Twee katten bij elkaar introduceren - onze tips

We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieuwe kat of kitten in 6 stappen te introduceren bij de inwonende kat.

Allereerst zullen niet alle katten direct blij zijn als hun territorium wordt gedeeld met een nieuwkomer. Katten zijn niet alleen territoriale dieren, ze houden ook niet zo van verandering. Zelfs met een vlekkeloze introductie is er geen garantie dat de katten elkaar zullen accepteren.

Lees ook:

Zorg voor een backup plan

Zorg ervoor dat je een back-up plan hebt om het welzijn te garanderen. Denk hierover na en bespreek dit eventueel in je gezin.

Pak het rustig aan

Hoewel we een backup plan aanraden: veel katten vinden het – uiteindelijk, of al direct – geweldig om een nieuw gezinslid te krijgen, zeker als het een kitten is. Een kitten wordt vaak veel makkelijker geaccepteerd, wat de introductie bij de andere kat(ten) in huis makkelijker maakt. Hoe leuk ook, we adviseren toch de introductie van de nieuwe kat in huis rustig en stap voor stap aan te pakken.

De introductie van twee volwassen katten bij elkaar zal wat langer duren. Neem dan zeker de tijd voor alle stappen.

1. Begin in één kamer

Wennen

Laat de nieuwe kat of kitten kamer voor kamer wennen aan zijn nieuwe huis. Begin daarmee in één kamer die de kat die al in huis woont niet vaak gebruikt, zoals een logeerkamer. Geef die kamer ook alle nodige voorzieningen.

Doe de deur niet dicht, maar gebruik een hekje dat je gedeeltelijk afdekt met een deken. Op deze manier kan de kitten alle geluiden vast horen en alle geuren ruiken zonder overweldigd te raken. Bij een oudere kat is dit nog belangrijker, neem dan nog meer de tijd.

Voorzieningen

Zorg ervoor dat de kamer waarin je begint alles heeft wat jouw kat nodig heeft: voer, water, een knus bed, speelgoed, verstopplekken, kattenbak (plaats zo ver van het voer en water) en enkele verhoogde plekken, zoals een kast met een deken. Lees ook: de kitten checklist. Deze spullen moeten nieuw zijn, of met de kitten of nieuwe kat meegekomen zijn. Gebruik geen spullen van de inwonende kat, dit kan voor beide katten ongemak veroorzaken. Zorg ervoor dat je alles na de eerste introductie bewaart.

Eigen spullen

Zorg ervoor, hoe goede vrienden ze ook worden, dat ze wat eigen spullen en plekjes in huis krijgen.

 • Kattenbak
  Beide katten zullen graag hun eigen kattenbak hebben. Zorg voor een kattenbak per kat, plus één en plaats kattenbakken op een afstandje van elkaar, hoe goede vrienden ze ook worden.
 • Eten
  Etenstijd kan een stressvol moment zijn. Een eigen voerbakje en/of plek hebben om te eten geeft beide katten rust.
 • Dekentje
  Een dekentje of speeltjes met daarin de eigen geur van elke kat geven een kat rust.

Wanneer naar de volgende fase?

Wanneer de nieuwe kat tekenen vertoont dat hij zich op zijn gemak voelt in zijn nieuwe omgeving, b.v. speelt met zijn speelgoed, rust op zijn zij met de buik bloot, vertoont tekenen van vriendelijk gedrag wanneer je de kamer binnenkomt (spint, wrijft over je benen enz.) en eet en drinkt normaal is het tijd om door te gaan naar de volgende fase.

2. Geur uitwisselen

Begin langzaam met het introduceren van de geur van de andere kat bij beide katten. Je kunt beginnen met het verwisselen van dekentjes of kussens in de kattenmand. Het doel is dat de katten een "gemeenschappelijke geur" creëren terwijl ze op het beddengoed van de andere kat rusten. Dit zal hen helpen elkaar te herkennen als onderdeel van dezelfde sociale groep.

Door ervoor te zorgen dat beide katten voorafgaand aan de ontmoeting vertrouwd zijn met de geur van de ander, neemt de kans op een succesvolle introductie van beide katten toe. Bekijk de reactie van beide katten. Als een van hen sist of het beddengoed heel actief ontwijkt (bijvoorbeeld als je het ‘aanbiedt’), moet je het tempo van de introductie verlagen.

Zodra de katten ontspannen gedrag vertonen, verwissel je de dekens opnieuw om het mengen van de geuren mogelijk te maken. Dit kun je een aantal keer herhalen.

3. Elkaars ruimte verkennen

Nu is het tijd voor wat verkenning. Laat de katten rondlopen in de ruimte van de ander. Zorg ervoor dat de andere kat gedurende deze tijd "opgesloten" zit in een andere kamer. Dit kan samen met een van de eigenaren in de slaapkamer zijn. Dit mag alleen gebeuren als de nieuwe kat helemaal ontspannen is met zijn nieuwe omgeving.

4. Tijd voor visueel contact

Zodra de katten volledig ontspannen zijn met elkaars geuren en hun omgeving, is het tijd om visueel contact toe te staan. Dit moet via een fysieke barrière gebeuren, zoals een deur van gaas (die worden gebruikt om insecten buiten het huis te houden) of een traphekje voor kinderen. Zorg ervoor dat het visuele contact wordt gekoppeld met pleziertjes zoals snoepjes. Het zien van de andere kat moet iets zijn wat op de achtergrond gebeurt - hun eigen activiteit moet in het middelpunt staan. Als de katten elkaar willen benaderen, sta dit dan toe, maar zorg ervoor dat ze worden afgeleid als er tekenen van negatief gedrag worden getoond. Dit kan sissend, grommend of platgedrukte oren zijn. Houd de sessies kort en eindig terwijl ze het goed doen.

5. Fysiek contact toestaan

Verwijder voorzichtig de barrière terwijl de katten bezig zijn. Blijf ze trakteren met lekkernijen en speelgoed. Dwing ze niet aan elkaar op, maar probeer passief te observeren. We streven ernaar dat ze ontspannen zijn in het bijzijn van de ander. Zoek naar tekenen van negatieve reacties, als die er niet zijn, houd de sessies dan frequent.

6. Tijd om ze alleen te laten spelen

Als alles goed gaat, laat de katten dan korte tijd zonder toezicht met elkaar omgaan. De katten moeten nog steeds in verschillende delen van het huis worden gehouden, net als hun behoeften. Naarmate de tijd verstrijkt zonder enige problemen, kan de deur naar de nieuwkomer open worden gelaten en kunnen de katten meer met rust worden gelaten. Je moet wel goed in de gaten blijven houden hoe de relatie tussen de twee zich ontwikkelt en wachten voordat je ze alleen thuislaat.

Veel succes met de introductie, aarzel niet om jouw dierenarts om advies te vragen als je problemen ondervindt.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd