Siamees

De siamees is een intelligent, liefdevol en zeer spraakzaam kattenras. Deze nieuwsgierige, actieve en soms wat luidruchtige katten hebben veel aandacht nodig en kunnen veeleisend zijn.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

De Siamees is als kattenras een volwaardige huisgenoot met een persoonlijkheid. Ze zijn intelligent, liefdevol en zeer spraakzaam en ze zijn daarmee enorm vermakelijk. Ze hebben veel aandacht nodig en kunnen soms wat veeleisend zijn. Zoals bij veel populaire rassen heeft de siamees last van een aantal erfelijke ziekten.

Achtergrond van de siamees

De siamees is een oud kattenras dat afkomstig is uit Thailand, een land dat vroeger bekend stond als Siam. Oude manuscripten uit de jaren 1300 laten zien dat dit ras al eeuwen bestaat. De monniken beschouwden het ras als heilig en werd gehouden als een huisdier, in plaats van een rattenvanger.

Royal Cat of Siam

Het ras kwam pas aan het begin van de 19e eeuw naar Europa. Net zoals vele andere kattenrassen werd de siamees voor het eerst gepresenteerd in Engeland, op de Crystal Palace Cat Show in 1871. Daar werd het kattenras de Royal Cat of Siam genoemd. De kat werd snel populair onder de hogere sociale klasse van Engeland en Amerika. Zij hadden genoeg geld om de siamese katten uit Azië te importeren. Zo begon de fokkerij in het Westen en de populariteit steeg. In 1946 werd de siamese kat goedgekeurd als officieel ras door de International Cat Association.

Persoonlijkheid

De siamees is een intelligente kat met een eindeloze nieuwsgierigheid. Wees voorbereid op een sociale en veeleisende kat die uw beste vriend zal zijn. Hij houdt echt van zijn menselijke familie en is graag betrokken bij alles wat u doet. Als u op zoek bent naar rust en een kalme kat, kunt u beter verder kijken.

Spraakzaam en eigenwijs

De siamese kat is erg spraakzaam en eigenwijs en staat bekend om zijn luide, raspende stem. U kunt ervan uitgaan dat deze metgezel veel met u praat. Dat betekent niet dat hij eten nodig heeft of aandacht wil. Hij vindt het gewoon gezellig om met u te praten. Omdat de siamese kat zo slim is, zal hij dingen vinden om zich mee te vermaken als u niet thuis bent. Wees niet verbaasd als hij kasten opent, de kraan openzet, op zoek gaat naar nieuwe schuilplaatsen en televisie gaat kijken.

De behendige en atletische siamees houdt van spelen. Omdat het een slimme kat is, zal hij het ook leuk vinden om intellectueel uitgedaagd te worden, zoals met trucs, puzzels en speelgoed. Met een grote krabpaal maakt u uw siamees helemaal gelukkig. Ze houden er niet van om voor langere tijd alleen gelaten te worden. Maar als u het huis verlaat, zorg dan zeker dat hij dingen te doen heeft zodat hij zich niet verveelt.

Eigenschappen van de siamees

Over het uiterlijk, maat en gewicht van de siamees.

Een volwassen mannetjes-siamees weegt ongeveer 4 tot 6 kilo en een vrouwtje tussen 2,5 en 4,5 kilo.

Een siamees is een middelgroot kattenras. Dit ras is er in twee verschillende soorten: 

 • de traditionele siamees
 • de show siamees

De traditionele siamees heeft een appelvormig hoofd. Deze soort wordt daarom ook wel ‘appelhoofd’ genoemd. Naast een ronde kop heeft hij een stevig lichaam. 

De show siamees heeft een buisvormig lichaam met lange poten, lange staart en een wigvormige kop met grote, driehoekige oren. Hij heeft amandelvormige, blauwe ogen en een lange, rechte neus. De korte vacht is gecombineerd met een lichtere achtergrond.

Kleur

Bij de siamese kat is de kleur van zijn kop, poten en staart anders dan de rest van zijn lichaam. De meest voorkomende kleuren volgens de International Cat Association, zijn:

 • seal ('zeehond')
 • bruin
 • chocolade
 • blauw (blauwgrijs)
 • lila

Het kattenras siamees is ook in andere kleuren te zien. Bovenstaande kleuren zijn nagenoeg altijd gemengd met kleuren zoals crème, ivoor of wit op de rest van het lichaam van de kat. 

Vachtverzorging van de siamees

De siamees is een kat met een korte en zijdeachtige vacht. In principe verzorgt een siamees zichzelf ruim voldoende. Wordt uw siamees ouder, kunt u hem een handje helpen. De vacht is gemakkelijk te verzorgen. Vachtverzorging bij uw kat doet u wekelijks met een stalen kam om losse haren te verwijderen en de natuurlijke huidoliën van de kat te verdelen. Dat is ruim voldoende om de vacht van uw siamees mooi te houden.

De siamees: een bijzonder kattenras

De siamees is een bijzonder kattenras.

 • Het meest bekende (of beruchte) kenmerk van de siamees is zijn luide stem. Hij praat meer dan andere kattenrassen.
 • De siamees is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en honden, zolang de honden zelf kat-vriendelijk zijn natuurlijk.
 • Dit ras houdt van de aandacht die hij krijgt.
 • De siamees hij het leuk om te apporteren of trucs te leren zoals bij honden. Wanneer u op de bank zit of in bed ligt, zal de siamees waarschijnlijk op uw schoot zitten of naast u onder de deken.

Erfelijke ziekten

Zoals bij alle rassen kunnen gezondheidsproblemen optreden die genetisch zijn. Erfelijke ziekten die bij de siamees kunnen voorkomen zijn:

 • amyloïdose: een ziekte die optreedt wanneer een soort eiwit (amyloïde) wordt afgezet in de organen van de kat, voornamelijk de lever.
 • aangeboren hartafwijkingen, zoals HCM.
 • astma of bronchiale ziektes

Bij sommige lijnen van dit ras komen bepaalde kankers voor zoals mediastinaal lymfoom en darmtumoren. Ook progressieve retina atrofie (PRA) en heupdysplasie kan bij de siamees voorkomen. Tot slot hebben sommige siamezen last van de eetstoornis pica. Pica houdt in dat de kat niet-eetbare items zoals plastic, kledingstukken en andere materialen eet. De reden voor dit gedrag wordt niet volledig begrepen, maar er zijn bewijzen dat de aandoening genetisch is.

Voeding

Zoals voor alle katten is een goed evenwichtig dieet het beste. Zo weet u zeker dat uw kat de juiste hoeveelheid voeding, vitamines en mineralen binnen krijgt. 

Geef een goede balans tussen nat- en droogvoer om de vitaliteit en gezondheid van uw kat te behouden. Wanneer uw siamees als kitten nog avontuurlijk is en moet groeien, heeft hij voedsel nodig dat rijk is aan eiwitten en vet. Er is ook speciaal voer voor gecastreerde of oudere katten, om overgewicht te voorkomen. Aarzel niet om met uw dierenarts contact op te nemen als u hulp nodig heeft bij het kiezen van de juiste voeding voor uw kat.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd