Noorse boskat

Deze langharige kat komt uit het bos van Noorwegen en is perfect voor een gemiddeld actief gezin. Geef uw Noorse boskat in huis klimruimte en heel veel liefde, en u heeft de liefste vriend voor het leven.

Quick facts

Each cat is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Affectie

    Hoeveel affectie je kunt verwachten.
  • Kindvriendelijk

    Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
  • Behoefte aan activiteit

    Hoe actief dit ras is.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Verbaal

    Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond van de Noorse boskat

De Noorse boskat heeft een lange geschiedenis die honderden jaren teruggaat, misschien zelfs wel duizenden. Deze grote en stevige kat is de nationale kat van Noorwegen, maar niemand kent zijn oorsprong. Hij kan afstammen van de Siberische kat uit Rusland of van de langharige katten uit Turkije, en is vervolgens naar Noorwegen gebracht door de Scandinavische Vikingen. Hij kan ook ontstaan zijn door natuurlijke evolutie en zo perfect aangepast zijn aan het Scandinavische koude klimaat.

Vikingen of Noorse godin

Oude verhalen zeggen dat Noorse boskatten de Vikingen vergezelden tijdens hun reizen rond de wereld en de schepen vrij van ratten hielden. Er wordt zelfs gezegd dat de Noorse godin Freya een kar had die werd getrokken met behulp van zes gespierde Noorse boskatten. Het kattenras stierf bijna uit tijdens de Tweede Wereldoorlog, en pas aan het einde van de jaren zestig wisten enkele zorgvuldige enthousiastelingen hoe ze het ras konden fokken.

Persoonlijkheid

Bent u op zoek bent naar een kat die sociaal en lief is maar niet constant uw aandacht nodig heeft? Dan is dit een kattenras voor u. De Noorse boskat is een geweldig familielid en geniet van het gezelschap van volwassenen en kinderen. Hij is niet erg luid, maar zal met u praten als u het eten bent vergeten. Hij zal u volgen en is graag bij u in de buurt om te zien wat u van plan bent. Hij hoeft niet vastgehouden of geaaid te worden. 

De Noorse boskat geniet van gezelschap maar kan ook een beetje terughoudend zijn tegenover vreemden. Laat hem op zijn eigen voorwaarden de tijd nemen om uw bezoekers te leren kennen.

Dit kattenras is gemiddeld actief en kan goed klimmen. Zorg voor een goede krabpaal in huis. Anders springt hij waarschijnlijk op hoge boekenplanken of kasten. De Noorse boskat is een slimme kat en doet graag spelletjes waarbij hij zijn hersenen moet gebruiken. Ook kan hij  goed getraind worden door middel van traktaties en clickers.

Uiterlijk, maat en gewicht

De Noorse boskat is een kat van groot formaat en meestal pas op vijfjarige leeftijd volgroeid.

Het gewicht van de Noorse boskat verschilt per geslacht. Het mannetje weegt tussen de vijf en tien kg en het vrouwtje tussen de drie en zes kg. Het lichaam is gespierd en lang. De achterpoten zijn hoger zijn dan de voorpoten. Hij heeft een driehoekige kop, grote pluizige oren en amandelvormige ogen. Al deze uiterlijke kenmerken zorgen ervoor dat de Noorse boskat een wilde uitstraling heeft. 

Kleur Noorse boskat

De vacht is er in bijna alle kleuren en patronen. Hij kan een effen kleur of een patroon hebben gemengd met wit. De ogen zijn groen, goud of koper. Sommige witgekleurde Noorse boskatten kunnen blauwe ogen hebben of ogen die twee verschillende kleuren hebben. 

Vachtverzorging

De vacht is lang en waterdicht met een dikke ondervacht, perfect aangepast om in het koude Scandinavische bos te overleven. Kam een paar keer per week zijn vacht met een metalen kam of borstel om het vrij te houden van matten en klitten. Mogelijk moet u in de lente nog vaker kammen omdat hij dan veel verhaart. Het is meestal niet nodig om een ​​Noorse boskat te wassen, en dat is maar goed ook gezien zijn waterdichte vacht.

Speciaal voor het kattenras

Hoewel de Noorse boskat in het bos is grootgebracht, is hij er verrassend tevreden mee om binnen te blijven. Als hij naar buiten gaat zal hij niet ver van huis dwalen. Dit ras heeft een felle onafhankelijkheid en sterke persoonlijkheid - hij wil doen wat hij wil en doet wanneer hij het wil.

Dankzij zijn scherpe, dikke en sterke klauwen is het een legendarische klimmer. Het kattenras kan op rotsen klimmen en is de enige huiskat waarvan bekend is dat hij met zijn hoofd voorover naar beneden klimt. Als u uw Noorse boskat niet kan vinden, kijk dan omhoog. Uw kat zit waarschijnlijk op het hoogste punt in uw huis of in een boom waar hij de hele omgeving kan opnemen.

Erfelijke ziekten

Noorse boskatten hebben een aantal genetische gezondheidsproblemen die hen kunnen treffen, deze zijn:

  • hypertrofische cardiomyopathie (HCM): dit is de meest voorkomende hartaandoening die bekend is bij katten en veroorzaakt vergroting van de hartspier.
  • heupdysplasie: dit is een defect aan de heupkom dat het risico op artrose verhoogt. In het ergste geval kan dit leiden tot ernstige kreupelheid.
  • glycogeenstapelingsziekte: dit is een stofwisselingsziekte waarbij suikers niet goed worden opgeslagen door het lichaam. In de meeste gevallen komt deze ziekte voor bij kittens en is vaak zo ernstig dat ze niet langer dan een paar maanden zullen leven. Een gentest is beschikbaar om erachter te komen of een kat drager is van het gen.

Voeding

De Noorse boskat heeft de genoeg voedsel en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en om zijn gezonde, glanzende vacht te behouden. Dit is vooral belangrijk tijdens de eerste vijf jaar tot hij is volgroeid. Omdat de Noorse boskat vrij stevige kaken heeft, kan hij deze het beste benutten als zijn voedsel lastig te kauwen is. Dit zal hem helpen om langzaam te kauwen en de kat een sneller vol gevoel te geven. Neem contact op met uw dierenarts voor advies over de juiste voeding voor uw Noorse boskat.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.