Opname van uw kat in de dierenkliniek

Heeft uw kat zorg nodig die moeilijk aan huis te geven is? Dan is een opname in een kliniek misschien een goed idee. Afhankelijk van de situatie wordt uw kat opgenomen in uw eigen kliniek, of in een kliniek voor complexe zorg.

Lees ook: Opname hond

Wat houdt een opname in de kliniek voor katten in?

Een opname in de dierenkliniek voor uw kat kan voor een dagdeel zijn, maar het kan ook dat uw kat voor langere tijd behandeld moet worden en zal moeten overnachten.

Alle dieren die bij ons in de opname zitten, krijgen hun eigen verblijf inclusief hun persoonlijk dieet en vers water. De voeding is zo veel mogelijk maatwerk. Soms moet een dier nuchter zijn. Of juist gevoerd worden, als het zelf geen eetlust heeft.

Andere patiënten hebben een speciaal dieet nodig dat past bij hun ziekte.

Bij dieren die te ziek zijn om uitgelaten te kunnen worden, wordt soms een urinekatheter geplaatst. In alle gevallen maken we het verblijf van uw kat zo comfortabel mogelijk.

Waarom is opname soms nodig?

Een opname in de dierenkliniek voor uw kat kan nodig zijn als uw kat erg ziek is, benauwd is, niet zelf eet of drinkt, of een infuus, zuurstof of ondersteunende medicatie nodig heeft om beter te kunnen worden.

Ook nazorg na een operatie, bijvoorbeeld in de vorm van intraveneuze antibiotica en pijnstilling bij uw kat, kan een reden voor opname van uw kat zijn. 

Van behandeling tot bezoek: zo werkt een opname voor katten

Tijdens zijn opname in de kliniek is uw kat bij ons in goede handen. Uw kat wordt meerdere keren per dag onderzocht en krijgt de behandeling die hij nodig heeft.

Updates en contact met u

Heeft uw kat meer ingrepen of behandelingen nodig dan van tevoren gedacht, dan worden eerst met u de mogelijkheden besproken.

Wanneer uw kat in de opvang zit, is dit altijd spannend. Daarom houden we u regelmatig op de hoogte. Uw dierenarts zal contact met u opnemen om het behandelplan van uw kat te bespreken.

Als de toestand van uw kat verslechtert of het dier extra medicatie of hulp nodig heeft, wordt dit altijd eerst met u overlegd.

Is uw kat geopereerd, dan wordt er na de operatie contact met u opgenomen om u te vertellen hoe het is gegaan.

Ook ’s avonds en in het weekend kunnen katten soms in de opname verblijven. 

Uw kat: rustig in de opname

De meeste katten passen zich tijdens de opname in de dierenkliniek makkelijk aan. In sommige gevallen is het voor een kat wel zo fijn om familie om zich heen te hebben.

Op bezoek komen als uw kat is opgenomen is zeker mogelijk. Neem daarvoor altijd eerst contact op met de kliniek om een geschikt moment te plannen. We houden daarin altijd rekening met wat het beste is voor uw kat.

Besmettingsgevaar en infecties

De quarantaine-afdeling in een kliniek is bedoeld voor katten die (mogelijk) een besmettelijke ziekte of infectie hebben. Door ze te scheiden en extra strikt om te gaan met onze hygiënestandaarden voorkomen we besmetting met andere dieren in de dierenkliniek.

Wanneer mag mijn kat mee naar huis?

Hoe lang een behandeling duurt, hangt natuurlijk af van wat er met uw kat aan de hand is en  welke onderzoeken en behandeling uw kat ondergaat.

Nabehandeling door u thuis

Het kan zijn dat uw kat na de opname in de dierenkliniek nog een paar dagen speciale behandeling van u nodig heeft, bijvoorbeeld dat uw kat nog geen lange wandelingen mag maken. De dierenarts zal dit met u overleggen als u uw kat komt ophalen.

Kosten van opname in de kliniek voor uw kat

De kosten van een opname hangen af van de behandeling, verblijfsduur en het type opname van uw kat. Uw kat kan terechtkomen op de standaard care (reguliere opname), medium care of intensive care in de dierenkliniek.

Intensive care en medium care

Katten op de intensive care hebben bijvoorbeeld meer onderzoeken nodig, zoals echo’s en bloedonderzoek, maar vooral een constante monitoring. Hierbij komt een paraveterinair zeer geregeld de (bloed en/of zuurstofwaarden) van een kat bekijken. Bij deze extra aandacht komen kosten kijken.

Medicatie en medische zorg

Verder kan het toedienen van medicatie of het gebruik van extra zuurstof leiden tot extra kosten.

Kosten in overleg met u

De dierenarts zal u gedurende de opname op de hoogte houden van de kosten tot dat moment, en de verwachte kosten voor de rest van de opnameduur.

Wilt u een precieze kostenindicatie van het verblijf van uw dier? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd