Binnenkat vs buitenkat: de voor- en nadelen

De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

Waarom zou je je kat wel of niet naar buiten laten? Die beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of met de buitenwereld kennis wilt laten maken, vereist veel afweging. Kortom: wil jij een binnenkat of een buitenkat?

Het is de volgende grote stap op de kat-genda: laat je je kat naar buiten of niet? laat je de kat vrij rondlopen of ga je voor een thuisblijvende kitten om mee op de bank te knuffelen? In het ideale geval zouden alle katten, om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen, naar buiten moeten worden gelaten. Maar als je in een drukke buurt woont, jouw kat speciale gezondheidsbehoeften heeft of als de buurt al veel katten bevat met een goed ontwikkeld territorium, moet je overwegen om de kat volledig binnen te laten leven.

Binnenkatten

Wat is het voordeel van een binnenkat? En wat zijn de nadelen?

Voordelen

De veiligste optie voor jouw kat is een leven binnen, als binnenkat. Je elimineert het risico op verwondingen door verkeer, andere dieren of personen die rare toeren uithalen met je kat.

Nadelen

Door van je kat een binnenkat te maken, beperk je zijn leefgebied. Daarmee beperk je ook hun vermogen om zich als een kat te "gedragen". Dit kan leiden tot verveling, wat vaak leidt tot ongewenst gedrag zoals krabben aan meubels en sproeien. Die nadelen kun je echter wel iets mee: je bootst binnen de mogelijkheden van buiten na.

"Haal buiten naar binnen."

Creëer jachtmogelijkheden

Houd je kat actief met veel verschillende speeltjes, waarmee je kunt rouleren om het interessant te houden. In de winkel gekochte speeltjes werken goed, zelfgemaakte speeltjes werken vaak net zo goed. Katten hebben de neiging zich snel te vervelen, dus het belangrijkste is om het speelgoed te blijven afwisselen. Probeer eens gaten te knippen in een kartonnen doos en vul deze met wat brokjes, of geef een pingpongballetje. Een hengel met een veer (of meerdere) aan een touwtje stimuleert het jachtinstinct.

Kittens zullen constant willen spelen, maar maak je geen zorgen, hele korte spelletjes van slechts een minuut of twee zijn echt genoeg om probleemgedrag te voorkomen. Tijdens het jagen gebruiken katten hun energie in korte uitbarstingen.

Aluminiumfolie

Veel mensen maken een aluminiumfoliebal voor je kat op mee te spelen. Dat is in principe ongevaarlijk. Echter pakken veel mensen ook eten in in aluminiumfolie. Heeft je kat zoiets weleens te pakken gekregen, dan kan het zijn dat je kat denkt dat ze het kunnen eten. Zorg er voor de zekerheid voor dat je er bij blijft: een kat die aluminium binnenkrijgt kan problematisch zijn. Als je kat de aluminiumbal uit elkaar trekt, eet hij de stukjes meestal niet op, maar dit kan wel het geval zijn. Heeft je kat duidelijk aluminium gegeten, neem dan contact op met je dierenarts.

Maaltijd interessant maken

Verstop wat snoepjes in huis zodat jouw kat kan "jagen". Serveer elke tweede maaltijd in een puzzelbal of enkele toiletkokers. Zo creëer je meer mogelijkheden voor jouw kat om op “maaltijdjacht” te gaan.

Kattengras

Katten eten gras om zo de haren in de ingewanden ‘mee te nemen’. Daarmee kunnen ze haarballen ophoesten. Dat klinkt niet zo hygiënisch, maar juist voor de hygiëne en gezondheid van je kat is het belangrijk dat die haren eruit komen.

Kropaar

De grassoort Kropaar heeft lange brede bladeren - wat perfect is voor dit doeleinde en gelukkig voor ons is het heel makkelijk om deze grassoort binnen te kweken. Je koopt kropaar in de dichtstbijzijnde dierenwinkel of in tuincentra. Als er niet goed voor gras wordt gezorgd, kan jouw kat andere huisplanten gaan eten die giftig kunnen zijn. Lees ook: giftige planten voor katten

Verstopplekken creëren

Katten hebben veilige plekken in huis nodig waar ze zich kunnen terugtrekken - dit kan zoiets eenvoudigs zijn als een kartonnen doos aan de zijkant of een deken onder jouw bed. De kattenmanden in iglo-stijl zijn vaak erg populair.

Katten voelen zich het veiligst als ze hun omgeving vanaf een hoogte kunnen bekijken. Leg een deken op een kast of boekenplank en plaats een kruk of stoel naast de kast, zodat je kat er bij kan. Of je koopt of bouwt een kattenkrabpaal met verschillende niveaus.

Buitenkatten

Jouw kat toegang geven tot de buitenlucht heeft vele voordelen, zoals sociale contacten met andere katten, beweging en knaagdierbestrijding (aangezien katten vaak goede jagers zijn). Zorg er wel voor dat je kat zich eerst helemaal thuis voelt bij jou en in jouw huis. De eerste weken kun je je kat sowieso beter binnen laten, ook als je kat ouder is en van oorsprong een buitenkat was. Als er gedragsproblemen ontstaan voor die tijd, probeer dan je kat te vermaken en ruimte te geven met voorgenoemde tips onden “Binnenkatten” in dit artikel.

Maar om het veilig te houden terwijl je kat alleen is, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt toepassen.

Je kat ’s avonds binnen laten

Het is aan te raden je kat binnen te laten in de nacht (maar ook overdag) als het buiten kouder wordt. Hier zijn twee redenen voor: gevaar en kou.

Gevaar: ongelukken

De meeste gevaren doen zich 's nachts voor - wilde dieren zijn dan actiever en het risico dat je kat door een auto wordt aangereden neemt toe wanneer de koplampen aan moeten.

Kou

De temperatuurdaling in de avond en tijdens de winter is ook een risico om rekening mee te houden. Train jouw kat om te komen wanneer hij wordt geroepen en zorg ervoor dat de maaltijd vóór zonsondergang plaatsvindt.

Kortom: laat je buitenkat ’s nachts bij voorkeur binnen.

Koop een halsband met een veiligheidssluiting

Als je wilt dat jouw kat een halsband draagt, zorg er dan voor dat het een halsband is met een veiligheidssluiting - op die manier kan de kat niet verstrikt raken. Koop een halsband die ook reflecterend is en schrijf jouw naam en telefoonnummer erop. De pasvorm moet goed aansluiten, maar zorg ervoor dat er twee vingers onder passen.

Lees ook: Je kat een halsband omdoen

Met hetzelfde doel: zorg ervoor dat jouw kat een microchip heeft. Mocht hij bij een opvangcentrum terechtkomen, dan scannen ze het en zien ze jouw adres. Ga naar: kat chippen

Laat jouw kat castreren

Mannetjes- en vrouwtjeskatten kunnen zowel gesteriliseerd als gecastreerd worden. Dit is bijna altijd sterk aan te raden.

Niet alleen hebben we al erg veel huiskatten in Nederland (castratie stopt de voortplantingsmogelijkheid), de gemiddelde levensduur van een ongecastreerde kater is slechts een paar jaar, omdat hij de neiging heeft om langer rond te dwalen en meer vechtpartijen aan te gaan (wat kan leiden tot infecties en ernstige verwondingen). Voor poezen is het risico op zwangerschappen en ongewenste kittens de belangrijkste factor wanneer ze niet worden gecastreerd. Lees: waarom uw kat steriliseren

Hou je buren gelukkig

Laten we eerlijk zijn - misschien hou niet iedereen zoveel van jouw kat als jij. Sommige mensen ervaren overlast door (de hoeveelheid) katten in hun buurt. En we kennen het spreekwoord:

"Een goede buur is beter dan een verre vriend."

Om het gezellig te houden met je buren, kun je een specifiek hoekje van je eigen tuin gebruiken als toiletruimte voor je kat. Zorg ervoor dat de grond goed uitgegraven fijne aarde heeft. Je kunt zelfs wat kattengrit toevoegen om je kat verder te stimuleren om daar de behoefte te doen. Zorg voor een afgelegen en beschutte plek, bij voorkeur dicht bij huis, zodat de kat zich veilig voelt. Schep het regelmatig om zodat het hygiënisch blijft, anders gaat je kat alsnog een ander plekje zoeken.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

    Lees meer

  • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

    Lees meer

  • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

    Lees meer

  • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

    Lees meer

  • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

    Lees meer

  • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

    Lees meer

  • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

    Lees meer

  • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

    Lees meer

  • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

    Lees meer

  • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

    Lees meer

  • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

    Lees meer

  • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

    Lees meer

  • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

    Lees meer

  • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

    Lees meer

  • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

    Lees meer

  • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

    Lees meer

  • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

    Lees meer

  • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

    Lees meer

  • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

    Lees meer

  • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

    Lees meer

  • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

    Lees meer

  • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

    Lees meer

  • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

    Lees meer

  • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

    Lees meer

  • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

Kitten Gids

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.