Is mijn kat te dik?

Overgewicht is net zo gevaarlijk voor katten als voor mensen. Hoe weet u of uw kat de dik is? Lees hier hoe u het juiste gewicht van uw kat bepaald.

Lees ook: is mijn hond te dik?

Wanneer is een kat te dik?

Heeft u uw kat al eens op de weegschaal gezet en vraagt u zich af: is mijn kat te dik?

Het getal op de weegschaal zegt niet genoeg om te zeggen of uw kat te dik is. "Zoveel kilo betekent overgewicht" bestaat eigenlijk niet. Elke kat is namelijk anders: een ander ras, een andere leeftijd en een andere bouw.

Het kan moeilijk in te schatten zijn of een kat te dik is. Daarom is de body condition score bedacht.

Body condition Score

Body condition score schema kat - afbeelding vergroten

Wat is de Body Condition Score kat?

De Body Condition Score voor katten (BSC) is enigszins te vergelijken met de "Body Mass Index" bij mensen. Het is een meetmethode die helpt bij het bepalen van het ideale gewicht bij een bepaalde lichaamslengte van uw kat. De Body Condition Score bestaat uit meerdere schalen, van zeer mager tot zwaarlijvig.

Uw kat bekijken

Voor het bepalen van de Body Condition Score is het belangrijk om naar het figuur van uw kat te kijken. Bekijk uw kat van bovenaf en vanaf de zijkant. Zo kunt u controleren of uw kat te dik is. U kijkt hierbij naar:

  • ribben
  • wervelkolom
  • heupbeenderen
  • taille
  • buik
  • spiermassa
  • totale vetbedekking

Figuur van kat

Het figuur van uw kat zegt veel over zijn of haar gewicht. Gebruik de om het figuur van uw kat te vergelijken. De gele afbeelding betekent ondergewicht, de groene afbeelding een goed gewicht en de rode afbeelding overgewicht.

1 tot en met 3: ondergewicht
Ziet en voelt u de ribben, wervelkolom en bekken goed bij uw kat? Heeft u kat weinig spiermassa en voelt u weinig vet? Lijkt de buik van uw kat naar binnen ‘gezogen’ en zijn de heupbeenderen opvallend? Dan is uw kat te licht.

4 tot en met 6: ideaal gewicht
Voelt u de ribben en ruggengraat van uw kat maar ziet u ze niet? Voelt u een lichte vetbedekking en voelt en ziet u weinig vet op de buik? Dan heeft uw kat een goed gewicht.

7 tot en met 9: overgewicht
Zijn de ribben en ruggengraat van uw kat moeilijk te voelen? Ziet en voelt u veel vet op bijvoorbeeld de buik en poten? En ziet u geen taille? Dan is uw kat te dik.

Voelen

Naast kijken, is het belangrijk om uw kat aan te raken om zijn of haar conditie te bepalen. Wrijf met uw hand of vingers over de ribbenkast van uw kat. Voelt u elke rib onder een dun laagje huid en vet? Dan is de conditie van uw kat waarschijnlijk goed.

Body Condition Score kat: drie stappen

De drie stappen kort samengevat:

  • controleer de ribben door te kijken of u ze voelt
  • kijk naar het figuur van uw kat
  • kijk naar uw kat van bovenaf

Kat te dik: afvallen

Is uw kat te dik? Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het belangrijk dat uw kat afvalt. Samen met uw dierenarts kunt u een dieetprogramma voor uw kat maken. Meer informatie? Ga naar: afvallen kat

Overgewicht bij katten

Overgewicht en obesitas zijn een groot probleem bij onze katten. In Nederland is meer dan de helft van de katten te dik. Meestal komt dit door het geven van te veel voeding of verkeerde voeding in combinatie met te weinig beweging.

Kijk ook op: de juiste voeding voor katten en afvallen kat

Grotere kans op gezondheidsproblemen

Heeft uw kat overgewicht? Dan heeft hij of zij meer kans op het krijgen van verschillende gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld:

Naast deze gezondheidsproblemen vormen operaties en narcoses risico’s voor een te dikke kat.

Gezond ouder worden

U wilt natuurlijk dat uw kat zo gezond mogelijk oud wordt. Een goed gewicht is hierbij erg belangrijk. Onderzoeken hebben aangetoond dat katten met een goed gewicht niet alleen gezonder zijn, maar ook langer leven.

Maar wat is een goed gewicht voor een kat? Gebruik de Body Condition Score, een handig hulpmiddel om het ideale gewicht van uw kat te bepalen.

Gedrag

Is uw kat niet actief? Of is hij of zij snel moe? Overgewicht kunt u ook herkennen aan het gedrag van uw kat. Ga voor meer informatie naar overgewicht kat herkennen

Vragen of advies?

Wilt u advies en begeleiding van een dierenarts krijgen? Of weet u niet goed of uw kat een goed gewicht heeft? Neem contact op met uw dierenarts voor advies.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd