Welkom op onze vernieuwde website!

Een nieuw jasje, maar nog steeds met uw vertrouwde dierenarts.

Castratie kat

Het idee is voor u misschien even wennen, maar toch kan het castreren van uw kat om veel redenen een goed idee zijn. Door castratie (het verwijderen van de zaadballen) van uw kater voorkomt u nestjes, maar ook agressief/dominant gedrag dat bij de geslachtsdrift hoort.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Lees ook: Castratie hond

Castratie kat

Een gecastreerde kat raakt niet zo vaak in gevecht, loopt minder vaak weg van huis en heeft minder last van dominant gedrag en het afbakenen van het territorium.

Dit afbakenen van het territorium doen katers met urine, het zogenaamde ‘sproeien’, dat ook vaak binnenshuis gebeurt.

Castratie voorkomt dat uw kat gaat sproeien. Bij 80 procent van de katten die al sproeien stopt dit direct na castratie.

Sproeit uw kat in huis, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts, voordat het een gewoonte wordt.

Lees ook: het verschil tussen castratie en sterilisatie

Wat zijn de risico’s voor uw kat bij niet-castreren?

Het agressieve gedrag van een niet-gecastreerde kat kan voor problemen zorgen. Uw kat loopt meer risico om gebeten te worden tijdens een gevecht met een ander dier.

Onder andere hierdoor kunnen besmettelijke virusziektes worden overgebracht, zoals kattenleukemie en kattenaids.

Ook kunnen bijt- en krabwonden tot abcessen leiden, waar dieren erg ziek van kunnen worden. 

Wanneer laat u uw kat castreren?

U kunt uw kat op iedere leeftijd laten sterliseren, maar ons advies is om dit te doen voordat uw kat vruchtbaar is. Dit is vaak tussen de 4 en 6 maanden. Uw dierenarts zal u adviseren over de beste leeftijd voor uw kat, en kijkt hierbij onder andere naar de leefsituatie, mogelijke gevoeligheid voor aandoeningen en gezondheid van uw kat.

Als u ervoor kiest om uw kat pas te laten castreren op latere leeftijd, heeft u kans dat uw kater ongewenste nestjes veroorzaakt. En het kan lastiger zijn om ongewenst gedrag af te leren.

Hoe gaat castratie van een kat in z'n werk?

Hoewel castratie voor u een spannende operatie is, is dit voor ons een relatief eenvoudige ingreep, die we dagelijks in de kliniek uitvoeren.

Zorg ervoor dat u vanaf de avond voor de operatie uw kat geen eten meer geeft en houd hem binnen zodat hij niet bij de buren kan stelen, of zelf iets te eten kan vangen.

Voor de operatie wordt uw huisdier onder narcose gebracht, waarna de testikels worden verwijderd. Omdat dit slechts een heel kleine wond achterlaat, is het meestal niet nodig om te hechten. De wond heelt snel; al binnen een paar dagen.

Herstel en nazorg van uw kat na castratie

Na de ingreep mag uw kat met u mee naar huis. Houd uw kat gezelschap, zodat hij zich fijn voelt en rustig blijft.

Eten kan dezelfde dag nog. Controleer de wond dagelijks. Een wond die goed heelt, ziet er droog en rustig uit.

Ziet u zwellingen of roodheid rondom de wond, heeft de wond een vieze geur of komt er bloed uit, dan kan dit duiden op een infectie. In zo’n geval kunt u het beste meteen contact opnemen met de dierenarts.

Katers kijken meestal niet om naar een wond, maar als uw kat er toch aan gaat likken of bijten, laat uw huisdier dan een kraag of medische romper dragen. Deze kunt u halen bij uw dierenarts. 

De eetlust van een kater wordt gereguleerd door z’n geslachtshormonen. Na castratie kan de eetlust toenemen, terwijl de energiebehoefte afneemt.

Om ervoor te zorgen dat uw kat gezond blijft, is het verstandig om op de eetgewoontes te letten. Als u dat goed in de gaten houdt, verkleint u het risico op overgewicht en diabetes.

Ook het gedrag kan veranderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw kat zich minder vaak wast, wat weer voor huidproblemen kan zorgen.

Houd een oogje in het zeil en grijp in waar nodig, dan hoeft het niet zo ver te komen. Bij vragen of twijfels kunt u altijd terecht bij een van onze specialisten.

Kosten van castratie van uw kat

AniCura is gespecialiseerd in verschillende vormen van castratie. Goed om te weten: castratie wordt door de meeste dierenverzekeringen volledig vergoed.

Meer weten over castreren en de kosten die daarbij komen kijken? Neem contact op met onze medewerkers.

Hoe sterilisatie bij een poes werkt, leest u hier

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.