Sterilisatie van uw kat

We raden u aan om uw kat te laten steriliseren als u er niet mee wilt gaan fokken. Dit om ongewenste nestjes en verschillende ziektes te voorkomen.

Lees ook: Sterilisatie hond

Steriliseren kat

Katten kunnen onvruchtbaar worden gemaakt door de inwendige voortplantingsorganen gedeeltelijk of geheel te verwijderen.

Dit laatste heet officieel castratie, zowel bij poezen als bij katers, maar de meer ingeburgerde term sterilisatie wordt eigenlijk altijd gebruikt.

Bij een poes betekent steriliseren in dit geval het verwijderen van de eierstokken (ovaria), bij een kater het verwijderen van de testikels.

Lees ook: het verschil tussen castratie en sterilisatie

Redenen voor sterilisatie van uw kat

Katten zijn erg vruchtbaar; het dekken door een kater roept namelijk de eisprong op.

Als uw poes veel buiten komt, kan ze dus makkelijk zwanger raken. Dit kan een belangrijke reden voor u zijn om uw kat preventief te laten steriliseren.

Is uw poes ongewenst drachtig geworden, dan kunt u uw kat in het begin van de dracht laten steriliseren en zo een nestje kittens voorkomen.

Nog een reden voor sterilisatie: het verkleint de kans op een baarmoederontsteking en melkkliertumoren bij een poes. Tumoren bij de melkklieren zijn bij katten bijna altijd kwaadaardig.

Tot slot zorgt een sterilisatie ervoor dat uw kat niet meer krols wordt.

Wanneer kat laten steriliseren?

Kittens kunnen in principe vanaf een leeftijd van vier tot zes maanden geholpen worden; dit is nog voor de eerste krolsheid. Uw dierenarts zal u adviseren over de beste leeftijd voor uw kat, en kijkt hierbij onder andere naar de leefsituatie, mogelijke gevoeligheid voor aandoeningen en gezondheid van uw kat. Het is ook mogelijk om  tijdens een periode van krolsheid uw kat te laten steriliseren.

Is uw poes nog niet gesteriliseerd en wordt er een baarmoederontsteking geconstateerd? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een baarmoederoperatie te laten uitvoeren bij uw kat, omdat deze situatie levensbedreigend is. 

Hoe gaat sterilisatie bij een kat in z’n werk

Een operatie kan spannend zijn: zowel voor u als uw kat. Weet daarom dat sterilisatie een ingreep is die in onze klinieken dagelijks wordt uitgevoerd en waarmee we dus zeer veel ervaring hebben.

Ook goed om te weten: voor de operatie moet uw kat nuchter te zijn.

U kunt uw kat daarom het beste binnenhouden en ten minste acht uur van tevoren geen eten meer geven. Voor de operatie wordt uw huisdier onder narcose gebracht en zowel tijdens als na de behandeling worden pijnstillers toegediend.

Om infecties te voorkomen, desinfecteren we het te behandelen gebied. In de buikholte wordt een snee gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. De wond wordt zowel inwendig als uitwendig gehecht.

De hechtingen aan de binnenkant lossen vanzelf op. De uitwendige hechtingen worden na tien tot 12 dagen verwijderd, tenzij er ook aan de buitenkant is gekozen voor oplosbare hechtingen.

Laparoscopische sterilisatie

Bij een aantal van onze klinieken is het ook mogelijk om de sterilisatie via een kijkoperatie te laten uitvoeren, dit wordt ook wel laparoscopische sterilisatie genoemd.

Er worden dan drie kleine gaatjes in de buik gemaakt. Via de endoscoop, een slang met een camera erop, kan de dierenarts goed zien wat hij doet.

De eierstokken kunnen dan in de buikholte worden verwijderd in plaats van daarbuiten. Een voordeel van deze manier van opereren is dat er niet zo veel aan de banden van de eierstokken getrokken wordt, met minder pijn tot gevolg. Daarnaast herstelt uw kat sneller.

Laat u door uw dierenarts informeren over de voor- en nadelen van beide ingrepen.

Nazorg bij sterilisatie van uw kat

In vrijwel alle gevallen mag uw kat op de dag van de ingreep weer naar huis. Ook mag uw kat dezelfde dag gewoon eten.

Om te voorkomen dat uw kat aan de wond gaat likken of bijten, adviseren we uw kat tien tot 12 dagen een kraag of medische romper te laten dragen, totdat de hechtingen eruit zijn.

In die periode kunt u uw kat het beste binnen houden, zodat uw kat niet het risico loopt met de kraag of romper ergens achter te blijven haken.

Controleer elke dag de wond; als die er rustig en droog uitziet, heelt het goed.

Raak de wond niet aan, dat kan infecties veroorzaken. Als de wond gezwollen of rood is, erg stinkt of bloedt, ga dan naar de dierenarts voor controle.

Wat zijn de voordelen en nadelen van uw poes laten steriliseren?

Hoe schattig kittens ook kunnen zijn, als u geen nestje wilt, is het aan te raden uw poes te laten steriliseren.

Op deze manier voorkomt u een ongewenst nestje en zal uw kat niet meer krols worden.

Dat laatste is niet alleen fijn voor u - krolse poezen zijn erg aanhankelijk en luidruchtig - maar ook voor uw kat.

Door het ontbreken van voortplantingsdrift zijn gesteriliseerde poezen makkelijker in de omgang met zowel andere katten als mensen.

Tot slot wordt door sterilisatie het risico op melkkliertumoren op latere leeftijd verkleind en sluit u een baarmoederontsteking uit.

Het steriliseren van uw poes heeft dus veel voordelen. Nadeel: elke operatie onder narcose brengt nou eenmaal een klein risico voor uw huisdier met zich mee.

Bij AniCura zorgen wij ervoor dat er altijd ademhalings- en bewakingsapparatuur aanwezig is om zo de risico’s zo veel mogelijk te beperken.

Kosten van sterilisatie van uw kat

Het kostenplaatje voor het laten steriliseren van uw poes hangt af van de manier waarop de sterilisatie plaatsvindt. Zo is een laparoscopische operatie bijvoorbeeld duurder dan een klassieke sterilisatie.

Wilt u meer weten over de sterilisatie van uw kat?

Wij kunnen u adviseren over de behandeling en informeren over de precieze kosten.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.