Uitdroging kat: drinkadvies

Uitdroging bij katten kan verschillende oorzaken hebben. Hier vindt u een paar handige tips en advies.

De enige oplossing voor uitdroging bij uw kat is ervoor zorgen dat uw kat meer gaat drinken, of in ieder geval meer vocht gaat vasthouden. Maar hoe laat u uw kat meer drinken om uitdroging te voorkomen? Hier leest u over uitdroging, en vindt u tips om uitdroging bij uw kat te verhelpen.

Hoe weet u of uw kat last van uitdroging heeft?

Diarree (en soms ook overgeven) is het teken dat uw kat aan het uitdrogen is. Logischerwijs herkent u uitdroging aan het feit dat uw kat te weinig drinkt. In combinatie het uitbraken van drinken en veel plassen ligt uitdroging voor de hand.

Symptomen van uitdroging bij een kat zijn:

  • Veel plassen
  • Weinig drinken
  • Wanneer wel gedronken wordt: het uitbraken van het water
  • Sloomheid
  • Plakkerige slijmvliezen
  • Slechte huidelasticiteit (turgor)
  • Harde ontlasting

Bij ernstige uitdroging kan het geven van een infuus nodig zijn.

Hoeveel water drinkt een kat?

Een gemiddelde kat heeft ongeveer 50 tot 60 ml vloeistof per dag nodig. Bij uitdroging kan deze hoeveelheid verdubbelen. Uitdroging herkennen is dan ook belangrijk.

Tips bij uitdroging van uw kat

Vermoedt u uitdroging van uw kat? Uitdroging kan nierfalen bij uw kat veroorzaken door een verhoogd creatinegehalte. Op deze, en andere manieren kan er sprake zijn van een levensbedreigende situatie. Neem dus contact op met uw dierenarts.

Zout en druivensuiker of honing

Wilt u uitdroging bij uw kat verhelpen? Diarree en daarmee dus ook uitdroging is te verhelpen door de drinkbak van uw kat van een iets andere inhoud te voorzien. Zorg er in geval van uitdroging voor dat u één liter water mengt met één theelepel zout en één eetlepel druivensuiker of honing.

Hierdoor wordt het water gemakkelijker opgenomen door uw kat. Bij de meeste dierenklinieken kunt u van dit mengsel een kant-en-klare variant kopen.

Hoe dient u dit mengsel toe?

Geef uw kat dit mengsel in kleine hoeveelheden om het uur. Om te berekenen hoeveel vocht de kat ongeveer per uur nodig heeft, is een handige rekensom bedacht.

Vermenigvuldig het gewicht van uw kat met 100 milliliter. Deel dit getal door 24 en u weet hoeveel uw kat per uur nodig heeft. Waarschijnlijk drinkt uw kat ‘s nachts niet. Dan moet u de dosis overdag verhogen.

Rekenvoorbeeld

Stel uw kat weegt vijf kilo. 5 x 100 = 500. Doe dan ➔ 500/24 = ongeveer 21 milliliter per uur.

Overige tips

Katten houden van vers en stromend drinkwater. Overweeg een fontein voor drinkwater van uw kat. Ook kan natvoer helpen voor wat meer vochtopname, wanneer uw kat nog wel goed eet.

Twijfels of vragen?

Heeft u twijfels of vragen over uitdroging bij uw kat? Neem contact op met een dierenarts in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd