Kat vervoeren naar de dierenarts

Moet u met uw kat naar de dierenarts? Dan gebruikt u een reismand om uw kat te vervoeren. Lees hier tips over hoe u uw kat naar de dierenarts brengt.

Met uw kat naar de dierenarts: het kan een heel gedoe zijn. Hoe krijgt u uw kat rustig, of hoe krijgt u überhaupt uw kat in de bench?

Kat in de bench krijgen

Katten leren het beste door een beloning te krijgen wanneer zij het goed doen. Hun foute gedrag straffen helpt niet. Hoe krijgt u uw kat in de transportbox of kattenbench?

Het zou ideaal zijn als uw kat de reismand leuk vindt. Helaas is dit niet altijd zo.

Wennen aan de bench

De beste tip is om een aantal dagen voor uw dierenartsenbezoek de bench of reismand in de kamer te plaatsen waar uw kat veel is, zoals de woonkamer. Daarmee wordt de bench voor uw kat een deel van het meubilair. Uw kat went aan de bench zodat de stap kleiner wordt om uw kat uiteindelijk in de bench te krijgen. Het kan soms een aantal dagen duren voordat uw kat gewend is aan het reismandje en het niet meer eng vindt. U kunt dit wennen aan de bench stapsgewijs aanpakken, maar iedere kat is anders, uiteraard kunt u ook stappen overslaan:

 • Leg een dekentje in de reismand of bench.
 • Plaats de bench in de woonkamer of waar de kat vaak is.
 • Plaats alleen de onderkant van de bench in de kamer, of haal de klep van de reismand.
 • Het 'gewone eten' kan worden gegeven in de buurt van de mand, om vervolgens de mand of bench steeds een stukje op te schuiven zodat de kat uiteindelijk in zijn reismandje gaat eten.
 • Probeer te spelen rondom de bench, geef wat kattensnoepjes in de buurt of van- of in de reismand.
 • Durft de kat al in de bench? Doe het deurtje zo nu en dan dicht en beloon eventueel als uw kat rustig blijft. Als uw kat rustig blijft kan het wat langer opgebouwd worden.
 • De laatste stap is het optillen van de draagmand en ermee gaan lopen. Dat kan aanvankelijk zonder deurtje of deksel. Vaak vindt uw kat het spannend en zo kan hij vluchten.

Kat laten wennen aan de auto

Om te wennen aan het vervoer naar de dierenarts kunt u proberen te 'proefrijden' in de auto of op de fiets. De geluiden zorgen (zeker bij binnenkatten) vaak voor stress bij uw kat.

Het wennen aan de auto kunt u ook het beste stap voor stap doen. Dat wil zeggen, eerst in de auto zonder de motor aan, dan laten wennen met draaiende motor en gaat dat goed, een klein stukje rijden. Als u dan niet de vaak stressvolle ervaring van de dierenarts meemaakt, maar de kat gewoon weer thuiskomt en bijvoorbeeld iets lekkers krijgt, kan dit ervoor zorgen dat uw kat de ervaring van het reizen niet meer eng gaat vinden.

Tips: kat in de bench krijgen

Misschien moet uw kat toch echt vandaag naar de dierenarts en heeft u geen tijd voor het wennen aan de bench. Hieronder vindt u tips om uw kat in de reismand of bench te krijgen:

 • Beloon uw kat met aaien, snoepjes of speeltjes wanneer hij of zij in de reismand gaat.
 • Voelt uw kat de bui al hangen en gaat hij niet het reismandje in? Dan is het beter om naar een kleine kamer te gaan waar weinig verstopplekken zijn.
 • U moet nooit achter de kat gaan jagen. Daar wordt uw kat alleen maar angstiger van. Lok uw kat geduldig. Komt hij echt niet, dan wordt hij vaak wel iets rustiger, schuif dan kalm naar uw kat toe.
 • Als u een reismand heeft waarvan de bovenkant open gaat, kunt u uw kat rustig oppakken en erin doen.
 • Anders kunt u de kattenbench of het reismandje rechtop neerzetten zodat de ingang boven zit. Pak uw kat rustig op en laat hem met de achterkant eerst in het mandje glijden. Breng het mandje rustig in een horizontale positie zodat het reismandje weer recht staat.

Uw kat vervoeren

Uw kat vervoert u altijd naar de dierenarts in een bench of reismand. Niet alleen het vervoer zelf, maar ook de ervaring van de wachtkamer wordt daarmee minder stressvol, of in de meeste gevallen: überhaupt mogelijk.

Rust creëeren

 • Sommige katten vinden het fijn als zij om zich heen kunnen kijken. Andere katten worden rustiger als u een deken of handdoek over het mandje doet. Probeer uit wat voor uw kat het beste is.
 • Gebruik de tips voor de reismand op deze pagina.
 • Er zijn middelen die voor rust zorgen, zoals verdampers of sprays. Deze zijn vaak op feromonen-basis. Ga naar: kalmeringsmiddelen voor katten
 • Miauwt uw kat luid? Praat rustig tegen uw kat ter geruststelling. Bij een goede voorbereiding met de bench hoeft u voor krabben meestal niet bang te zijn, gebruik de tips voor de reismand op deze pagina.
 • Is uw kat echt onhandelbaar? Overweeg gedragstherapie voor uw kat

Vervoersmiddel

 • Auto: plaats de reismand of op de grond voor de stoel of op de stoel met een gordel om zodat de mand niet beweegt tijdens het rijden.
 • Fiets: zorg dat uw kat het niet koud krijgt of nat wordt. Doe een deken over de reismand om uw kat te beschermen.

Kat terug van de dierenarts

Komt u met de kat terug van de dierenarts en heeft u meerdere katten? Het kan zijn dat zij de kat die bij de dierenarts is geweest, niet meteen herkennen. Dat komt door de andere geurtjes die de kat heeft opgevangen bij de dierenarts. Hoe introduceert u de kat opnieuw in huis?

 • Zet eerst de reismand op de grond om te kijken hoe de andere katten reageren.
 • Als zij een rustige indruk geven, is het geen probleem en kunt u de mand open maken. De kat komt uit zichzelf uit het mandje als hij of zij ook voelt dat het veilig is.
 • Reageren de andere katten vijandig? Zet dan eerst de reismand met uw kat in een andere kamer. Daar kan hij of zij rustig uit het mandje komen. Zet water en eten in de kamer. Ook kunt u een van uw kattenbakken in de ruimte zetten. Lees ook: tips voor de kattenbak

Als u in die kamer ook een deken of mandje zet waarop uw kat normaal gesproken altijd ligt, dan verdwijnen de vreemde geurtjes meestal na 24 uur. De kat kan dan weer bij de andere katten komen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd