Waarom jouw kitten diarree heeft en hoe je dit kunt behandelen

Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door uitdrogen.

Kitten heeft diarree, is dit gevaarlijk?

Diarree kan gevaarlijk zijn voor een kitten door vochtverlies en uitdroging. Het is dan ook belangrijk om er iets aan te doen, zeker als de diarree al een paar dagen aan de gang is.

Kittens kunnen erg zwak worden als ze last hebben van diarree doordat ze uitdrogen door vochtverlies.

Afwijkingen ontdekken

Om te kunnen bepalen of jouw kitten maag- en darmproblemen heeft, moet je weten hoe het normale ‘toiletgedrag’ van jouw kitten eruitziet. Hoe vaak gebruikt je kitten normaal gesproken de kattenbak en hoe ziet zijn ontlasting er dan uit? Kijk naar consistentie en kleur. Als je hier op let, kun je eventuele afwijkingen gemakkelijk ontdekken.

Waardoor ontstaat er diarree bij kitten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw kitten diarree heeft.

"Er zijn verschillende oorzaken mogelijk"

Oorzaak 1: ander eten

Diarree bij kittens komt vaak door een verandering in hun dieet. Naast het normale voer kan het ook komen door snoepjes, medicijnen, voedingssupplementen of eetbaar speelgoed zijn. Of je kitten heeft misschien wat van jouw eten gesnoept, of dat van de hond. Als je kitten hierdoor diarree krijgt, is het meestal tijdelijk. Als het lichaam van je kitten eenmaal gewend is aan het nieuwe voer, stopt de diarree, normaal gesproken na een paar dagen.

Wat kun je doen?

Wanneer je het voer van jouw kitten verandert, moet je voorzichtig zijn en stap voor stap te werk gaan. Op deze manier kan je diarree voorkomen. Meng het oude voer langzaam met het nieuwe. Voeg gedurende een week of twee geleidelijk meer van het nieuwe voer toe en minder van het oude. Doe dit totdat jouw kitten gewend is geraakt aan zijn nieuwe dieet.

Houd altijd de ontlasting van jouw kitten in de gaten wanneer je van dieet verandert. Als het erg los wordt, vertraag dan de overgang van voer. Als het niet beter wordt, kan het zijn dat jouw kitten allergisch is voor iets in het nieuwe voer.

Lees ook:

Oorzaak 2: giftige stoffen

De kleine nieuwsgierige kittens hebben de neiging om te eten en te kauwen op dingen waarop ze dat niet horen te doen. En hoewel jij jouw kitten misschien goed in de gaten houdt, kan toch gebeuren dat je kitten zijn tanden in iets schadelijks zet. Denk aan schoonmaakproducten of planten. Deze kunnen verschillende problemen veroorzaken, zoals diarree.

Wat kun je doen?

Scan altijd de kamers op mogelijke giftige stoffen waar jouw kat op zou kunnen kauwen en berg die dingen op. Je kan het beste voorkomen dat je kitten iets giftigs eet en er diarree of iets ergers van krijgt.

Lees ook:

Oorzaak 3: verandering

Veranderingen in de omgeving zijn een mogelijke oorzaak van diarree bij kittens. Bekijk ook: stress bij katten

Stress

Kittens kunnen net als mensen gestrest raken. Kittens en katten houden niet van veranderingen. Daarom kan je kitten stress krijgen van reizen en diarree krijgen van bijvoorbeeld een verhuizing. Of wanneer de kitten bang wordt voor iets zoals een hond of een kind. Dit kan de "vecht- of vluchtreactie" van de kitten activeren en diarree veroorzaken.

Wat kun je doen?

Als je weet dat er binnenkort iets gaat veranderen in de omgeving van jouw kitten, of als je al sterk vermoedt dat jouw kitten diarree heeft door stress, probeer dan feromonen te gebruiken om jouw kitten te kalmeren. Er zijn speciale verdampers te koop. Deze stofjes maken je kat weer rustig.

Oorzaak 4: Antibiotica

Als jouw kat medicijnen krijgt, dan kan het zijn dat die bijwerkingen hebben. Helaas is diarree een veelvoorkomende bijwerking van verschillende medicijnen. Antibiotica doodt bijvoorbeeld niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën in de darmen.

Je kan jouw dierenarts om jouw kitten probiotica te geven die de darmen helpen als je kitten een medicijn moet krijgen dat diarree als bijwerking kan hebben.

Lees ook: antibioticaresistentie bij dieren

Oorzaak 5: parasieten en wormen

Darmparasieten – of wormen - zoals ze vaak worden genoemd, leven graag in het darmkanaal van kittens en andere dieren waar ze de darmwand irriteren. De wormen of hun eitjes kunnen soms worden ontdekt wanneer ze in de ontlasting van de kitten komen. Sommige kunnen alleen zo klein zijn dat je ze niet kan zien. Dan moet een dierenarts een besmetting vaststellen en behandelen.

Je kunt de ontlasting van jouw kitten laten controleren bij de dierenarts of je kunt parasietenpreventie gebruiken die jouw kitten elke maand inneemt - op deze manier wordt jouw kitten niet gestrest door het ongemak van de parasieten en krijgt hij hopelijk geen diarree.

Lees ook:

Oorzaak 6: ziekten

Hoewel dit misschien niet de meest voorkomende reden is voor jouw kitten om diarree te krijgen, zijn er veel verschillende ziekten die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Waar is diarree juist verantwoordelijk voor?

Andersom kan diarree – wat op zich geen probleem maar een symptoom is, een mogelijke oorzaak van:

Wat te doen bij diarree kitten?

Neem altijd contact op met jouw dierenarts als je denkt dat je kitten ziek is.

Heeft je kitten diarree? Houd dit goed in de gaten. Zorg ervoor dat hij genoegd water binnenkrijgt en zorg dus voor veel waterbakjes. Geef wat (meer) natvoer in plaats van brokjes, het vocht hierin werkt ook hydraterend. Houdt de diarree meer dan 1 á 1,5 dag aan, zoek dan contact op met de dierenarts. Daar kan daar de oorzaak worden gezocht.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd