Wormen bij katten

Wormen komen regelmatig voor bij onze katten en ook al zijn ze niet te zien in de ontlasting, dan wil dit niet zeggen dat uw kat er geen heeft!

Wormen bij katten

De meeste wormen leven in de darmen en scheiden eitjes af die in de ontlasting terug te vinden zijn. Deze zijn alleen met microscopisch onderzoek te zien.

De meest voorkomende wormen bij de kat zijn rondwormen en de lintworm. Deze kunnen behandeld worden met een breedspectrum ontwormingsmiddel.

Lees ook: wormen bij honden

Soorten wormen in Europa

Op reis met uw dier? Er zijn verschillende soorten wormen in Europa.

Risicogebieden

In onderstaande afbeelding ziet u waar bepaalde wormen bij katten het meest voorkomen.

Risico op wormbesmetting in Europa - voor honden en katten - afbeelding vergroten

Wormen die hierin zijn meegenomen zijn:

  • vossenlintworm
  • zandvliegen
  • hartworm
  • longworm

Besmetting wormen bij katten

Besmetting kan plaatsvinden via de omgeving, maar ook door het in contact komen met besmette prooidieren, zoals muizen en vogels. Vaak hebben deze dieren al een wormbesmetting en ook al eet uw kat het gevangen diertje niet op, toch kan de kat gemakkelijk wormeitjes binnenkrijgen.

Zelfs katten die nooit buiten komen, kunnen een wormbesmetting oplopen doordat wij via onze schoenzolen wormeitjes en larfjes mee naar binnen nemen.

Kittens worden besmet via de moedermelk en er wordt van uitgegaan dat alle kittens besmet zijn met spoelwormen.

Er zijn niet altijd klachten te zien bij de volwassen kat, maar toch kunnen spoelwormen veel schade aan de organen veroorzaken.

Kittens kunnen een dikke buik krijgen, afvallen, slecht groeien, een doffe vacht hebben, hoesten, bloedarmoede, (bloederige) diarree of obstipatie hebben. Kittens kunnen zelfs doodgaan aan de gevolgen van wormen!

Spoelwormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Hoewel ze in ons lichaam niet kunnen uitgroeien tot volwassen wormen, kunnen de larven gaan migreren in ons lichaam en schade toebrengen aan onze organen en weefsels. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor!

Rondwormen bij katten

Er komen twee soorten rondwormen voor bij de kat waarvan de spoelworm de meest voorkomende soort is. Spoelwormen hebben een 'spaghetti'-achtige vorm.

Met microscopisch onderzoek van de ontlasting kunnen we eitjes opsporen.  Alleen bij ernstige besmettingen zijn de spoelwormen soms zichtbaar in ontlasting of braaksel.

Lintworm bij katten

De lintworm bestaat uit een kop en daarachter een aaneenschakeling van segmenten die elk vol zitten met eitjes.

Zodra de achterste segmenten rijp zijn, laten deze los en kunnen ze, in tegenstelling tot de eitjes van de spoelworm, te zien zijn in de ontlasting, in de haren langs de anus en op de slaapplaats van uw kat. Ze zien eruit als rijstkorrels.

Lintwormen worden overgebracht via een tussengastheer. Vlooien brengen lintworm over, maar ook het opeten van besmette muizen en vogels kan een lintworminfectie veroorzaken.

Van lintworm ziet men meestal geen klachten bij de kat.

Lees ook: lintworm bij honden

Ontwormen bij katten

Voorkom vervelende klachten van wormen bij uw kat en maak een afspraak bij uw An

iCura dierenarts om uw kat te ontwormen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd