Welke naam geef je aan je kitten?

Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

Door jouw kitten een naam te geven, kunnen jij en het gezin beter communiceren met de kat. Dit komt omdat de naam zorgt voor herkenning, iedere keer wanneer je de kat roept. Hoewel je een naam moet kiezen, hoef je dit niet te overhaasten. Onthoud dat je een naam kiest die je kat zijn hele leven zal dragen.

Zorg wel dat wanneer je eenmaal een naam hebt gekozen, je deze niet meer veranderd. Het is voor een kitten erg verwarrend als je een naam hebt gekozen, maar je je een paar weken later bedenkt. Dan is jouw kitten er net een beetje aan gewend. De keuze in namen is reuze, misschien heb je alleen wat inspiratie nodig om de perfecte naam te vinden.

Niet te ingewikkeld

Een eenvoudige naam werkt meestal het beste, zowel voor jou als voor de kitten. Als het een erg lange of ingewikkelde naam is, zal jouw kitten in de war raken. In tegenstelling tot honden reageren katten meestal op de stem en toon van hun baasje in plaats van op hun echte naam. Houd ook in je achterhoofd dat jij deze naam waarschijnlijk door de hele buurt zult roepen. Het is misschien leuk om een naam te kiezen met veel lettergrepen, omdat het dan lekker origineel is. Toch is het beter om het bij een korte naam te houden, daar reageert een kitten beter op. Als de kitten zijn naam niet begrijpt, kan dat als gevolg hebben dat hij er niet op reageert en dus niet komt wanneer je hem roept.

Denk aan de andere namen in het gezin

Waar je ook op moet letten, is dat de naam van jouw kitten niet te veel op één van de andere namen in jouw gezin lijkt. Als je bijvoorbeeld een hond hebt die Polly heet, is het geen goed idee om jouw kitten Molly te noemen. Dit kan te verwarrend zijn voor zowel jouw kitten als de hond.

Een naam die past bij het uiterlijk

Vroeger vernoemden ouders hun kinderen ook wel naar de uiterlijke kenmerken van hun kind. Hoewel dat tegenwoordig niet vaak meer voorkomt, is het nog steeds gebruikelijk om huisdieren een naam te geven op basis van kenmerken in hun uiterlijk. Misschien heeft jouw kitten stippen of strepen waardoor hij op een kleine tijger of panter lijkt? Een kitten met een rode vacht kan je bijvoorbeeld Ginger of Garfield noemen. Fluffy of Puff kunnen geweldige namen zijn voor een kitten met lang en pluizig haar.

Een naam die past bij het karakter

Om een naam te vinden die past bij het karakter, moet je de kat eerst leren kennen. Wacht dan in ieder geval tot je jouw kitten thuis hebt. In huis leer je het unieke karakter van jouw kat kennen. Misschien bedenk je de perfecte naam door het gedrag van jouw kitten te observeren. Gedraagt jouw kat zich als een keizer? Dan is Caesar misschien wel de juiste naam voor hem! Als jouw kat daarentegen een beetje onhandig is en hij je doet denken aan een kleine clown. Dan is Goofy misschien de perfecte naam!

Naam van je idool

Ben je helemaal fan van een personage uit een film of uit een boek? Of is er misschien een band waar je helemaal gek van bent? Dan is dit je kans om jouw kat te vernoemen naar jouw idool. Misschien heb je een naam in gedachte waar je helemaal weg van bent, maar die niet zo geschikt was voor je menselijke baby. Voor je kat kan het misschien wel. Disney, Game of Thrones en Lord of the Rings hebben in de loop der jaren veel kattenbaasjes geïnspireerd.

Andere interesses

Je hobby's kunnen ook een inspiratiebron zijn bij het bedenken van een naam voor je kat. Ben je bijvoorbeeld fan van een bepaalde sportclub? Of is er een recept waar je geen genoeg van kan krijgen? Denk daar eens over na.

Uiteindelijk gaat het erom dat je een naam kiest die jij leuk vindt en waar jouw kitten op reageert. Het maakt jouw kitten niet uit of de naam uniek of gebruikelijk is. En bedenk je ook dat je de naam hardop moet roepen. Dus zorg dat de naam in geen enkele taal beledigend is.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd