Castreren/steriliseren van kittens

Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

Steriliseren of castreren?

We hebben het bij poezen altijd over steriliseren en bij katers over castreren. Technisch gezien castreren zowel poezen en katers en zouden we het beide castreren moeten noemen. Maar in de volksmond zeggen we castreren bij mannetjes en steriliseren bij vrouwtjes. Meer weten? Lees: katten castreren of steriliseren.

Voordelen van castreren en sterilisen

Er zitten veel voordelen aan het castreren en steriliseren van kittens. Het is goed voor je kitten en de omgeving. In Nederland hebben we een behoorlijk goed werkend programma tegen zwerfkatten, maar ook in Nederland zijn zwerfkatten een probleem. Dit komt doordat er te veel katten zijn die niet geholpen zijn.

Jouzelf én je kitten een plezier doen

Ten eerste doe je zowel jouw kitten als jezelf een plezier door hem te laten helpen. Als je tenminste niet van plan bent om een nestje te krijgen. Ten eerste plant je kitten zich later niet voort, wat mogelijk bijdraagt aan zwerfkatten. Ten tweede krijg je door castratie/sterilisatie een kitten die rustiger is, minder gestrest. En je hebt minder kans op ziektes.

Tijdens de paartijd zijn poezen en katers heel vervelend. Hier kun je last van hebben:

 • Harde geluiden en geschreeuw
 • Rusteloosheid
 • Langere tijd rondzwerven
 • Urine sproeien (binnen en buiten)
 • Vechten
 • Niet willen eten
 • Dit gedrag zal verdwijnen na een castratie/sterilisatie. Je zult een rustigere kat krijgen. En vooral een gezondere en minder gestreste kat.

Nadelen van castratie en sterilisatie

Als je kitten geholpen is, dan kan hij te dik worden. Dit komt doordat de energieverbranding van je kitten met ongeveer 30% daalt. Dit kun je makkelijk voorkomen door jouw kitten voer voor gesteriliseerde of gecastreerde kittens te geven. Of gewoon iets minder voer kan natuurlijk ook.

Houd dus rekening met het ideale gewicht (lees ook: body condition score kat).

Vanaf welke leeftijd kun je een kitten castreren of steriliseren?

Meestal worden kitten tussen de leeftijd van vier tot zes maanden geholpen. De algemene gezondheidstoestand en het gewicht van je kitten zijn ook van invloed op wanneer castratie of sterilisatie kan worden uitgevoerd. Vraag je dierenarts wat de juiste leeftijd is voor jouw kitten.

De voordelen van castratie/sterilisatie van kittens

De voordelen van het castreren en steriliseren van kittens zijn groot.

Gedrag

Door castratie verminder je het door testosteron gedreven gedrag van mannelijke kittens, zowel binnen als buiten. Dit betekent minder risico op sproeien van urine, ronddwalen en vechtpartijen en ander ongewenst gedrag van je kitten zoals het slopen van je meubels. De drang om te paren neemt ook af.

Meer kittens

Een ander groot voordeel is afname van (de wens om te) paren, waar weer nieuwe kittens uit komen. Voor poezen is het niet meer kunnen krijgen van een nestje een van de grootste voordelen van een sterilisatieoperatie. Een niet gesteriliseerd vrouwtje kan tijdens haar leven verantwoordelijk kan zijn voor duizenden nieuwe kittens.

Gezondheid

Meerdere onderzoeken hebben bewezen dat gecastreerde katers minder kans hebben op levensbedreigende ziekten zoals Feline Leukemie Virus (FeLV) en Feline Aids Virus (FIV). Ook poezen hebben voordelen. Zoals een minder risico op melkkliertumoren of baarmoederkanker en seksueel overdraagbare of andere infectieziekten.

Zoals je ziet, wegen de voordelen van het castreren van jouw kitten ruim op tegen de nadelen. En dat het altijd goed en belangrijk is om te overwegen.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Katten zijn jagers, houden van vlees en zijn territoriaal. Wat betekenen de eigenschappen van katten voor jou als baasje?

  Lees meer

 • Heb ik het in me om voor een kat te zorgen en is mijn levensstijl daarvoor geschikt? Hier zijn enkele dingen die je moet overwegen en waarmee je rekening moet houden voordat je een kat aanschaft.

  Lees meer

 • Wat kost nu eigenlijk een kat? Maar met een beetje vooruitzien en budgetteren hoeft het niet als een totale verrassing te komen. Hier zijn de kosten waar je rekening mee moet houden bij katten.

  Lees meer

 • Sommige eigenschappen van een kat kunnen geslachtsgerelateerd zijn. Een poes is nu eenmaal anders dan een kater.

  Lees meer

 • Wij zetten de meest voorkomende fabels rondom katten voor je op een rij. Want komen katten zou echt altijd op hun pootjes terecht?

  Lees meer

 • Wil je een raskat kopen of neem je een kitten van jouw buren? Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden om onnodige kosten of verdriet te voorkomen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

  Lees meer

 • Het is heel moeilijk om met de schattigheid van een kitten te verslaan. Maar... er zitten wel veel voordelen aan een volwassen kat. In dit artikel helpen we je op weg met jouw beslissing.

  Lees meer

 • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

  Lees meer

 • Maak je huis katvriendelijk als je een kitten of nieuwe kat neemt. Hier lees je onze tips!

  Lees meer

 • De gewenningsperiode voor een nieuwe kat of kitten in huis, is een proces dat tijd nodig heeft. We hebben een aantal dingen om rekening mee te houden op een rij gezet. Zo verloopt het minder stressvol en zal jouw kat sneller wennen aan zijn nieuwe t…

  Lees meer

 • Je wilt je kat of kitten alleen kunnen thuislaten. Dat is nu juist het fijne aan katten: dat dat kan! Je leest hier onze tips. Begin bijvoorbeeld op tijd met oefenen!

  Lees meer

 • Katten en honden kunnen – anders dan veel mensen denken – prima vriendjes zijn. Om de relatie tussen een kat en een hond een succes te maken, moet je de juiste kaders scheppen.

  Lees meer

 • Kittens leren van hun moeder en nemen deze kennis op als een spons. Maar als een kitten gescheiden wordt van het nest, is het aan jou om de rol als opvoeder over te nemen en je kitten te socialiseren.

  Lees meer

 • We raden een halsbandje met belletje aan. Waarom zou je je kat een halsbandje omdoen? En kies je dan voor een belletje, een kokertje of juist niets aan de halsband?

  Lees meer

 • De beslissing of je jouw kat volledig binnen wilt houden of hem enige tijd buiten, vereist veel afweging. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we onze beste tips verzameld.

  Lees meer

 • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

  Lees meer

 • Overweeg je als familie een kitten in huis te nemen? Aarzel niet - katten en kinderen kunnen de beste vrienden worden. Maar je moet wel op wat dingen letten.

  Lees meer

 • We helpen je om katten bij elkaar te introduceren in 6 stappen. Van plan om je kattenfamilie groter te maken? Of kan je kat niet met de buurkatten? Om jouw kat met andere katten te laten samenleven hebben we onze 6 tips op een rij gezet om jouw nieu…

  Lees meer

 • Katten kunnen binnen zeker gelukkig zijn, maar ze zijn van nature wild en houden erg van vrijheid en buiten zijn. Zo’n eerste keer je kat naar buiten laten kun je stapsgewijs goed begeleiden. Wij helpen een handje.

  Lees meer

 • Het chippen van je kitten kan het verschil betekenen tussen een gevonden kitten of een voor altijd verloren kitten, met alle (mentale) gevolgen van dien voor jou als kersverse eigenaar. Chippen is een kleine en gemakkelijke handeling bij je kitten.

  Lees meer

 • Het belangrijkste wat je kunt doen om jouw kitten gezond te houden is ervoor zorgen dat hij alle aanbevolen vaccinaties krijgt. Zo bescherm je niet alleen jouw kat, maar ook je hele huishouden tegen bepaalde ziektes.

  Lees meer

 • Waarom raden we het steriliseren of castreren van kittens aan? Wanneer kun je beginnen met castratie? En wat komt erbij kijken?

  Lees meer

 • Net als andere huisdieren kunnen kittens af en toe maagdarmklachten krijgen. En daar kan je kitten diarree of dunne poep van krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor een kleine kitten. Door de diarree verliest je kitten veel vocht en daar kan hij door …

  Lees meer

 • Het klinkt misschien als een makkelijke opgave, maar het kiezen van de perfecte naam voor jouw nieuwe kat kan best lastig zijn. Er zijn best wat dingen om over na te denken bij het kiezen van een naam en daar helpen we je graag bij.

  Lees meer

 • Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

  Lees meer

 • Katten vinden het meestal niet fijn om te reizen. Ze zijn erg gehecht aan hun thuisomgeving. Ze houden niet van verandering en ze zijn vaak erg gestrest tijdens het reizen. Alleen zijn sommige uitstapjes noodzakelijk, bijvoorbeeld naar de dierenklin…

  Lees meer

 • Overweeg je een kitten te nemen? Of heb je er net een gekregen. Hier is een handleiding voor de ontwikkeling van deze kleine kittens- van die eerste weken waar ze veilig door mama worden verzorgd tot de eerste speelse en verkennende stappen in de ni…

  Lees meer

 • Ervoor zorgen dat jouw kleine tijger goed voer krijgt, kan net zo moeilijk zijn als hem uit de gordijnen houden. Maar er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat jouw kitten goed groeit. En alle voedingsstoffen ontvangt die hij nodig heeft. Hier…

  Lees meer

 • Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij kittens en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen zijn parasieten en kunnen het maagdarmkanaal van kittens besmetten.

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

  Lees meer

Kitten Gids

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd