Kitten voor het eerst naar buiten: tips en voorbereiding

Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

Je kat voor het eerst naar buiten laten kun je als eigenaar heel goed stapsgewijs begeleiden. Wij helpen een handje met wat tips.

Halsbandje

Denk aan een halsbandje met belletje. Dat helpt niet alleen jouzelf met een klein rinkeltje, en anderen voor de identificatie, het helpt ook vogels. Waarom? Lees: kat laten wennen aan een halsband 

Chippen van je kitten

Zorg ervoor dat jouw kitten gechipt is.

Chippen is een goede manier om dieren te identificeren, maar ook een halsbandje met kokertje kan helpen, zodat niet altijd de dierenambulance hoeft te worden gebeld. Die hebben het niet rustig namelijk. Schrijf of print op een papiertje in het kokertje de naam van je kat en jouw naam, eventueel adres en telefoonnummer. Ga naar: chippen kitten

Halsband voor je kitten

Een andere manier om ervoor te zorgen dat jouw kitten te herkennen is, is met behulp van een halsband. Het gebruiken van een halsband zorgt ervoor dat jouw kitten niet verward kan worden met een zwerfkat. Zorg er wel voor dat de halsband los kan komen wanneer de kitten vast komt te zitten.

Vaccinaties

Ziektes die de kitten buiten kan oplopen, zijn niet altijd met het blote oog te zien. Deze ziektes kunnen dodelijke gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat jouw kitten alle vaccinaties heeft voordat hij naar buiten gaat. Deze vaccinaties vinden plaats rond de leeftijd van 8 en 12-13 weken. Vaccineren van jouw kitten is een goede veiligheidsmaatregel. Als extra veiligheidsmaatregel is het ook een goed idee om jouw kitten te verzekeren – je weet nooit wat er kan gebeuren als jouw kitten de buitenwereld gaat verkennen. Ga naar: vaccinatie voor kittens

Sterilisatie

Het is belangrijk om jouw kitten te laten steriliseren, voordat ze naar buiten gaat. Dit voorkomt dat de kitten niet nog meer kittens krijgt. Vanaf een leeftijd van vier maanden, kan jouw kitten gesteriliseerd worden. Lees ook: sterilisatie katten

Beveilig je tuin

In een buitenomgeving kun je niet alles controleren. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de directe buitenomgeving veilig is voor je kitten. Denk hierbij aan:

Gaten, hoekjes, verstoppleken

Sluit gaten in de hoekjes van schuren af, houten verhogingen in je tuin (zoals een veranda of vlonder) en andere plekken die verleidelijk zijn voor een kitten om onder te kruipen.

Giftige stoffen

Denk aan giftige stoffen zoals onkruidverdelger. Lees ook: giftige planten kat en vergiftiging kat.

Een vijver

Dek vijvers af zodat je kitten er niet in kan vallen. Zorg in elk geval voor een mogelijkheid om er zelf uit te kunnen klimmen, zoals een plankje.

Stel regels op

Denk aan bepaalde regels voor je kat. Die kun je als ‘gewoonte’ inbedden in je dagpatroon. Zo herkent je kat wat er gebeurt.

In de nacht: wel of niet naar buiten?

Wil je jouw kitten overdag of 's nachts naar buiten? Hier hangt vanaf hoe je je huis inricht. Moet je kat zelf naar binnen kunnen of wil je het raam of de deur openzetten zodat het naar binnen kan? We raden aan je kat ’s nachts binnen te laten in verband met gevaar in het verkeer (verblinding door koplampen zorgen voor desoriëntatie) en kou in de nacht. Woon je in een veilige omgeving? Dan is de keuze misschien makkelijker.

Kattenluik gebruiken

Als je erover nadenkt om een kattenluik te plaatsen, is het een goed idee om dit te doen voordat de kitten of kat voor het eerst naar buiten gaat. Op die manier kun je je kitten direct aanleren om het kattenluik te gebruiken. Een kattenluik met magneet en microchip-luik kan een oplossing zijn als je wilt dat alleen jouw kat naar binnen kan. Dit zorgt ervoor dat jullie huis echt van jouw kat blijft.

Voor het eerst naar buiten

Wil je met je kat voor het eerst naar buiten? Wij hebben hiervoor een aantal tips op een rijtje gezet.

Situatie buiten

De eerste keer naar buiten kun je niet overdoen. Kies een dag wanneer het niet regent en een dag en tijdstip waarop het rustig is in de buurt, zodat jouw kitten niet bang wordt van harde geluiden. Momenten om te vermijden zijn simpel gezegd spitsmomenten in het verkeer.

Een droge maag

Voer jouw kitten niet voordat hij naar buiten gaat, maar laat de kitten naar buiten voor het avondeten. Op die manier zal de kitten waarschijnlijk terugkeren naar het huis wanneer de honger toeslaat.

Verspreid wat uitwerpselen

Om een kitten te helpen die nog nooit in de tuin is geweest, kan je wat urine en uitwerpselen uit de kattenbak langs de randen van de tuin leggen. Je bakent als het ware een territorium voor jouw kitten af. Dit zorgt er hopelijk voor dat andere katten nog even uit jullie tuin blijven. Voor het eerst naar buiten en direct een introductie met andere katten is misschien iets te veel van het goede.

De deur op een kier

Laat de kitten zelf via de deur of kattenluik naar buiten gaan en geef je kat een weg terug. Lijkt jouw kitten nog wat verlegen? Zorg er dan voor dat er altijd een deur openstaat waardoor de kitten weer naar binnen kan. Loop met de kitten mee terwijl hij zijn omgeving ontdekt. Doe dit net zolang totdat de kitten de weg naar huis zelf terugvindt.

Terug naar huis

Eindig de buitenervaring altijd hetzelfde, bijvoorbeeld door je kitten te roepen (met eenzelfde toon) en hem een heerlijke maaltijd te geven. Kittens kunnen getraind worden om naar binnen te komen bij het horen van een bel of bijvoorbeeld het schudden met een bakje. Dit voorkomt dat je door de buurt aan het roepen bent naar je kitten.

Verleng de tijd buiten

Blijf oefenen door in de tuin bezig te zijn met de kitten. Wanneer het tijd is voor jouw kitten om alleen buiten te zijn, kun je hem eerst 30 tot 60 minuten buiten laten. Onthoud dat je je kitten wat lekkers geeft als hij weer binnenkomt.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd