Allergietest bij uw kat

Krabt of wast uw kat zich vaak en heftig, of heeft hij andere huidklachten? Dan kan hij allergisch zijn. Gelukkig kunt u uw kat met de juiste behandeling van deze klachten verlossen.

Lees ook: Allergietest bij honden

Kat allergisch

Jeuk en andere huidklachten kunnen wijzen op een overgevoeligheid voor omgevingsallergenen, zoals pollen, huismijt, vlooien of dierlijke huidschilfers.

Maar uw kat kan ook last hebben van voedselallergie of voedselovergevoeligheid, atopie, of er kan sprake zijn van een infectie met parasieten, zoals vlooien, of een schimmelinfectie.

Allergietest bij katten

Er is meer bekend over honden met een allergie dan over katten. Huidtesten of bloedonderzoek om vast te stellen waarvoor een kat allergisch is, zijn op dit moment nog niet betrouwbaar genoeg en worden daarom zelden uitgevoerd.

Toch zijn er ook voor uw kat verschillende behandelingsmogelijkheden. Om te bepalen of uw kat een allergie heeft, gaat u naar de dierenarts.

Wat zijn de symptomen van allergie bij katten?

Bij katten komt een allergie vaak tot uiting via een zogeheten ‘reactiepatroon’. Er bestaan verschillende reactiepatronen:

  • Eosinofiel granuloom: dit is een min of meer ronde plek van licht verdikte huid met een gele tot roze kleur. Er is meestal geen sprake van jeuk of pijn. Het kan overal op de huid voorkomen, en op de bovenlip en in de mondholte. Ook bestaat er een streepvormige variant in de knieholte, en een vochtige variant op buik en liezen, waarbij de kat wel jeuk heeft en heel veel likt. 
  • krabben aan wonden op de kop en in de hals;
  • kaalheid door overmatig likken, dit kan overal op het lichaam voorkomen;
  • kleine korstjes met haarverlies, meestal op het achterste deel van de rug.

Herkent u bovenstaande klachten? Overleg dan met uw dierenarts wat u het beste kunt doen.

Hoe werkt een allergietest bij katten?

Als uw kat een van bovenstaande klachten heeft, zal uw dierenarts eerst onderzoeken of er geen andere oorzaak is.

De huidreactiepatronen kunnen namelijk ook bij andere huidproblemen voorkomen, zoals een infectie met parasieten of een huidschimmel.

Als dit is uitgesloten, kan uitgezocht worden of uw kat reageert op voedselallergenen met behulp van een eliminatiedieet. Blijkt dit ook niet het geval te zijn, dan is uw kat zeer waarschijnlijk allergisch voor omgevingsallergenen.

Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om met een huidtest of bloedonderzoek op betrouwbare wijze uit te zoeken voor welke omgevingsallergenen een kat precies allergisch is.

Allergie bij katten vaststellen: Dieetvoer 

Uw kat kan allergisch zijn voor bijvoorbeeld vis, zuivel, rundvlees of kip. Om te bepalen of uw kat een voedselallergie heeft, mag hij minimaal acht weken bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten.

In plaats hiervan krijgt hij dieetvoer waarvan zeker is dat hij er niet allergisch voor kan zijn: dit is voer waarin de hoeveelheid eiwitten sterk verkleind zijn of dat uitsluitend bestaat uit een vleessoort die normaal niet in kattenvoer voorkomt.

Diagnose voedselallergie bij katten

De diagnose van voedselallergie is middels bovenstaand vast te stellen.

Voedselallergie bij katten

Als de huidklachten van uw kat na acht weken dieet (bijna) helemaal verdwenen zijn, heeft hij waarschijnlijk een voedselallergie.

Om er zeker van te zijn dat de verbetering niet toevallig is, moet u het oude voer opnieuw geven, inclusief de extraatjes die uw kat vroeger kreeg.

Als de huidklachten terugkeren, is de diagnose voedselallergie zeker. U kunt dan samen met uw dierenarts op zoek naar geschikt voer voor uw kat.

Behandeling van allergie bij katten

Gelukkig zijn er wel verschillende behandelingen mogelijk om de klachten bij allergie bij uw kat te onderdrukken.

Als uw kat allergisch is voor omgevingsallergenen, kunt u de klachten onderdrukken met verschillende medicijnen.

Overleg met uw dierenarts wat de beste optie is voor uw kat. Let op: zodra u met de behandeling stopt, zullen de symptomen weer terugkomen. 

Kosten van een allergietest

De kosten van een allergietest hangen af van verschillende factoren, zoals het soort vooronderzoek dat uw dierenarts moet uitvoeren en welke behandeling er vervolgens nodig is.

Meer weten over de kosten van allergieonderzoek bij katten? Neem contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd