Waarom u uw kat moet steriliseren of castreren

Wist u dat twee katten wel 200 kittens kunnen krijgen in twee jaar tijd? Dat zijn veel kittens zonder baasje! In dit artikel gaan we daarom op het belang van het castreren en steriliseren en wat hier de voordelen van zijn. U kan zowel uw kater of poes castreren.

Waarom u kittens moet steriliseren

Al vanaf vier maanden kunnen kittens vruchtbaar zijn en krols worden. Een poes die niet gesteriliseerd is, laat instinctief krols gedrag zien. Dat houdt in dat ze gaat miauwen voor een partner, ze tegen mensen of meubels gaat aanschuren en dat ze vaker plast dan normaal.

De urine in die periode bevat hormonen en feromonen, wat katers aantrekt.

Ongecastreerde katers dwalen rond en bakenen hun territorium af door te sproeien. Dit geeft een sterke geur. Als ze een krolse poes hebben gevonden, markeren ze het gebied waar ze woont af door te sproeien en proberen ze haar te dekken.

Katers vechten vaker met andere katten als ze niet geholpen zijn, waardoor ze gewond raken en er een grotere kans is dat ze ziektes verspreiden.

Ongecastreerde katers lopen door het vechten vaker ongeneeslijke ziektes op, zoals kattenaids (FIV) en FELV. Daarnaast is het mogelijk dat ze niet thuis komen omdat ze over een groter gebied ronddwalen.

Voordelen sterilisatie poes of castratie kater

Het steriliseren of castreren van uw kat heeft verschillende voordelen:

  • Door uw kat te laten helpen zorgt u ervoor dat er minder katten zonder baasje zijn;
  • U geeft uw kat een langer, rustiger en gezonder leven;
  • Gesteriliseerde poezen hebben minder kans op een baarmoederontsteking of melkkliertumoren;
  • Gecastreerde katers vechten minder en de kans dat ze weglopen is minder groot.

Wanneer moet u uw kitten steriliseren of castreren?

Een goede regel is om uw kat te steriliseren of castreren voordat u het dier de eerste keer alleen naar buiten laat. De aanbevolen leeftijd rond de zes maanden oud.

Castraties en sterilisaties worden routinematig uitgevoerd. Er is weinig kans op complicaties en waarschijnlijk mag uw kat een paar uur na de operatie alweer mee naar huis. Wel is het belangrijk om uw kat thuis direct warm te houden en tijd te geven om te herstellen.

Lees hier meer over hoe een sterilisatie in z’n werk gaat.

Verder is het nog goed om te weten dat uw kat de sekshormonen verliest, waardoor de stofwisseling afneemt en uw kat dikker kan worden.

Om te voorkomen dat uw kat aankomt, is het verstandig om de voeding aanpassen. Te dikke katten hebben namelijk weer kans op bijvoorbeeld suikerziekte.

Door uw kat te laten steriliseren of castreren, helpt u niet alleen uw kat, maar helpt u ook het aantal zwerfkatten te verminderen. Meer weten over het steriliseren of castreren van uw kat? Lees dan de volgende twee artikelen:

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd