Tips: een kitten of kat met kinderen

Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

Dieren en kinderen: niet altijd de makkelijkste combinatie. Wij helpen je graag een handje om de introductie van een kitten in jouw gezin tot een succes te maken. 

Er zijn veel voordelen voor een kind om op te groeien met dieren. Ze leren over empathie, verantwoordelijkheid en wat betreft gezondheid; het risico om astma te krijgen vermindert als je opgroeit in een huis met huisdieren. Dus, als je een kitten wilt, ga ervoor!  

Regels voor je kind

Neem je een kitten in huis? Om een sterke relatie op te bouwen tussen kitten en kind, moet je de juiste afspraken maken. Bedenk dat jij als ouder de regels vastlegt voor een veilige en gelukkige relatie tussen kat en kind. We hebben onze beste tips verzameld om een kitten aan jouw kinderen voor te stellen.

Vind de ideale kitten

De twee grootste keuzes om te maken als je kat wilt nemen zijn:

 • Volwassen kat of kitten
 • Van een fokker/nestje of juist van het asiel of de Dierenbescherming

Vaak komt een volwassen kat van het asiel of via een andere weg (zoals de Dierenbescherming) en een kitten juist van een fokker of nestje. Maar ook kittens kunnen een thuis zoeken, bijvoorbeeld via de Dierenbescherming.

Kies je voor een volwassen kat? Houd dan rekening met de oude situatie van de kat: kan de kat goed met kinderen omgaan?

Kies een ras

Er zijn kattenrassen die gezinsvriendelijker zijn dan andere. Als je op zoek bent naar een raskat, kies dan een kitten van een ras waarvan bekend is dat ze goed kunnen omgaan met kinderen. Bekijk: onze lijst met kattenrassen

Kinderen meenemen naar het nestje

In de eerste weken leert je kitten het snelst. Voor de beste band tussen kind en kat is het ideaal om een fokker of nestje te vinden waar al kinderen aanwezig of in de buurt zijn. Op deze manier zal de kitten direct gewend zijn om in de buurt van kinderen te zijn.

Als dat niet het geval is, zorg er dan voor dat je jouw kinderen meeneemt als je naar de fokker gaat. Op die manier zal de kitten de kans krijgen om aan je kinderen te wennen voordat hij in het nieuwe huis aankomt.

Adoptie

Als je wilt adopteren, laat het asiel dan weten dat je kinderen in huis hebt. Vaak weten ze iets van de voorgeschiedenis van de kat, waardoor ze een kat met jouw woonsituatie kunnen matchen.

Kitten uit het asiel

Wil je een kitten uit het asiel? Vaak komt deze dan van een gastgezin. We raden je aan dan twee kittens te nemen. Het klinkt niet logisch, maar twee kittens is minder werk dan één. Ze leren door te spelen bijvoorbeeld hoe ze hun nagels en tanden (goed en veilig) gebruiken, leren kattentaal beter te begrijpen (te communiceren) en ze houden elkaar bezig.

De perfecte kat is goed gesocialiseerd, zelfverzekerd en heeft eindeloze tolerantie met liefde en omgang. Maar zelfs de meest tolerante kat zal op een gegeven moment zijn limiet bereiken, dus zorg ervoor dat je jouw kinderen leert hoe ze de kat moeten benaderen en ermee om moeten gaan. En net zo belangrijk - leer de tekens van de kat te lezen om te weten wanneer hij alleen wilt zijn.

Leg enkele huisregels vast

Om de komst van het nieuwe gezinslid te vergemakkelijken, is het handig om enkele basisregels op te stellen en zorg ervoor dat iedereen daaraan meedoet voor de aankomst van de kitten.

Dit kan zijn:

 • Wie is verantwoordelijk voor elke taak; voeren, kattenbak schoonmaken, klauwen knippen etc?
 • Waar zal de kat slapen? Mag het in de kinderbedden?
 • Op welke plaatsen zullen de katten in “veilige zones” zijn. Dit zijn plekken waar de kinderen niet mogen komen. Dit moet de kattenbak, het voerstation en de rustplaatsen omvatten.
 • Deuren en ramen moeten de eerste weken gesloten zijn om de veiligheid van de kitten te verzekeren.

Begin in één kamer

Laat de kitten kamer voor kamer wennen aan zijn nieuwe huis. Sluit de deur niet, maar gebruik een poort die je gedeeltelijk afdekt met een deken. Op deze manier kan de kitten alle geluiden horen en alle geuren ruiken zonder overweldigd te raken. Verwijder de deken geleidelijk.

Zorg ervoor dat de kamer waarin je begint alles heeft wat jouw kat nodig heeft: voer, water, een knus bed, speelgoed, verstopplekken, kattenbak (plaats zo ver mogelijk van het voer en water af) en enkele verhoogde plekken, zoals een kast met een deken of een kattenkrabpaal. De kitten heeft veel "ontsnappings" mogelijkheden nodig. Zorg ervoor dat de kamer een rustig deel van het huis is. Voor dit geval is een keuken of woonkamer niet ideaal. Houd de kitten een aantal dagen in de kamer, zodat hij kan wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Vertrouwen opbouwen tussen kind en kitten

Hoe creëer je vertrouwen tussen kinderen en katten? De sleutel tot een succesvolle introductie tussen jouw kind en je nieuwe kitten zit hem in twee factoren.

 1. Begrijp jijzelf kattengedrag?
  Dan kun je het het beste uitleggen aan je kind. Lees ook: kattengedrag begrijpen
 2. Het kost tijd
  Kinderen zijn niet altijd even geduldig, dus leg daar met je kind regels voor vast en leer je kind kattetaal te spreken.

Rustig kijken

Laat de kinderen slechts een korte tijd in dezelfde kamer als de kitten zijn. Laat ze de kitten snoepjes geven - op deze manier zal de kitten de kinderen associëren als een positieve ervaring.

Leer je kind dat rustig kijken ook plezier geeft. Soms is het even geen tijd is om de aandacht van je kittens te vragen en rustig op een afstandje te kijken.

Wanneer geef je aandacht?

Aaien tijdens het eten kan goed helpen voor een positieve connectie tussen kittens en kinderen. Blijf er zelf nog even bij en let goed op dat je kinderen hierbij subtiel blijven.

De kinderen laten spelen met een kattenhengel is een perfect startpunt, omdat ze hierdoor kunnen meedoen zonder de kitten aan te raken.

Oppakken: wel of niet doen?

Herinner bij het oppakken je kinderen er aan om voorzichtig te zijn met de kat en aandacht te besteden aan zijn lichaamstaal.

Als je je kinderen de kitten laat oppakken, zeg dan dat de kat ondersteuning nodig heeft onder de voor- en achterpoten en zorg ervoor dat je kat altijd kan vluchten. Dit moet altijd onder toezicht gebeuren van een volwassene.

Vluchten mag!

Zorg ervoor dat de kitten altijd ruimte heeft om te ontsnappen zodat je kat alleen kan zijn en tot rust kan komen. Leer je kinderen ook aan de kat dan even met rust te laten. Als je een erg "opdringerige" peuter hebt, kunnen babyhekjes een optie zijn om de kitten veilige zones in huis te geven.

Hopelijk heb je met deze hulp binnenkort een nieuwe vriendjes in huis!

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd