Tips voor de kattenbak: waar moet je aan denken?

Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

Hoeveel kattenbakken?

Hoeveel kattenbakken je moet gebruiken, is vrij eenvoudig wiskunde. Je moet altijd 1 kattenbak per kat plus 1 hebben. Dus stel je hebt 3 katten. Dan heb je dus 3+1=4 kattenbakken nodig. Als je maar 1 kat in huis hebt, kom je misschien weg met slechts 1 kattenbak. Hoeveel kattenbakken jij nodig hebt, hangt namelijk ook af van hoe groot jouw huis is. Als je een relatief klein appartement en één kat hebt, is één kattenbak waarschijnlijk voldoende. Als je daarentegen een huis met meerdere verdiepingen hebt, zou je meer dan één kattenbak moeten hebben, zelfs als je maar één kat hebt. Van de slaapkamer op de bovenste verdieping naar de kattenbak in de kelder gaan is een lange weg voor een kat. Zeker voor een kitten of een oudere kat. Het risico is dat jouw kat een ander plek in huis vindt om zijn behoefte te doen. In plaats van helemaal naar de kattenbak te gaan.

Als je meerdere katten hebt, moet je, zoals hierboven vermeld, 1 kattenbak per kat plus 1 hebben. Katten worden meestal erg territoriaal en kunnen proberen een kattenbak voor zichzelf te claimen. Het kan ook voorkomen dat de ene kat niet meteen wil gaan net nadat de andere kat klaar is.

Als je twee kattenbakken hebt, zorg er dan voor dat ze niet naast elkaar staan. Je kat ziet het misschien als één grote kattenbak En dan kan de ontlasting op de vloer terechtkomen.

Welke soort kattenbak

Bij het kiezen van een kattenbak zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Allereerst de grootte. Over het algemeen is hoe groter hoe beter, omdat jouw kat meer ruimte heeft. Zolang de kattenbak in ieder geval 1,5 keer groter is dan de lengte van jouw kat (van de neus tot kont). Zo heeft hij voldoende ruimte om naar binnen te gaan, zich om te draaien en te krabben.

Wel of geen deksel

Sommige kattenbakken hebben deksels. Dit kan jij zelf fijn vinden, daarom worden ze zo verkocht. Maar veel katten houden daar niet van. Ze kunnen zich minder makkelijk verplaatsen om de perfecte positie te vinden om te plassen of te poepen. Verlegen katten daarentegen vinden het misschien prettig om wat privacy te hebben bij het doen van hun behoefte, een deksel kan in die gevallen een goed idee zijn.

Bij een kattenbak met een deksel vergeet je misschien makkelijker de bak schoon te maken en ruikt het ook meer vanbinnen. Wanneer de kattenbak stinkt of vies wordt, wilt jouw kat hem misschien niet gebruiken. En dan zoekt hij een andere plek in huis om zijn behoefte te doen. Zoals een plantenbak of wasgoed.

Hoge randen

Sommige katten hurken niet erg bij het plassen, dit komt vaker voor bij poezen. Dan kan het zijn dat jouw kat buiten de bak plast, zelfs als hij er wel in staat. Een kattenbak met hogere randen of een kattenbak met de ingang aan de bovenkant is dan een betere optie. Let wel op, hoge randen en een hoge instap zijn weer niet goed voor oudere katten. Die kunnen moeite hebben met naar binnen gaan.

Welk soort kattengrit

In het wild zouden katten hun behoefte doen in aarde of zand. Kies daarom een kattenbakvulling wat daarop.

Fijne, ongeparfumeerde, klontvormende kattenbakvulling

Een klontvormende kattenbakvulling maakt het makkelijker om de plas uit de de kattenbak te scheppen. Geurende, geparfumeerde kattenbakvulling is geen goed idee. De geur is niet goed voor je kat en ook niet voor jou. Jullie kunnen er allebei astma krijgen. De kattenbak regelmatig schoonmaken is de beste manier om de geur van de kattenbak weg te houden.

Heb je een oudere kat, of eentje met gevoelige pootjes? Gebruik dan geen scherp of hard kattengrit. Denk aan silica of houtkorrels.

Waar moet je de kattenbak neer zetten?

In een klein appartement kan het lastig zijn om een plek voor de kattenbak te vinden die zowel voor jou als voor jouw kat werkt. Het beste is een plek zonder tapijt, omdat het makkelijker is schoon te houden rondom de kattenbak. De badkamer, wasruimte of de kelder zijn veel voorkomende plaatsen om de kattenbak te plaatsen. Zelfs de keuken kan een goede plek zijn, bijvoorbeeld in de buurt van de vuilnisbak.

Let op deze punten bij het kiezen van een plek voor de kattenbak:

 • Een hoek. Daar heeft jouw kat overzicht over wat er gebeurt en wat privacy tijdens het gebruik van het toilet.
 • Niet in de buurt van het voer en water van jouw kat (of jezelf).
 • Weg van het bed van jouw kat, en dat van jezelf.
 • Een rustige plek, niet in de buurt van een lawaaierige omgeving of luide apparaten zoals de wasmachine.
 • Een plek die dag en nacht goed bereikbaar is.

De kattenbak van een kat kun je beter niet verplaatsen. Katten houden namelijk van. Zet de kattenbak op dezelfde plek. Zo voorkom je dat jouw kat in de war raakt.

Hoe vaak moet ik de kattenbak schoonmaken?

Minimaal 1x per dag. Nadat je de plas en poep hebt opgeruimd, kan je nog wat kattenbakvulling toevoegen als dat nodig is. De kattenbak zelf moet elke 1-4 weken worden schoongemaakt. Gebruik alleen zeep en heet water. Gebruik geen schoonmaakproducten met een sterke geur en chemicaliën. En zeker geen bleek! Als je niet-klonterende kattenbakvulling in de bak hebt, moet je de kattenbak iedere week helemaal verversen.

Als je problemen hebt om jouw kat de kattenbak te laten gebruiken, neem dan altijd contact op met jouw dierenarts.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd