Chippen kat

Het chippen van katten wordt overal aangeraden. Wat is chippen precies, hoe gaat het in zijn werk en waar kunt u terecht?

Waarom is het belangrijk om uw kat – ook uw binnenkat – te laten chippen en registreren? Meer dan de helft van de katten die in Nederland zwervend worden aangetroffen, en keren nooit bij hun baasje terug. Helaas omdat een te groot deel van de huisdieren niet is gechipt. Of omdat de registratie niet goed is bijgehouden. Dit kunt u voorkomen. Hoe?

Laat uw kat chippen en registreren

Veel katteneigenaren geven de voorkeur aan een halsbandje, maar katten raken deze regelmatig kwijt. De dierenartsen van AniCura kunnen uw kat vakkundig chippen. Een klein buisje (12 - 14 mm) wordt met een injectienaald tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals ingebracht. Deze chip bevat een uniek nummer, welke u na de behandeling registreert in de databank voor huisdieren. Het kan ook zijn dat de dierenarts dit voor u doet.

Wanneer het nodig is, kunnen een dierenarts, medewerkers van een dierenambulance of asiel met een speciale reader de chip aflezen en uw gegevens direct achterhalen. Wel zo’n veilig idee.

Belangrijk: vergeet niet de gegevens aan te passen bij een wijziging in adres of telefoonnummer.

Lees ook: Het chippen van uw hond

Is chippen pijnlijk?

Het inbrengen van de chip is niet al te pijnlijk en te vergelijken met een reguliere vaccinatie van uw kat. Wilt u liever niet dat uw kat iets voelt? Dan kan het tijdens de sterilisatie of castratie gedaan worden. Op dat moment is uw huisdier al verdoofd en voelt het niets.

Uw kat kan op elke leeftijd en al tijdens de eerste kittenvaccinatie gechipt worden.

Wetgeving voor chippen van katten?

Bij katten komen illegale handelspraktijken – in tegenstelling tot honden – gelukkig minder voor. Het toenemende aantal zwerfkatten is wél een groeiend probleem. Maar chippen en registreren heeft daar volgens de overheid een te beperkte invloed op om het verplicht te maken. En het betekent een extra financiële en administratieve last.

De verantwoordelijkheid van chippen en registratie ligt volgens de overheid bij de eigenaar. Alleen ú kunt er dus voor zorgen dat uw kat bij vermissing veilig kan worden teruggebracht. Er zijn plannen om het chippen van katten ook verplicht te maken. Dus wacht er niet mee.

Let op: reist u graag met uw kat naar het buitenland? Dan is chippen wel verplicht. Wilt u meer weten over reizen met uw kat? Vraag ernaar bij uw dierenarts.

De kosten van het laten chippen van uw kat

Het laten chippen van een kat is niet gratis. De prijs van het chippen van uw kat is afhankelijk van eventuele combinatie met een vaccinatie, regulier consult, of andere behandeling van uw kat.

Verzekering: chip uw kat

Verzekerd? De meeste kattenverzekeringen vergoeden deels of volledig de prijs voor het chippen van uw kat. Verzekeraars vinden identificatie door een chip belangrijk; soms is het zelfs een voorwaarde om een verzekering voor dieren af te mogen sluiten.

Chippen van uw kat: prijs navragen

Wilt u de exacte prijs weten? Of uw kat zo snel mogelijk laten chippen? Neem contact met ons op. We helpen u graag.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd