De ontwikkeling van kittens - week tot week

Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de nieuwe, spannende wereld.

Een pasgeboren kitten groeit snel en de eerste zes weken zijn cruciaal voor zijn ontwikkeling. Aan het begin van het leven krijgt de kat de essentiele warmte en melk van zijn moeder, evenals bescherming tegen verschillende soorten infecties, ziekten en bedreigingen.

Week 1-2

Kittens worden tandeloos geboren met gesloten ogen en oren. Omdat ze zowel blind als doof zijn, zijn ze weerloos en extreem afhankelijk van hun moeder. Haar instincten leiden haar om de behoeften van haar pasgeborenen te vervullen. De eerste week slapen de kittens het grootste deel van de tijd, maar kunnen ze wel al hun kop optillen, hun pootjes bewegen en een piepend geluid maken.

Bij de geboorte wegen kittens gemiddeld ongeveer 100 gram, maar tegen het einde van hun eerste week zal hun gewicht verdubbeld zijn.

Tegen de tweede week openen deze jongen voor het eerst hun ogen. Op dat moment is hun zicht nog steeds beperkt en moeten ze uit de buurt van fel licht worden gehouden. Tegen het einde van de week beginnen ze hun eerste kruipende en wiebelende stapjes te zetten. Hun gehoorgangen gaan open en ze zullen kleine ongekrulde oren hebben. Ook al groeit hun nieuwsgierigheid, brengen ze nog steeds veel tijd slapend door aan de zijde van hun moeder.

Week 3-4

Tijdens deze periode beginnen de tanden van de kitten door te komen en beginnen ze ook langzaam de klauwen in te trekken. Op deze leeftijd groeit het zelfvertrouwen van de jonge kat en begint hij de omgeving te verkennen, zonder al te veel te wiebelen. Hun coördinatie verbetert, ze beginnen misschien met zelfverzorging en tonen waarschijnlijk interesse in kattenspeelgoed.

Je merkt misschien ook dat de oogkleur van jouw kat begint te veranderen, van het babyblauw van alle kittens naar een volwassen tint.

Tegen week vier, wanneer de jonge kat stabieler op zijn poten staat, begint hij te spelen met andere kittens, speelgoed en mensen. Het zicht en gehoor zijn verbetert, ze reageren beter op omgevingsgeluiden en verrassingen in de omgeving. Dit is ook een goed moment om een kitten kennis te laten maken met de kattenbak. Vaak doet de kitten gewoon de moederpoes na en hoef je hierbij niet te helpen. Lees ook: Tips voor de kattenbak

In dit stadium wordt de kitten nog regelmatig verzorgd en daarom is het belangrijk om de moeder te blijven voeden met voedsel van goede kwaliteit.

Tijdens deze periode is het meestal mogelijk om het geslacht van de kleine kat te identificeren.

Week 5-6

Tijdens de vijfde en zesde week ontwikkelt de kat veel persoonlijkheid.. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en brengen de meeste tijd door met spelen, rondrennen en ontdekken. Op de leeftijd van zes weken zijn veel kittens goed gecoördineerd genoeg om op meubels te klimmen en eraf te springen en op hun pootjes te landen.

Interactie met mensen wordt belangrijker, hoewel de moeder nog steeds zijn veiligheidszone blijft. Zowel de verzorgings- als de kattenbak-vaardigheden zijn in dit stadium verbeterd.

Als het om eten gaat, vinden ze het nog steeds leuk om van hun moeder te drinken of door jou met de fles te worden gevoed. Maar je kunt nu wel gaan experimenteren met vast voedsel.

Het is belangrijk om te onthouden dat kittens pas klaar zijn voor adoptie als ze ongeveer 12 weken oud zijn.

Week 7-12

De kitten maakt zich nu klaar om zijn moeder te verlaten. Het brengt meer tijd door met wakker zijn, spelen en verkennen. Ook zullen kittens van 7-12 weken steeds verder durven verkennen. Dit is een zeer belangrijke periode voor de ontwikkeling van sociale vaardigehden van de kitten. De moeder, broers en zussen zullen de kitten disciplineren en zo leert een kitten wat goed en fout is.

Dit is ook de tijd om over te stappen van borstvoeding naar vast voedsel. Rond week 10 is de kitten hoogstwaarschijnlijk genoeg ondersteund door moedermelk en dus klaar om de wereld op zijn eigen vier pootjes te verkennen. Met een beetje steun, training en veel liefde van jou natuurlijk.

Wanneer mag een kat het nest verlaten?

Wanneer kan een kat naar een nieuw baasje? Over wanneer je kat het nest mag verlaten zijn de meningen licht verdeeld, maar de regel is ‘niet eerder dan 8 weken’. Voor de ontwikkeling van de kitten wordt door AniCura kattenexperts aangeraden hier 12 weken van te maken. Dan zijn ze net wat verder gesocialiseerd met andere katten, wat goed is voor de persoonlijkheid. Dat geeft meer zekerheid voor de kitten wanneer deze in een nieuw huis terecht komt, een nieuw baasje krijgt. Katten zijn gewoontedieren, dat is behoorlijk stressvol en een verder ontwikkelde persoonlijkheid helpt dan heel erg!

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd