Help, mijn kat hoest!

Katten tonen hoestklachten vaak op een bescheiden manier: ze strekken hun hals, maken een zacht hoestgeluid en trekken daarbij hun buik in. Lees hier alles over mogelijke oorzaken en symptomen.

Oorzaken hoesten kat

Hoesten wordt veroorzaakt door een irritatie van de luchtwegen. Deze irritatie kan verschillende oorzaken hebben bij katten, bijvoorbeeld:

  • longontsteking/longworm
  • tumoren
  • vreemde voorwerpen
  • bronchitis/astma

Hartproblemen zoals HCM bij de kat veroorzaken zelden hoestklachten, zoals dat bij honden wel het geval is. Bovenstaande oorzaken worden hieronder verder uitgelegd.

Hoesten door longontsteking of longworm

In het geval van een longontsteking is de kat niet alleen aan het hoesten, maar is hij vaak algemeen ziek met klachten als:

Een longworminfectie kan lang onopgemerkt blijven en veroorzaakt pas klachten als de wormen in grote hoeveelheden aanwezig zijn. De longworminfectie is niet altijd te zien op een röntgenfoto, maar is met behulp van een ontlastingsonderzoek wel aan te tonen.

Benauwd door longtumor

Wanneer er bij de kat tumoren groeien in de longen heeft dit direct effect op de belastbaarheid van de longblaasjes. Dit zorgt voor benauwdheid: het kan zijn dat uw kat hierdoor hoest. De tumoren kunnen op de luchtwegen drukken wat tot hoesten leidt. Longtumoren kunnen een uitzaaiing zijn van een tumor ergens anders in het lichaam. 

Irritatie door vreemd voorwerp

Als het hoesten bij uw kat heel plotseling (acuut) is ontstaan kan er ook sprake zijn van een vreemd voorwerp dat irriteert, bijvoorbeeld een grasspriet. Neem contact op met uw dierenarts. Als het nodig is kan de dierenarts met een endoscopie de slokdarm bekijken. 

Kat hoest door bronchitis of astma

Astma en (chronische) bronchitis worden vaak in één adem genoemd. In beide gevallen is er sprake van een ontsteking van de luchtwegen. Bij astma zijn de klachten aanvalsgewijs en veroorzaakt door een allergische reactie. Bronchitis is een reactie op irriterende stoffen zoals sigarettenrook en (fijn)stof.

Behandeling bronchitis en astma

Het type behandeling hangt af van de ernst van de klachten. Ernstig benauwde katten moeten worden opgenomen en met extra zuurstof worden verpleegd.

In mildere gevallen kan medicatie thuis een uitkomst bieden. De beste manier is om de medicatie in te ademen, zogenaamde pufjes. Er zijn ook tabletten. 

De meeste katten accepteren, mits langzaam opgebouwd, het inademen van de medicatie goed. Op deze manier komt de medicatie direct waar het nodig is en is er minder kans op bijwerkingen. Lees ook: astma bij katten

Diagnose hoestende kat

Om een diagnose te kunnen stellen is vrijwel altijd aanvullende diagnostiek nodig in de vorm van röntgenfoto’s, een scopie van de luchtwegen en/of ontlastingsonderzoek.

Voorkomen van hoestklachten bij uw kat

Natuurlijk is het ontstaan van de bovenstaande klachten niet geheel te voorkomen. Met het goed verzorgen van uw kat kunt u er wel voor zorgen dat de kans op hoestklachten kleiner wordt. 

Zo is het is belangrijk om: 

  • de kat in goede conditie te houden
  • overgewicht bij uw kat te voorkomen
  • irriterende stoffen, zoals sigarettenrook, geurende bloemen of parfum, zoveel mogelijk in huis te vermijden
  • uw kat regelmatig te ontwormen of te laten onderzoeken op wormen, om zo eventuele longworminfectie op tijd te behandelen

Twijfels of vragen?

Heeft u nog vragen of twijfelt u over de gezondheid van uw kat? Neem gerust even contact met ons op, we helpen u graag verder. 

Lees ook: hoesten bij honden

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd