De juiste voeding voor jouw kitten

Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier is alles wat je moet weten over het voeren van kittens.

Vroeger werd gedacht dat een kommetje melk goed was voor kittens. Maar weten wat je niet moet geven, is niet het enige wat ervoor zorgt dat jouw kitten gezond blijft. Daarom hebben wij enkele tips verzameld over wat je kittens wel moet voeren. En even belangrijk, de hoeveelheid voer die kittens nodig hebben.

In het Verenigd Koninkrijk is naar schatting ongeveer 50 procent van de katten te zwaar. De voornaamste oorzaak is te veel voer en te weinig beweging.

Pasgeboren kittens worden om de twee uur gevoed en daarna geleidelijk afgebouwd tot vier tot zes keer per dag. Tijdens deze periode zouden ze ongeveer 20 gram per dag aan moeten komen. Als ze gezond zijn, hebben kittens hier geen problemen mee. Voedselproblemen doen zich meestal voor zodra het kitten volledig gespeend is.

Voorkom te veel voeren

Wanneer je de kitten ontvangt, is hij normaal gesproken erg slank en vol energie. Op dat moment hebben velen de neiging om hun kitten te overvoeren. Dit komt vaak uit angst dat ze te dun worden. Dit is bijna nooit het geval. Kittens horen slank te zijn.

Een andere grote factor voor overvoeding zijn beloningen. De kitten leert snel dat wanneer hij vraagt voor een beloning, hij die ook krijgt. Probeer consistent te blijven wanneer je jouw kitten beloond.

De lichaams conditie score

Wanneer het tijd is voor de eerste vaccinatie, weegt de dierenarts het gewicht van de kitten en wordt ook hun 'lichaams conditie score' onderzocht. De Body Condition Score wordt niet met behulp van de weegschaal bepaald. Het wordt gemeten met een schaal die van één tot en met negen loopt. Hierin betekent dat één te dun is en negen overgewicht.

Vraag de dierenarts om een handleiding hoe je de "lichaams conditie score" van jouw kitten regelmatig kan controleren.Wat voor soort eten moet ik mijn kitten voeren?

Droogvoer vs natvoer

Kattenvoer komt normaal gesproken in twee vormen, nat- of droogvoer. Beiden hebben ze hun voordelen. Natvoer helpt met de gezondheid van de nieren en blaas. Ook zorgt natvoer ervoor dat de kitten genoeg vocht binnenkrijgt. Katten hebben namelijk de neiging om te weinig te drinken.

Droogvoer daarentegen is goed voor het gebit van jouw kitten, maar zit vaak vol calorieën. Velen kiezen daarom voor om een combinatie te geven. Lees de verpakking goed om de juiste hoeveelheid voer te geven of vraag jouw dierenarts of fokker voor advies.

Een goede manier om ervoor te zorgen dat jouw kitten niet opgroeit tot een kieskeurige eter is het variëren van merken, smaken en vormen van het voer.

Veel katteneigenaren ervaren verandering in het gewicht van hun kat na sterilisatie/castratie. Dit komt deels door de verandering van de hoeveelheid hormonen of dat gecastreerde katten minder bewegen. Tegenwoordig is er kattenvoer dat speciaal voor gecastreerde katten wordt gemaakt. Volg de richtlijnen op de achterkant van de verpakking en zorg ervoor dat je het voer weegt voor een exacte meting.

Vergeet niet te spelen met jouw kitten. Beweging is de beste manier om overgewicht te voorkomen.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd