Blaasgruis kat

Blaasgruis komt veel voor bij katten. Deze microscopische kleine korreltjes in de blaas kunnen voor veel problemen zorgen, zoals blaasontsteking, blaasstenen en een verstopte plasbuis.

Wat is blaasgruis bij kat?

Blaasgruis zijn kleine in de blaas gevormde korreltjes die de blaaswand van uw kat irriteren en zo een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Na stress is blaasgruis de belangrijkste oorzaak van blaasontsteking bij katten. 

Symptomen blaasgruis kat

De meeste katten met blaasgruis hebben last van verschijnselen van een blaasontsteking. Mogelijke symptomen zijn:

  • kleine beetjes plassen
  • vaak plassen
  • bloed in urine
  • buiten de bak plassen of in huis plassen

Kat plast helemaal niet: levensgevaarlijk

Plast uw kater niet of kleine beetjes? Mogelijk is de plasbuis van uw kater verstopt. Dit noemen we een plaskater. Als dan niet snel ingegrepen wordt, kan uw kat overlijden aan een acute niervergiftiging. Neem daarom als uw kat niet meer plast altijd meteen contact op met uw dierenarts.

Als uw kat niet meer plast is dit altijd een spoedgeval

Diagnose blaasgruis 

Heeft uw kat symptomen van een blaasontsteking? De dierenarts vraagt dan om de urine van uw kat op te vangen. Als dit niet lukt, kan de dierenarts zelf urine uit de blaas prikken. 

Blaasgruis kan worden vastgesteld met microscopisch onderzoek van de urine. Zo kan worden gezien om welk type blaasgruis het gaat en welke behandeling voor uw kat het beste is.

Is mogelijk de plasbuis van uw kat verstopt? De dierenarts onderzoekt dan of de blaas ‘overvuld’ is of niet. Als de blaas niet overvol is, wordt de urine onderzocht. Uw kat kan weer terug naar huis met medicijnen en als nodig een aangepaste voeding.

Als de blaas inderdaad overvuld is, is er sprake van een plaskater. Er zal een katheter in de plasbuis geplaatst worden om zo de blaasgruis en verstopping weg te spoelen. Vervolgens krijgt uw kat een infuus om de niervergiftiging te behandelen. Uw kat blijft hiervoor enkele dagen op de kliniek. 

Voeding bij blaasgruis kat

Als uw kat last heeft van blaasgruis dan is het meestal nodig levenslang een speciaal dieet aan kattenvoer te geven om de blaasgruis onder controle te houden. Het advies is om twee keer per jaar de urine van uw kat te laten controleren op blaasgruis.

Kosten blaasgruis kat

De kosten van de behandeling van blaasgruis bij uw kat hangen af van de behandeling die uw kat nodig heeft. Als er een blaasoperatie nodig is, zijn de kosten uiteraard hoger. Vraag uw dierenarts naar de kosten van de behandeling bij uw kat. 

Om blaasgruis tegen te gaan heeft uw kat vaak levenslang speciale voeding nodig. Ook hierin kan uw dierenarts u adviseren. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd