Tips: een kitten of kat kopen

Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

Dus je hebt besloten: ik wil een kat. Gefeliciteerd! Misschien heb je zelfs al vooruitgedacht en de kattenbak, bijpassende water- en voerbakken, een reismand en een krabpaal gekocht? (Hopelijk heb je ook besloten wat voor soort kat je gaat nemen, als dat nog niet het geval is, kijk dan eens in onze Katten wijzer). Nu hoef je alleen nog maar jouw kat te vinden. Er zijn verschillende manieren om een kat te kopen, in dit artikel richten we ons op twee daarvan: fokker en adoptie.

Als je besluit een kitten te nemen, zorg er dan voor dat het kitten minimaal 13 weken oud is (16 weken is ideaal), is ingeënt, ontwormt en dat een dierenarts al een gezondheidscheck heeft gedaan. In Nederland is de wettelijke minimumleeftijd dat kittens bij de moeder weg mogen 7 weken, maar dat vinden wij te vroeg.

Hoe kies je een fokker voor katten?

Een ding om in gedachten te houden is dat 'fokker' geen beschermde titel is, daarom varieert de kwaliteit en kennis van fokkers. Daarnaast heb je fokkers die met en zonder stamboom fokken. Lees je daarom goed in. Eerste stap is om te checken of de fokker lid is van een rasvereniging. Bezoek de fokker en zorg ervoor dat je de moederpoes ontmoet. Je wil dat de fokker super goed voor de dieren zorgt, je wil dat de moeder gezond en goed gesocialiseerd is en dat de omgeving schoon is. Een gezonde kitten is nieuwsgierig, levendig en is niet te mager. We raden aan om fokkers die een groot aantal kittens van verschillende leeftijden en rassen hebben te vermijden.. Heb je kinderen of een hond? Dan kan het fijn zijn als de fokker die ook heeft. Vraag ook hoe ze de kittens socialiseren.

Vraag verder naar de gegevens van de ouders van de kittens. Welke erfelijkheidscontroles zijn er uitgevoerd? Op de website van de rasverenigingen kun je lezen welke checks verplicht zijn voor het fokken. Als je kruising hebt gekozen, houd dan rekening met erfelijke gebreken van beide rassen. Lees je vooraf al in over het ras in onze raswijzer.

Hoe adopteer je een kat uit het asiel?

Een ding is zeker; er zijn meer katten dan kattenbaasjes. Als je daarom niet op zoek bent naar een bepaald ras, dan help je enorm als je een asielkat of kitten adopteert. Ook bij adoptie uit een asiel raden we aan om goed onderzoek te doen. Hoe zitten de katten erbij, worden ze gesocialiseerd?
Zorg er dus voor dat de katten een volledige gezondheidscheck hebben gehad, alle vaccinaties en of ze ontwormd zijn. En vraag of de kat gewond of ziek is geweest. Tot slot is het belangrijk dat de katten in een veilige en rustige omgeving worden gehouden.

Ten slotte en ook erg belangrijk: het asiel zou ervoor moeten zorgen dat jij en de kat goed bij elkaar passen. Sommige, maar niet alle katten hebben mogelijk een trauma opgelopen of zijn niet goed gesocialiseerd. Dan hebben ze extra aandacht en ervaring van jouw kant nodig. Zorg ervoor dat je wat tijd met de kat doorbrengt, kijk hoe hij reageert als hij wordt aangeraakt met hem speelt. Denk van tevoren na wat je wilt van een kat. Moet hij met andere dieren of kinderen kunnen samenleven, kan hij wel of niet naar buiten, zoek je een schootkat of een jager? Op die manier kom je misschien niet terecht bij de schattigste kat maar bij een van de stoerdere met een rugzakje - maar dat kan net zo fantastisch zijn.

Wil je een kat adopteren maar wil je graag weten waar hij vandaan komt? Kijk dan ook eens bij stichting Verhuisdieren. Zij matchen baasjes en dieren.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd