Kittens en wormen: hoe zit dat?

Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

Wormen bij kittens

Veel mensen vragen zich af of wormen bij kittens gevaarlijk zijn. Wormen bij kittens kunnen leiden tot verschillende symptomen en complicaties. Worminfecties bij kittens zijn een serieuze bedreiging voor hun gezondheid. Daarom is ontwormen heel belangrijk, ook als ze geen symptomen vertonen van wormpjes.

Wist je ook dat kittens worden geboren met vlooien? Lees ook: ontvlooien kat

Kitten ontwormen: schema

Omdat wormen flinke problemen kunnen opleveren, ontwormen we kittens standaard, ook als ze geen symptomen vertonen. Een standaard ontwormingsschema van een kitten ziet er als volgt uit. De wormenkuur wordt gegeven op de leeftijd van:

 • 3 weken
 • 5 weken
 • 7 weken
 • maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn

Ontworm ook altijd de moederpoes van kittens: deze brengt anders de wormen over op de kittens via de moedermelk of door omgevingsbesmetting vanuit de ontlasting.

Lees meer op: ontwormen kat

Soorten wormen bij kittens

Kittens kunnen besmet raken met verschillende soorten wormen. Enkele daarvan zie je hieronder.

 • spoelwormen
 • lintwormen
 • haakwormen

Er zijn ook andere type wormen, zoals longwormen, maar die komen een stuk minder vaak voor. De spoelworm komt verreweg het meeste voor.

Het gevaar van wormen bij kittens

De meeste kittens worden met wormen geboren. Dit is niet direct gevaarlijk. Bij zeer jonge kittens kunnen wormen in het ergste geval leiden tot een darmafsluiting. Hieraan kan een kitten overlijden.

Spoelwormen

Deze worm heet ook wel de toxocara cati - de worm is een probleem voor jonge kittens.

Oorzaak

Spoelwormen komen bijna altijd aan via de eitjes. Je kitten kan deze eitjes krijgen door

 • de moederpoes, door het drinken van moedermelk die besmet is met spoelwormlarven
 • spelen in besmette omgevingen
 • direct contact met besmette ontlasting
 • buitenspelen (besmette grond - eitjes kunnen buiten lang overleven)
 • eten van besmette prooi

Symptomen

Spoelworminfecties kunnen bij kittens verschillende symptomen veroorzaken, waaronder een opgezette buik, diarree, braken, gewichtsverlies, doffe vacht en een algehele slechte conditie. In ernstige gevallen kunnen spoelwormen ook leiden tot darmobstructie, wat levensbedreigend kan zijn.

Lintwormen

Lintwormen zijn lange wormen die de voedingsstoffen uit de darmen van de kitten gebruiken om te overleven.

Oorzaak

Als je kitten lintwormen heeft, zijn deze vaak overgedragen door vlooien, die de tussengastheren zijn voor de larves van de lintworm.

Symtomen

Je herkent lintwormen bij kittens aan verschillende symptomen, waaronder vermagering van je kitten terwijl je kitten goed blijft eten. Ook kan je kitten braken, waarbij stukjes lintworm in het braaksel kunnen zitten. Andere symptomen zijn buikpijn en jeuk rond de anus, te zien aan 'rijden' op het tapijt en veel likken en bijten rond de anus.

Niet alle kittens met lintwormen vertonen symptomen. Je kitten kan besmet zijn zonder dat je dit weet. 

Haakwormen

Haakwormen voeden zich met bloed uit de darmwand van de kitten. Haakwormen zijn parasitaire wormen van de soort ancylostoma. Met hun haakvormige mondorganen hechten ze zich vast aan de darmwand van het gastdier, in dit geval een kitten, waar ze zich voeden met bloed. Haakwormen kunnen zowel bij katten als bij andere dieren en zelfs bij mensen voorkomen.

Oorzaak

Haakwormen kunnen worden opgenomen door contact met besmette grond, door het drinken van besmet water, of door het drinken van besmette moedermelk en in zeldzame gevallen zelfs door huidcontact.

Symptomen

 • Bloedarmoede, te herkennen aan, zwakte, lusteloosheid, vermoeidheid, bleke slijmvliezen en mogelijk een snellere ademhaling en hartslag.
 • Diarree: deze kan bloederig zijn.
 • Gewichtsverlies: de kitten kan er mager en uitgemergeld uitzien.
 • Bloederige ontlasting: alleen bij ernstige haakworminfecties. Dit duidt op interne schade en irritatie veroorzaakt door de haakwormen.
 • Verminderde groei.

Het gevaar van wormen bij kittens

De (parasitaire) wormen leven in het maagdarmkanaal van de kitten en voeden zich met voedingsstoffen die de wormen daar tegenkomen. Dat betekent dat de kitten die stoffen niet meer binnenkrijgt. Dat kan een tekort aan die voedingsstoffen veroorzaken (voedingsdeficiëntie), wat weer kan leiden tot een groeiachterstand, zwakte en een verminderde weerstand tegen andere ziekten.

Worminfecties bij kittens bedreigen ook onze eigen gezondheid. Sommige wormen, zoals spoelwormen, kunnen worden overgedragen van katten op mensen. Dit gebeurt wanneer mensen in contact komen met de eitjes van de wormen die in de ontlasting van besmette katten voorkomen. De eitjes ontwikkelen zich tot larven in het menselijk lichaam. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico, bijvoorbeeld vanwege de zandbak. Door worminfecties bij kittens op tijd te behandelen en goede hygiënemaatregelen te nemen, kunnen de risico's voor de menselijke gezondheid worden verminderd.

Ook kunnen worminfecties complicaties veroorzaken, zoals darmobstructie of bloedingen, de vaak in de vorm van bloed uit de anus te zien zijn. Dat is vooral het geval bij ernstige besmettingen. Daarom is het belangrijk om wormen bij kittens op tijd aan te pakken en vervolgens herbesmetting te voorkomen.

Wormenbesmetting: wat nu?

Als je vermoedt dat je kitten besmet is met wormen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De dierenarts kan een ontlastingonderzoek doen om de ernst van de infectie vast te stellen.

Wormen bij kittens worden bijna altijd behandeld met ontwormingsmiddelen. De dierenarts zal het geschikte ontwormingsmiddel voorschrijven, rekening houdend met de leeftijd en het gewicht van de kitten.

De stappen

Volg de instructies van je dierenarts, dat helpt je kitten het beste voor jouw specifieke situatie.

 1. Ontsmetting met ontwormingsmiddelen zoals hierboven omschreven. Lees ook: ontwormen kat
 2. Hygiëne om herbesmetting uit de omgeving te voorkomen.
 3. Voorkomen van herbesmetting door het ontwormingsschema goed te volgen.
 4. Voorkomen van herbesmetting door andere dieren uit de omgeving te ontwormen (waaronder zeker de moederpoes).

Preventie en behandeling

Preventie en behandeling van worminfecties zijn essentieel voor de gezondheid van kittens.

Lees ook: ontwormen kat en kitten

Het is belangrijk om kittens regelmatig te ontwormen volgens het advies van de dierenarts, zelfs als ze geen symptomen vertonen. Ontwormingsmiddelen zijn effectief in het doden van wormen en het voorkomen van herinfectie. Daarnaast is goede hygiëne van groot belang, zoals regelmatig verschonen van de kattenbak, het vermijden van contact met ontlasting en het wassen van handen na het hanteren van kittens. Door aandacht te besteden aan preventie en tijdige behandeling, kunnen de gevaren van wormen bij kittens worden verminderd en kan hun gezondheid en welzijn worden beschermd.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd