Giftige schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen voor katten

Waar moet u opletten als u uw huis of tuin gaat schoonmaken? Schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen zoals bleekmiddel en groene aanslag verwijderaar zijn giftig voor uw kat.

Let op: Heeft uw kat een schoonmaak- of bestrijdingsmiddel binnengekregen of is iets op de vacht of huid terechtgekomen? Neem met spoed contact op met de dierenarts of spoedkliniek. Houd de verpakking bij de hand zodat u precies kunt aangeven om welk middel of giftige stof het gaat.

Giftige schoonmaak- en bestrijdingsproducten voor katten

Een lijstje met voorbeelden van giftige schoonmaak- en bestrijdingsproducten voor katten:

  • bleekmiddel
  • vloeibare allesreiniger zoals van Dettol
  • luchtverfrisser
  • schoenenpoets
  • groene aanslag reiniger
  • onkruidbestrijdingsmiddelen zoals van RoundUp.
  • bestrijdingsmiddelen tegen muizen en ratten zoals brodifacoum, difenacoum, chlorphacione en coumatetralyl.
  • bestrijdingsmiddelen tegen slakken met de stoffen metaldehyde en methiocarb
  • bestrijdingsmiddelen tegen insecten met de stof pyrethroïden
  • anti-schimmel middelen (bijvoorbeeld tegen schimmels meeldauw en roest op planten)

Zeer giftige middelen voor katten

Let extra op bij het gebruik van groene aanslag verwijderaar en onkruidbestrijdingsmiddelen. Deze producten vinden katten vaak lekker ruiken waardoor ze ervan willen proeven. Deze middelen zijn zeer giftig voor katten. Houd uw kat uit de buurt als u deze middelen gebruikt.

Hoe krijgt uw kat de gevaarlijke middelen binnen?

Vaak zijn katten erg kieskeurig op wat ze eten of drinken. Toch kan uw kat producten binnenkrijgen waarvan hij of zij erg ziek wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u het huis en tuin of balkon schoonmaakt, en uw kat over de grond loopt waar u net met de schoonmaakdoek of het bestrijdingsmiddel bent langsgegaan.

Het middel kan op de vacht of onder de pootjes terechtkomen. Zorg ervoor dat uw kat zichzelf niet gaat wassen waardoor uw kat het giftige middel toch binnenkrijgt. Maak de vacht en pootjes met lauwwarm water en een dierenshampoo of verdunde babyshampoo schoon.

Hoe vergiftiging herkennen bij uw kat

Als uw kat vergiftigd is, herkent u dit vaak als eerste aan maag- en darmproblemen zoals braken. Bij een vergiftiging van schoonmaak- of bestrijdingsmiddelen zijn de symptomen anders. Denk aan:

  • zweren op de tong of binnenkant mond
  • kwijlen
  • niet meer willen eten

Vermoedt u dat uw kat vergiftigd is door een schoonmaak- of bestrijdingsmiddel? Neem de verpakking van het product mee naar de kliniek of maak er een foto van zodat de dierenarts precies weet welk middel uw kat heeft binnengekregen. Lees ook: Vergiftiging bij katten

Vergiftiging bij katten, wat kunt u doen?

Denkt u dat uw kat een giftig product zoals bleekmiddel of groene aanslag reiniger heeft ingeslikt? Neem dan met spoed contact op met uw dierenarts of de spoedkliniek. Het is belangrijk dat de giftige stoffen zo snel mogelijk uit uw kat worden gehaald.

Laat uw kat nooit overgeven nadat hij of zij giftige stoffen heeft ingeslikt. Overleg altijd met de dierenarts wat u moet doen.

Eerste hulp bij vergiftiging

Dingen die u zelf kunt doen wanneer uw kat in aanraking is geweest met schoonmaakmiddelen:

  • Was de pootjes van uw kat met lauwwarm water en een dierenshampoo of een verdunde babyshampoo. Onder de pootjes kunnen vaak resten van de producten zitten.
  • Zit het schoonmaak- of bestrijdingsmiddel in de vacht? Probeer dit voorzichtig eraf te knippen en was uw kat met lauwwarm water en een dierenshampoo of een verdunde babyshampoo. Knip niet in de huid van uw kat. Zorg dat voordat u uw kat wast, de giftige middelen zo veel mogelijk uit de vacht verwijderd zijn. Maak uw kat na het wassen goed droog.
  • Is het middel vettig of olieachtig? Maak dan de vacht schoon met een milde olijfolie. Poets met een doek of tissue de vacht schoon.
  • Houd uw kat 24 uur goed in de gaten nadat hij of zij de giftige middelen heeft binnengekregen. Zorg voor een warm en rustig plekje.

Tips: hoe voorkomt u vergiftiging bij uw kat?

  1. Maakt u uw huis schoon of bent u in de tuin bezig en maakt u gebruik van schoonmaak- of bestrijdingsmiddelen? Zorg dat uw kat niet in de buurt is als u ermee bezig bent.
  2. Maak gebruik van vloeibare middelen in plaats van korrels. De korrels kunnen katten opeten.
  3. Gebruik de genoemde dosering en zorg dat uw kat niet in de buurt komt totdat het middel is opgedroogd.
  4. Bewaar de giftige producten buiten het bereik van uw kat.

Lees ook:

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd