Suikerziekte kat (diabetes)

Ook katten kunnen suikerziekte (diabetes) hebben. Met dezelfde gevolgen als bij mensen: insuline spuiten en kans op hypo’s (hypoglycemie). Het is dus goed om de symptomen op tijd te herkennen.

Lees ook: suikerziekte hond
Lees ook: glucose meten bij je kat

Katten kunnen meestal prima leven met suikerziekte, maar hebben wel extra verzorging nodig.

Wat is suikerziekte (diabetes) bij katten?

Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is een aandoening waarbij uw kat langere tijd teveel suiker (ofwel glucose) in het bloed heeft.

Voedsel bevat verschillende voedingsstoffen, onder andere koolhydraten. Een onderdeel van koolhydraten is glucose. Glucose wordt in de darmen opgenomen en komt zo in de bloedbaan terecht.

Glucose is de 'brandstof' voor lichaamscellen, maar moet wel vanuit de bloedbaan in de cellen worden opgenomen. Insuline regelt deze opname.

Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt geproduceerd. Wanneer er te weinig insuline beschikbaar is, om welke reden dan ook, blijft er teveel glucose in het bloed circuleren.

Als het glucosegehalte boven een bepaalde grens blijft, is er sprake van suikerziekte.

Katten met een slecht gereguleerde suikerziekte kunnen beschadigingen aan de zenuwen en bloedvaten krijgen. Katten kunnen blind worden en door hun achterpoten zakken. Wonden genezen trager.

Alle katten met suikerziekte hebben een vergrote kans op een bacteriële blaasontsteking of nierbekkenontsteking.

Poezen met suikerziekte kunnen het best gesteriliseerd worden.

Symptomen suikerziekte kat

De symptomen van suikerziekte die u kunt merken bij uw kat zijn:

  • veel drinken
  • veel plassen
  • veel eten
  • vermageren
  • minder actief/veel slapen
  • dunnere/doffe vacht

Herkent u de symptomen? Schakel dan gelijk de dierenarts in. Suikerziekte moet goed behandeld worden. Een kat die niet behandeld wordt, wordt namelijk steeds zieker. Dit kunt u merken aan:

  • misselijkheid
  • zwakte & sloomheid
  • blind worden
  • het zoet ruiken van de vacht

Oorzaken van suikerziekte (diabetes) bij katten

Suikerziekte komt regelmatig voor bij katten. Vaker bij katers dan bij poezen en dan vooral op middelbare en oudere leeftijd. Op jongere leeftijd komt het vaker voor bij gecastreerde katers.

De ziekte ontstaat meestal doordat het insuline hormoon niet goed meer werkt door overgewicht of te weinig beweging.

Soms komt het doordat de hormonen niet goed geregeld worden, bijvoorbeeld door de ziekte van Cushing of acromegalie.

De boosdoener van suikerziekte bij katten kan ook bepaalde medicatie zijn, zoals corticosteroïden (prednison) en de poezenpil.

De diagnose

Bij een verdenking van suikerziekte doet de dierenarts eerst een lichamelijk onderzoek en daarna een bloed-en urineonderzoek.

Blijkt er veel glucose in de urine te zitten, dan wordt de stof fructosamine in het bloed gemeten. Deze stof laat zien of het een tijdelijke verhoging is, of dat uw kat hier al langer last van heeft.

De dierenarts stelt de diagnose diabetes door de bloedwaardes en het suikerniveau in de urine van uw kat over langere tijd te meten.

De reden dat dit over een langere periode moet gebeuren, is omdat katten ook verhoogde suikerwaardes kunnen krijgen vanwege stress. Eén bloedmonster is daarom te weinig voor het stellen van een goede diagnose.

Diabetes bij katten behandelen

Het is een misvatting dat katten met suikerziekte niet behandeld hoeven te worden. Integendeel.

De behandeling bestaat uit medicatie in de vorm van insuline-injecties en het aanpassen van de levensstijl van u kat.

Insuline-injecties

Een behandeling van suikerziekte bij katten bestaat uit het toedienen van insuline. Tweemaal daags geeft u een injectie onder de huid. Uw dierenarts legt u uit hoe dit moet. De dierenarts bepaalt de juiste dosering. In het begin zijn er regelmatig controles nodig om te kijken of de juiste dosering is gevonden. Als het goed gaat, is er om de zes maanden een controle. Ook kunt u regelmatig thuis uw kat controleren met een glucosemeter.

Van uw dierenarts krijgt u ook uitleg over de symptomen van een te hoge of te lage suikerspiegel. Daarnaast moet u soms ook een bloedprik afnemen bij uw kat om de bloedwaardes te controleren.

Verder worden eventuele medicijnen die de insuline tegenwerken gestopt, zoals de poezenpil en prednison.

Lees ook: het glucoseniveau meten van je kat

Gezonde levensstijl

Een kat met diabetes heeft een gezonde levensstijl en structuur in zijn of haar leven nodig. Dus op vaste tijden eten en vooral gezond eten. De kat zal dan vanzelf ook meer gaan bewegen

Hoe kunt u als baasje uw kat helpen als hij of zij diabetes heeft? Lees hier meer over hoe u leeft met een kat die diabetes heeft.

Suikerziekte door acromegalie

Bij de aandoening ‘acromegalie’ maakt het lichaam van uw kat te veel groeihormoon aan.

Katten met acromegalie kunnen geopereerd worden. Dit is een moeilijke operatie die maar weinig dierenartsen kunnen uitvoeren.

Na de operatie verdwijnt in veel gevallen de suikerziekte. De insulinebehandeling kan dan worden gestopt.

Omdat de hele hypofyse tijdens de operatie wordt verwijderd, en de hypofyse naast groeihormonen ook nog andere hormonen maakt, is het na de operatie wel noodzakelijk om deze hormonen via medicatie te gaan geven.

Hypoglycemie bij katten

Wanneer de suikerspiegel te laag is kan uw kat in een hypo terecht komen. Dit wordt hypoglycemie genoemd.

Dit kan komen doordat er bijvoorbeeld te veel insuline is gegeven, de kat slecht heeft gegeten of wanneer uw kat meer beweging heeft gehad dan normaal. U herkent een lage suikerspiegel bij uw kat aan:

  • onrust
  • sloomheid
  • trillen
  • op zoek naar eten op onverwachte momenten
  • omvallen

Heeft u zelf een glucosemeter? Dan kunt u gelijk meten of de suikerspiegel laag is. Als de suikerspiegel laag is moet dit direct aangevuld worden. Geef uw kat een maaltijd of als uw kat niet wil eten druivensuiker.

Het poeder van de druivensuiker kunt u als oplossing in de bek wrijven. Ongeveer één gram per kilo lichaamsgewicht is voldoende om het suikerspiegel weer normaal te krijgen. Als uw kat suikerziekte heeft is het daarom erg belangrijk altijd druivensuiker in huis te hebben.

Heeft u voldoende druivensuiker gegeven en wordt uw kat niet beter? Neem dan direct contact op met uw dierenarts!

Behandeling Somogyi

Bij Somogyi is de suikerspiegel dusdanig laag, dat het lichaam van de kat zelf suiker gaat aanmaken. Hierdoor stijgt het suikergehalte snel en lijkt het erop dat de kat te weinig insuline krijgt.

Dit is dus niet waar, hij of zij krijgt juist te veel insuline binnen. Nog meer bijspuiten is levensgevaarlijk. Neem direct contact op met uw dierenarts.

Nazorg

Een kat met diabetes heeft bij een goede behandeling en verzorging een prima leven met een normale levensverwachting.

Er zijn alleen een aantal dingen waar u dus op moet letten, zoals het eten van gezond voedsel op vaste tijden, voldoende lichaamsbeweging en het goed inspuiten van insuline.

Voor katten met suikerziekte zijn verschillende speciale diëten in de handel. In deze diëten zitten meer eiwitten en minder koolhydraten (suikers).

Als uw kat dit voer lekker vindt, is het verstandig om hier vanaf de eerste dag mee te beginnen. Als u later het dieet verandert, is het mogelijk dat de hoeveelheid insuline moet worden aangepast.

Diabetes bij katten voorkomen

U verwacht het misschien niet, maar suikerziekte is bij katten goed te voorkomen. Het behouden van een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging zijn de manieren om uw kat geen last te laten krijgen van diabetes.

Als uw kat veel te dik is betekent dit niet dat hij of zij op rantsoen moet en snel weer dun moet zijn. Snel afvallen van uw kat brengt namelijk weer andere problemen met zich mee, zoals leverproblemen en het missen van belangrijke voedingsstoffen.

Met een langdurig dieet en meer beweging krijgt uw kat een nieuwe levensstijl. Op lange termijn leeft uw kat een gezonder leven waarmee diabetes kan worden voorkomen.

Neem contact op met uw AniCura dierenarts voor advies over een dieet.

Lees ook: suikerziekte bij de hond

Suikerziekte kat: kosten

De kosten voor de behandeling van de suikerziekte bij een kat hangen onder meer af van de diagnose, hoe snel de juiste dosering insuline gevonden is en de hoeveelheid insuline die uw kat nodig heeft.

Aan het begin zal de juiste dosering gevonden moeten worden. Hiervoor komt u een aantal keer langs bij de dierenarts. De meeste huisdierverzekeringen dekken deze kosten.

Heeft u vragen over de kosten? Uw dierenarts helpt u graag.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.