Allereerst moet de nieuwe kat in een aparte kamer komen met zijn eigen voer en waterbakje, eigen kattenbak en eigen speelgoed.

Zo kunnen de katten aan de geur en geluiden van de nieuweling wennen zonder dat zij in direct contact komen met elkaar.

Nieuwe kat erbij

Als uw dierenarts de nieuwe kat gezond heeft verklaard, kunt u beginnen met het laten wennen aan elkaar.

Het beste is dat u begint met het laten zien en ruiken van de katten met een deur of hek ertussen, zodat de katten niet direct bij elkaar kunnen komen.

Daarnaast kunt u handdoeken of mandjes waar de katten slapen met elkaar verwisselen. Zo kunnen zij in alle rust goed snuffelen en de geur van de andere kat leren te herkennen.

Als u merkt dat de katten nieuwsgierig naar elkaar beginnen te worden, kunt u dit belonen met snoepjes of met door te aaien.

Lees ook: Mijn kat beter begrijpen

Ruimte delen met nieuwe kat

Als het punt is bereikt waarop de katten elkaar interessant vinden en niet agressief reageren is het moment gekomen om, onder toezicht, de katten in de zelfde ruimte laten komen.

Het kan handig zijn om beide katten, uit verschillende bakjes, tegelijkertijd eten te geven. Als de katten aan elkaar ruiken zonder agressie te vertonen moet dit beloond worden.

Langzamerhand kunt u de tijd dat zij onder toezicht samen komen langer maken. De katten moeten de mogelijkheid hebben om terug te kunnen keren naar een veilige plek indien nodig.

Duur introduceren nieuwe kat

Het proces om een nieuwe kat te introduceren kan weken duren. Oudere katten kunnen er langer over doen dan jongere katten.

Er zijn producten die kunnen helpen om de prikkelbaarheid te verminderen, zoals feromonensprays of rustgevende tabletten of speciale voeding.

Heeft u ondanks bovenstaande tips nog steeds problemen tussen katten onderling? Merkt u dat uw kat stress heeft? 

Neemt u dan contact op uw dierenarts voor gedragstherapie voor katten. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd