Op weg naar duurzame diergeneeskundige zorg

Duurzaamheid draait bij AniCura allemaal om zorg. Zorg voor huisdieren, zorg voor mensen en zorg voor de samenleving.

Huisdieren, mensen en de samenleving: het staat allemaal in verbinding met elkaar. Dat valt samen onder de paraplu duurzame diergeneeskunde. Onze belofte is dat wij staan voor de veiligheid van onze patiënten en voor diergeneeskundige zorg van hoog niveau. Wij beloven:

  • om er te zijn voor onze werknemers en hen de best mogelijke werkomgeving te bieden
  • preventieve zorg hoog op de agenda te zetten om zo de dierengezondheid te verbeteren
  • om te zorgen voor ons milieu en de omgeving

Wij zijn vastberaden om onze milieuvoetafdruk te verkleinen en onze sociale verantwoordelijkheden te nemen. Want als je om huisdieren geeft, geef je ook om mensen en de samenleving.

 

Onze vier focusgebieden

  • kwaliteit & antibiotica
  • onze mensen
  • preventieve zorg
  • het milieu

Enkele voorbeelden van AniCura’s doelen voor 2030

  • schoonmaken zonder chemische middelen in alle Europese klinieken
  • 50% minder antibioticagebruik
  • verbeterde handhygiëne en een lagere infectiegraad in onze klinieken (gestart in 2018)
  • jaarlijks financiëren van twaalf klinische onderzoeksprojecten vanuit AniCura’s Research Fund (gestart in 2015)
  • implementeren van een nieuwe gedragscode voor leveranciers om zeker te zijn dat zij stilstaan bij (de impact op) milieu, mensen en dieren

Kwaliteit & antibiotica: verbeteren van  gezondheid van mens en dier

Onze belangrijkste bijdrage aan de samenleving is een hoog niveau aan medische kwaliteit en patiëntveiligheid. Met ons werk dragen wij bij aan de verbetering van de gezondheid wereldwijd. Natuurlijk hebben wij het hier vooral over huisdieren, maar indirect ook over de gezondheid van mensen.

Voor het continu verbeteren van de kwaliteit hebben we een programma opgezet: QualiCura.

QualiCura voor hoge kwaliteit

Met QualiCura bieden wij structuur en ondersteuning aan onze klinieken en zorgen wij ervoor dat (lokale) goede ideeën door heel de organisatie verspreid worden. Eén belangrijk onderwerp op het gebied van patiëntveiligheid is antibioticagebruik.

Antibioticaresistente bacteriën zijn één van de grootste gevaren voor de gezondheid van mensen en dieren wereldwijd. Overmatig gebruik van antibiotica stimuleert de groei en verspreiding van deze resistente bacterie. Daarom is het een wereldwijde uitdaging om antibioticagebruik te verminderen, ook de hoeveelheid die per behandeling ingezet wordt. 

Het is ons gelukt om – twee opeenvolgende jaren – niet-essentieel antibioticagebruik af te laten nemen. Bij sommige klinieken met wel 40%.

Verminderen antibiotocagebruik met 50%

Ons doel is om aan het einde van 2030 het antibioticagebruik te verminderen met 50%. Wij geloven dat wij dit kunnen met hulp van u als huisdiereigenaar en met betere preventieve zorg, verbeterde hygiëne en wondverzorging.

“Het was vijftien jaar geleden onmogelijk om een huisdier met suikerziekte te redden”

Onze mensen

Om goed te kunnen zorgen, moet je ook goed verzorgd worden. Als u aan AniCura denkt, denkt u misschien wel aan de mensen die u helpen als u bij ons langs komt. De mensen die zo goed voor u en uw huisdier zorgen.

AniCura bestaat alleen door onze medewerkers. Zonder deze deskundige, betrokken en zorgzame mensen zouden we niets zijn.

Aangezien we één van de grootste werkgevers zijn in de Europese diergeneeskunde, hebben wij invloed op de werkomstandigheden en tevredenheid van een grote groep diergeneeskundige professionals.

Onze aandachtsgebieden als werkgever zijn:

  • een goede werkcultuur creëren, gebaseerd op de juiste waarden
  • het versterken van leiderschap in de klinieken
  • het overeind houden van een duurzame werkomgeving
  • ervoor zorgen dat medewerkers hun competenties kunnen ontwikkelen om zo voorbereid te zijn op de toekomst van diergeneeskundige zorg

Elke AniCura-medewerker heeft/zou moeten hebben:

  • een jaarlijkse discussie met zijn/haar manager over professionele ontwikkeling
  • een individueel ontwikkelingsplan

Preventieve zorg: een gezond huisdier heeft een hogere kwaliteit van leven

Het is u vast wel bekend, en misschien heeft u er persoonlijk ervaring mee: preventieve zorg heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van een huisdier. Op dit gebied heeft AniCura een grote verantwoordelijkheid om de gezondheid van huisdieren te verbeteren.

Kosten dierenzorg beperken

Deze preventieve zorg kan bestaan uit gezondheidscontroles, vaccinaties en het voorkomen van parasieten. Maar ook: huisdiereigenaren bewust maken van het belang van beweging, gebitsverzorging en de juiste voeding. Met het voorkomen van ziektes en infecties kunnen de kosten voor dierenzorg beperkt blijven en/of verminderd worden.

Het milieu: een duurzamer diergeneeskundige zorg is mogelijk

AniCura heeft grote ambities wat betreft het aanbieden van diergeneeskundige zorg met respect voor het milieu zonder in te leveren op patiëntveiligheid. Wij willen een voorbeeld zijn in de branche op het gebied van milieugerelateerde verantwoordelijkheid.

We hebben enkele aandachtsgebieden aangewezen waarin we verandering willen en kunnen bieden:

  • verbeteren van recyclen en afvalscheiding
  • het analyseren van bestellingen en logistiek zodat er minder transport nodig is
  • waar de mogelijkheid is altijd voor groene energie kiezen
  • een gedragscode voor leveranciers zodat zij rekening houden met (de impact op) milieu, mensen en dieren

Enkele voorbeelden:

  • De AniCura kliniek Reutlingen (Duitsland) heeft zonnepanelen die 100kW per uur genereren. Dit betekent dat de kliniek zelfvoorzienend in energie is.
  • We richten ons op het implementeren van ‘groener’ schoonmaken: schoonmaken zonder chemische schoonmaakmiddelen in al onze Europese klinieken. Dit doen we bijvoorbeeld door het gebruik van microvezel doeken. 
  • In 2019 maken al onze Scandinavische klinieken de stap naar 100% herbruikbare energie.

Zo kunnen u en uw huisdier bijdragen aan een duurzame wereld

Ook u en uw huisdier kunnen een steentje bijdrage aan een duurzamere wereld. Bekijk in het filmpje hieronder hoe u een bijdrage kan leveren.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd