Pers

De pers is een waardige en zachtaardige vriend en één van de oudste kattenrassen. Dit ras heeft wel veel verzorging nodig en kampt snel met gezondheidsproblemen.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Achtergrond van de pers

De pers is één van de oudste en meest populaire kattenrassen. Ondanks dat is er vrij weinig bekend over zijn geschiedenis. We weten dat het ras al eeuwen bestaat en dat het zijn naam dankt aan de regio waar hij vandaan komt: Perzië, het voormalige Mesopotamië en het huidige Iran. Archeologische vondsten in Azië en hiërogliefen in Egypte hebben ook afbeeldingen van langharige katten getoond, die mogelijk een versie van de pers zijn. Dit soort katten was in de 18e eeuw ook populair in het koninklijk paleis van Frankrijk.

De pers van tegenwoordig

De pers zoals we die kennen is afkomstig van twee varianten langharige katten - de vroegere pers en de Turkse angora. De pers had een brede ronde kop, een harige vacht en een kort lichaam, terwijl de angora slank en hoogbenig was met een driehoekig gezicht en een langere vacht. De huidige pers is het resultaat van selectief fokken van deze twee rassen, eerst in Groot-Brittannië aan het eind van de 19e eeuw en vervolgens in de Verenigden Staten aan het begin van de 20e eeuw. 

Persoonlijkheid

De pers is een waardige, lieve en volgzame kat. Hij is gemakkelijk in de omgang, heeft een zachtaardige persoonlijkheid en geeft de voorkeur aan een rustige sfeer waar mensen vriendelijk en respectvol met hem omgaan.

Ze vinden het leuk om door kinderen te worden gekamd en geaaid, maar verwacht niet dat ze meedoen aan energieke spelletjes. Ze spelen graag af en toe met speelgoed in hun eigen tempo. Als ze er zin in hebben.

Uiterlijk, maat en gewicht

De pers is een middelgrote kat met een vol lichaam. Het lichaam, de benen en de staart zijn kort en krom en bedekt met een lange, glamoureuze vacht. De grote ronde kop is versierd met een paar grote expressieve ogen, een korte stompe neus en kleine pluizige oren met afgeronde punten. Deze platte neus zorg voor ademhalingsproblemen. Daarnaast zijn er ook veel oog- en hoornvliesproblemen.

Normaal gesproken weegt een volwassen perzisch mannetje ongeveer 4 tot 6,5 kilo en een vrouwtje tussen de 3 tot 4,5 kilo.

Kleur

Perzen zijn er in veel kleuren en patronen. Wit, zwart, blauw, chocolade, crème, rood, lila, zilver en goud zijn enkele van de meest voorkomende kleuren van het ras. De pers komt ook in verschillende patronen voor. Van puntig (Himalaya), gearceerd, tabby en rook. De kleur van zijn ogen verschilt en is afhankelijk van de kleur vacht.

Vachtverzorging pers

Perzische katten hebben veel vachtverzorging nodig. De vacht moet dagelijks worden verzorgd met een stalen kam. Door goed te kammen worden losse haren, klitten en knopen verwijderd, die pijnlijk kunnen zijn voor uw kat.

Een wekelijks of maandelijks bad wordt ook aanbevolen, gevolgd door het föhnen van de vacht op de laagste temperatuur. Zorg ervoor dat u uw pers hieraan laat wennen wanneer hij nog een kitten is. Door zijn lange haren kunnen vuil en ontlasting vast komen te zitten in het onderste gedeelte en aan de onderkant van zijn staart. Zorg er daarom voor dat u uw kat helpt bij het schoonmaken van deze gebieden om vlekken en ongemakkelijke knobbels te voorkomen.

Speciaal voor het ras

Niet alle perzen zien er hetzelfde uit. Zo is er de perzische ‘peke-face’, met een extreem plat gezicht, en de pers met het 'doll-face' hoofd met een ouderwets uiterlijk en een niet zo plat gezicht.

Houd er rekening mee dat platheid ademhalingsproblemen kan veroorzaken bij uw kat. Overmatig tranen kan ook een probleem zijn voor perzen. Veeg dus dagelijks de hoeken van zijn ogen om vuil onder de ogen te voorkomen. Dit komt vaker voor bij katten met een lichte vacht.

Een andere factor waarmee u rekening moet houden bij perzen is het probleem met de kattenbak: kattenbakvulling kan vast komen te zitten in de vacht of poten van de kat. Als u uw kat en de kattenbak niet goed schoon houdt, gebruikt uw pers de bak niet meer.

Erfelijke ziekten

Korte snuit: ademhalingsproblemen

De meest voorkomende erfelijke aandoening is het korte, platte gezicht van de perzische kat met kleine neusgaten en een zacht gehemelte dat te lang is. Hierdoor kunnen ze ernstige ademhalingsproblemen en tranende ogen krijgen. Dit wordt ook wel brachycephalie genoemd. Als u echt zoekt naar een pers als kattenras is het advies dan ook om een 'doll face pers' te nemen, omdat die hier minder last van hebben.

Verdere gezondheidsproblemen

De erfelijke gezondheidsproblemen die daarnaast nog vaak voorkomen zijn:

 • polycystische nierziekte (PKD): treedt op wanneer de kat ongeveer vier tot acht jaar is. Bij PKD ontstaan er cysten in de nieren waardoor de nierfunctie achteruitgaat of zelfs uiteindelijk nierfalen veroorzaakt;
 • entropion: een naar binnend krullend ooglid;
 • progressieve retinale atrofie (PRA): die op jonge leeftijd problemen met het gezichtsvermogen veroorzaakt en tot blindheid kan leiden;
 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM): die een verdikking van de wanden van het hart veroorzaakt;
 • problemen met heupdysplasie (HD).

Verstandig?

Denk goed na wanneer u een pers wilt kopen of adopteren. Dit ras heeft veel risico op gezondheidsproblemen. Naast de voornaamste reden dat dit erg vervelend is voor de kat, zal het ook veel tijd en geld kosten. Wilt u toch graag een pers en bent u bereid om hem alle verzorging te geven? Zoek dan naar een erkende fokker die zich richt op het welzijn van de kat.

Voeding

Hoewel perzen niet de meest energieke katten zijn, hebben ze voedzame voeding nodig om gezond en fit te blijven en hun een mooie, zijdezachte vacht te behouden. Kies een voeding die rijk is aan proteïne, een minimaal koolhydraatgehalte heeft en met de juiste hoeveelheid vet. Neem contact op met een AniCura dierenkliniek bij u in de buurt voor advies over welke voeding u moet kiezen voor uw pers.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd