Tandenpoetsen bij je kat

Wil je gebitsproblemen zoals tandsteen of tandverlies bij katten voorkomen, dan is tandenpoetsen bij je kat de oplossing. We helpen jouw en je kat op weg naar een gezond gebit.

Lees ook: Tandenpoetsen hond

Om gebitsproblemen zoals tandsteen of tandverlies bij katten te voorkomen, is tandenpoetsen bij je kat de oplossing. In dit artikel geven we vier stappen om de tanden van je kat te poetsen.

Lees ook: tanden trekken kat

Instructievideo: tandenpoetsen bij katten

In bovenstaande video leggen we uit hoe je de tanden van je kat poetst.

LET OP: gebruik geen gewone tandpasta!

Geen gewone tandpasta

Gebruik bij het tandenpoetsen van je kat geen gewone tandpasta die voor mensen bedoeld is. Er zijn speciale tandpasta's voor dieren. Die reinigen niet direct, maar maken het een feestje voor je kat - zie het als een beloning.

Wanneer tandenpoetsen?

Wanneer is het belangrijk om te beginnen met tandenpoetsen? Het advies van de dierenarts is om hier zo vroeg mogelijk in het leven van je kat mee te beginnen. De simpele reden: katten leren het snelst als ze jong zijn. Maar ook de oudere kat kun je tandenpoetsen nog aanleren. Sterker nog: ze ervaren het als positieve aandacht en het kan je band met je kat versterken.

Lees ook: katten beter begrijpen

Waarom is tandenpoetsen bij katten belangrijk?

AniCura heeft veel onderzoek gedaan naar het gebit van katten. Uit dit onderzoek is een aantal zorgwekkende feiten gekomen. De belangrijkste punten op een rij:

  • Maar liefst 70 procent van katten kampt met een ziekte aan het gebit
  • Een slecht gebit is de nummer 1-ziekte bij katten
  • Tandheelkundige problemen veroorzaken ergere (orgaan)ziektes aan onder andere de lever en nieren

De meest voorkomende gebitsproblemen bij katten ontstaan komen door tandplak. Als dat niet wordt verwijderd, ontstaat tandsteen bij je kat  met tandvleesontsteking  als gevolg. Daarom is tandenpoetsen bij je kat belangrijk.

Lees ook: tandvleesontsteking bij je kat

Hoe vaak moet je het gebit van je kat verzorgen?

Een aantal keer per week tandenpoetsen is een goed begin om tandplak te beperken bij je kat. AniCura adviseert om het gebit van je kat dagelijks te poetsen op een vast moment op de dag. Dat geeft structuur en maakt het makkelijker voor je kat om te wennen aan het poetsritueel.

Daarnaast kan je zo eerder ontdekken of je een afspraak moet maken bij de dierenarts om bijvoorbeeld tandsteen te verwijderen bij je kat.

Je merkt namelijk sneller gebitsproblemen, zoals afgebroken tanden of voedselresten tussen de tanden en geïrriteerd tandvlees.

Tandenpoetsen bij je kat

Bovenaan de pagina vind je een instructievideo voor het tandenpoetsen bij je kat. Hieronder staan de vier stappen beschreven.

Stap 1: wennen aan aanraking

Start eerst met het wennen aan aanraking bij je kat. Raak de kop van je kat aan en beloon als dit goed gaat. Wrijf over de wangen en kriebel de kin van je kat. Zo went je kat eraan dat je bezig bent rondom de bek.

Als dit goed gaat, vergeet dan niet je kat te belonen met wat lekkers.

Stap 2: lip van je kat optillen

Til de lip op van je kat. Oefen regelmatig met het optillen van de lip en het bekijken van de tanden.

Hou je kat vast aan de onderkant of aan de zijkanten van de kaak. Probeer daarna de bek verder te openen zodat je ook de kiezen kan bekijken.

Als dit niet lukt, ga dan een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.

Stap 3: masseren van de tanden met een gaasje

Raak de bek van je kat aan met een gaasje om je vinger. Hierdoor kan je kat wennen aan iets vreemds rond de bek.

Als dit goed gaat, kan je de tanden van je kat voorzichtig poetsen. Gebruik eventueel een tandpasta die speciaal voor katten gemaakt is. Deze tandpasta maakt de tanden niet zozeer schoon, maar is vooral lekker.

Stap 4: tandenpoetsen met een tandenborstel

Poets de tanden van je kat met een zachte kattentandenborstel, of met een babytandenborstel. Een gewone tandenborstel voor volwassenen is te hard voor het gebit van je kat.

Begin met de hoektanden en vervolgens poets je de grote kiezen. Hier ontstaat de meeste tandsteen en is dus het belangrijkst. Poets daarna de rest van het gebit. Bij je kat hoef je alleen de buitenkant van de tanden te poetsen

Maak langzame poetsbewegingen. Laat je kat regelmatig slikken. Vergeet niet je kat te belonen na afloop!

Gebruik voor het poetsen altijd speciale tandpasta voor katten. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor je kat.

Sowieso is het goed om naast het dagelijkse tandenpoetsen van het gebit van je kat minimaal eens per jaar het gebit te laten controleren door een dierenarts, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse inenting.

Twijfelt u ergens over?

Vermoed je gebitsproblemen bij jouw kat en twijfel je? Neem dan contact op met jouw dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd