Een kitten of kat aan hond laten wennen

Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

Is jouw favoriete vorm van uitstelgedrag het kijken naar video's van kittens en honden die met elkaar knuffelen? Jij bent niet de enige. Maar om zo'n hechte relatie tussen hen te creëren, hebben ze meestal een beetje hulp nodig van de mensen om hen heen.

Katten en honden: natuurlijke vijanden

Dit is een hele harnekkige fabel. Katten en honden kunnen heel goed vriendjes zijn. Lees ook: fabels over katten 

"Katten en honden zijn geen vijanden."

Hond bij een kitten introduceren

Wil je een kitten bij een hond introduceren? Om de relatie tussen en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen. We hebben onze beste tips verzameld om jouw hond kennis te laten maken met een kitten.

Begin op tijd

Voordat je kitten acht weken oud is durft hij alles. Na de leeftijd van acht weken wordt jouw kitten wat voorzichtiger. Daarom is het erg belangrijk dat de fokker of het asiel de kitten gedurende de leeftijd van drie tot zeven weken kennis laat maken met zoveel mogelijk nieuwe dingen, waaronder honden. Dan went hij het makkelijkst aan een hond in huis. Maar ook daarna kan het nog prima koek en ei worden tussen jouw hond en je nieuwe miauwende huisgenot.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de meest succesvolle relaties tussen katten en honden plaatsvinden wanneer de kat jonger is dan zes maanden en de hond jonger dan een jaar. Als jij een kitten mee naar huis neemt, zullen de meeste honden van jongen dan een jaar leren de kitten (en later kat) te accepteren. Een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle introductie is dat je ervoor zorgt dat het huisdier dat je al had nog steeds veel aandacht en toewijding krijgt. Dit kan hem zitten in speeltijd, knuffels en één-op-één trainingen.

1. Geef de kitten de ruimte

Zorg ervoor dat je de kitten een veilige omgeving biedt om eerst jou een beetje te leren kennen. Deze ruimte moet een slaapplaats, kattenbak, speelgoed, voedsel en water hebben. Vergeet schuilplaatsen en een knusse plek met enige hoogte niet - dit kan een deken bovenop een plank of een krabpaal zijn.

Kies deze plek verstandig, het mag de favoriete plek van het bestaande huisdier in huis niet verstoren. Bij voorkeur blijft het ook na de introductie het domein van de kitten.

Als je van plan bent om ook waterbakken en schuilplaatsen in andere delen van het huis te hebben, introduceer deze dan geleidelijk. Op die manier zullen de veranderingen voor de hond – het huisdier dat je al had – niet al te groot zijn.

Lees ook: je huis katvriendelijk maken en de kitten checklist 

2. Geur wisselen

Als de kitten eenmaal gesetteld is in de ruimte, is het tijd om met de introductie te beginnen. Begin langzaam door de huisdieren in verschillende kamers te houden en ze eerst alleen aan elkaars geuren te laten wennen. Verwissel dekens tussen de huisdieren en geef ze indien mogelijk eten aan weerszijden van een deur Je kunt de huisdieren ook de ruimte van de ander laten verkennen (als ze er niet zijn).

3. Een eerste introductie

Zorg voor een visuele introductie: laat de kat en hond elkaar zien. Zo kunnen de hond en de kat elkaar zien zonder fysiek contact.

 • Sluit geen van beide op: de kat of kitten moet zich kunnen terugtrekken naar een nabijgelegen schuilplaats.
 • Maak de hond vast: de hond moet in een goed passende riem of harnas worden (vast)gehouden, maar met een ‘slappe riem’, spanning op de riem zorgt voor spanning bij de hond.
 • Zorg voor een barrière: denk bijvoorbeeld aan een babyhekje dat gedeeltelijk bedekt is met een laken of handdoek, of een ander soort hek of (heel) stevig gaas.
 • Rust en positiviteit: betrek eventueel beide huisdieren bij een rustige, plezierige activiteit zoals een spelletje of een puzzel-feeder. Maak vooral de hond, maar ook de kat niet te wild bij het spelen.

Denk altijd aan de veiligheid van zowel de hond als de kat bij deze eerste introductie.

Wees erop voorbereid om de hond uit de kamer te halen als hij te opgewonden raakt.

4. Herhaal

Gaat het er nog te wild aan toe bij deze eerste ontmoeting? Dat is redelijk normaal. Herhaal stap 3 totdat er een wat meer ontspannen sfeer kan ontstaan in elkaars gezelschap. Zorg ervoor dat je hun goede gedrag aanmoedigt met veel liefde, knuffels en traktaties.

5. Laat de kat los

Zodra jouw huisdieren zich op hun gemak voelen om bij elkaar in de buurt te zijn, is het tijd om echt contact toe te staan. Dit zou alleen moeten gebeuren als je het gevoel hebt dat er geen slechte reacties zullen zijn. Wat tips op een rij:

 • Houd de hond aan de lijn totdat je zeker weet dat hij niet de achtervolging gaat inzetten.
 • Houd de sessies waarop de dieren samen zijn kort en maak ze geleidelijk langer.
 • Zorg ervoor dat de interacties plaatsvinden onder toezicht van jou/jullie. Bij voorkeur zijn er twee mensen aanwezig.
 • Gebruik positieve afleiding (spelen, snacks).
 • Moedig vaak (vaker dan anders) positief aan.
 • Probeer je dieren (zowel kat als hond) niet op te pakken wanneer ze gescheiden moeten worden. Gebruik in plaats daarvan speelgoed en snacks en laat ze vooral ook zelf wegrennen.

6. Laat de hond los

 • Probeer de riem los te laten en steeds meer interacties tussen je hond en je kat toe te staan en misschien zelfs te faciliteren (met spelen en snacks).
 • Blijf vaak (vaker dan anders) positief aanmoedigen.
 • Let op tekenen van spanning zoals kwispelen, grommen of sissen. Het doel moet een rustige en ontspannen ontmoeting zijn. Lees ook: mijn kat beter begrijpen

Voordat je het weet, zijn je hond en je kat netjes en zonder schrammen geïntroduceerd en zijn ze de beste vrienden! Of tolereren ze op zijn minst het samenwonen.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd