Castratie kat

Veel mensen denken: een kater wordt gecastreerd en een poes wordt gesteriliseerd. Dit klopt echter niet.

Een fabel: "Kater = castreren, poes = steriliseren."

Wat is een castratie bij katten?

Een castratie betekent: het weghalen van de voortplantingsorganen (zaadballen bij het mannetje of eierstokken bij het vrouwtje). Een poes is al jong vruchtbaar (lees ook: wanneer is een poes vruchtbaar), dus wilt u een zwangere (drachtige) poes voorkomen, castreer of steriliseer uw kat dan op tijd.

Wat doet castratie met een kat?

Het castreren van een kat of poes heeft meerdere gevolgen. Sommige hiervan zijn heel logisch, andere staan mensen niet direct bij stil. Hieronder enkele gevolgen van een castratie.

  • Het voorkomt een zwangere kat (dracht)
    • Een kater (mannetje) maakt geen poes (vrouwtje) meer drachtig.
    • Een poes wordt niet meer drachtig
  • Daarnaast helpt castratie bij katten om ongewenste gedragspatronen te voorkomen, waaronder:
    • Sproeien en afbakenen van het territorium vermindert. Dit afbakenen van het territorium doen katers met urine, het zogenaamde ‘sproeien’, dat ook vaak binnenshuis gebeurt. Bij 80 procent van de katten die al sproeien stopt dit direct na castratie. Sproeit uw kat in huis, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts, voordat het een gewoonte wordt.
    • Verminderde vechtlust van katers.
    • Minder vaak van huis weglopen.
    • Minder last van dominant gedrag.
  • Castratie verkleint het de kans op bepaalde aandoeningen, waaronder melkklierkanker en baarmoederontsteking. 

Lees ook:

Wat zijn de risico’s voor uw kat bij niet-castreren?

Het agressieve gedrag van een niet-gecastreerde kat kan voor problemen zorgen. Uw kat loopt meer risico om gebeten te worden tijdens een gevecht met een ander dier.

Onder andere hierdoor kunnen besmettelijke virusziektes worden overgebracht, zoals kattenleukemie en kattenaids.

Ook kunnen bijt- en krabwonden tot abcessen leiden, waar dieren erg ziek van kunnen worden. 

Wanneer laat u uw kat castreren?

U kunt uw kat op iedere leeftijd laten castreren, maar ons advies is om dit te doen voordat uw kat vruchtbaar is. Dit is ongeveer tussen de 4 en de 6 maanden. Uw dierenarts adviseert u over de beste leeftijd voor uw kat en kijkt hierbij onder andere naar de leefsituatie, mogelijke gevoeligheid voor aandoeningen en gezondheid van uw kat.

Als u ervoor kiest om uw kat pas te laten castreren op latere leeftijd, heeft u kans dat uw kater ongewenste nestjes veroorzaakt. En het kan lastiger zijn om ongewenst gedrag af te leren.

Hoe gaat castratie van een kat in z'n werk?

Hoewel castratie voor u een spannende operatie is, is dit voor ons een relatief eenvoudige ingreep, die we dagelijks in de kliniek uitvoeren.

Zorg ervoor dat u vanaf de avond voor de operatie uw kat geen eten meer geeft en houd hem binnen zodat hij niet bij de buren kan stelen, of zelf iets te eten kan vangen.

Voor de operatie wordt uw huisdier onder narcose gebracht, waarna de testikels worden verwijderd. Omdat dit slechts een heel kleine wond achterlaat, is het meestal niet nodig om te hechten. De wond heelt snel; al binnen een paar dagen.

Herstel en nazorg van uw kat na castratie

Na de ingreep mag uw kat met u mee naar huis. Houd uw kat gezelschap, zodat hij zich fijn voelt en rustig blijft.

Eten kan dezelfde dag nog. Controleer de wond dagelijks. Een wond die goed heelt, ziet er droog en rustig uit.

Ziet u zwellingen of roodheid rondom de wond, heeft de wond een vieze geur of komt er bloed uit, dan kan dit duiden op een infectie. In zo’n geval kunt u het beste meteen contact opnemen met de dierenarts.

Katers kijken meestal niet om naar een wond, maar als uw kat er toch aan gaat likken of bijten, laat uw huisdier dan een kraag of medische romper dragen. Deze kunt u halen bij uw dierenarts. 

De eetlust van een kater wordt gereguleerd door z’n geslachtshormonen. Na castratie kan de eetlust toenemen, terwijl de energiebehoefte afneemt.

Om ervoor te zorgen dat uw kat gezond blijft, is het verstandig om op de eetgewoontes te letten. Als u dat goed in de gaten houdt, verkleint u het risico op overgewicht en diabetes.

Ook het gedrag kan veranderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw kat zich minder vaak wast, wat weer voor huidproblemen kan zorgen.

Houd een oogje in het zeil en grijp in waar nodig, dan hoeft het niet zo ver te komen. Bij vragen of twijfels kunt u altijd terecht bij een van onze specialisten.

Kosten van castratie van uw kat

AniCura is gespecialiseerd in verschillende vormen van castratie. Goed om te weten: castratie wordt door de meeste dierenverzekeringen volledig vergoed.

Meer weten over castreren en de kosten die daarbij komen kijken? Neem contact op met onze medewerkers.

Hoe sterilisatie bij een poes werkt, leest u hier

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.