Welkom op onze vernieuwde website!

Een nieuw jasje, maar nog steeds met uw vertrouwde dierenarts.

Tandenpoetsen bij honden en katten

Wilt u gebitsproblemen zoals tandverlies bij honden of katten voorkomen, dan is tandenpoetsen bij uw hond of kat de oplossing. In dit artikel geven we vier stappen om de tanden van uw hond of kat (of ander huisdier) te poetsen.

Waarom tandenpoetsen bij honden en katten belangrijk is

Wist u dat maar liefst 80 procent van de honden en 70 procent van de katten kampt met een ziekte aan het gebit en dat een slecht gebit de nummer 1-ziekte bij honden en katten is?

Let op: gebruik bij het tandenpoetsen van uw hond geen gewone tandpasta die voor mensen bedoeld is.

De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren komen door tandplak. Als dat niet wordt verwijderd, ontstaat tandsteen met tandvleesontsteking als gevolg. Daarom is tandenpoetsen bij uw hond of kat belangrijk.

Lees ook: tandvleesontsteking bij hond en tandvleesontsteking bij kat

Hoe vaak moet u het gebit van uw hond of kat verzorgen?

Een aantal keer per week tanden poetsen is een goed begin om tandplak te beperken bij uw hond of kat. AniCura adviseert om het gebit van uw hond dagelijks te poetsen op een vast moment op de dag. Dat geeft structuur en maakt het makkelijker voor uw hond om te wennen aan het poetsritueel.

Daarnaast kunt u zo eerder ontdekken of u een afspraak moet maken bij de dierenarts om bijvoorbeeld tandsteen te verwijderen bij uw hond.

U merkt namelijk sneller gebitsproblemen, zoals afgebroken tanden, stukjes hout of voedselresten tussen de tanden en geïrriteerd tandvlees.

Tandenpoetsen bij honden en katten; de 4 stappen 

Onderaan de stappenlijst vindt u een instructievideo's voor het poetsen van de tanden van de hond en eentje voor het tandenpoetsen bij de kat.

Stap 1: wennen aan de tandenborstel

Start eerst met wennen; raak het gezicht van uw huisdier aan, begin met de kaak. Beloon als dat goed gaat.

Breid daarna de aanraking uit en pak de snuit voorzichtig vast. Als dat niet lukt, en het dier geeft een stressreactie, ga dan een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.

Stap 2: bek verder openen

Laat uw hond eerst wennen aan het poetsritueel door de bek verder te openen. Oefen regelmatig met het bekijken van de tanden en het optillen van de lip. Het openen van de bek is de volgende stap om te oefenen.

Hier worden honden over het algemeen niet blij van en is daarom een lastige stap. Til vervolgens de lip verder omhoog.

Pak de kaak vast en bekijk de tanden. Als dat goed gaat, bekijk dan ook de tanden achterin, dus de bek verder openen.

Stap 3: tandenpoetsen met vinger

Poets de tanden nu met de vinger. Meteen al een tandenborstel is een stap te ver. Als dat goed gaat gebruik dan ook een vingergaasje, masseer zachtjes de tanden.

Gebruik eventueel een hondentandpasta, dat maakt niet zozeer schoon maar is vooral lekker voor uw huisdier. Zie het als een beloning.

Stap 4: tandenpoetsen hond of kat met tandenborstel

Tandenpoetsen bij honden en katten kan met een zachte honden-/ kattentandenborstel, of babytandenborstel. Een gewone tandenborstel voor volwassenen is te hard voor het gebit van honden en katten.

Begin met de hoektanden en vervolgens de grote kiezen achterin en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen en is dus het belangrijkst.

Maak langzame poetsbewegingen. Laat het dier regelmatig slikken. Als dat allemaal goed gaat, poets dan de rest van het gebit zoals de binnenzijde van de voortanden.

Gebruik voor het poetsen altijd speciale tandpasta voor honden of katten. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor uw hond. Vergeet niet te belonen na afloop.

Sowieso is het goed om naast het dagelijkse tandenpoetsen van uw hond of kat minimaal eens per jaar het gebit te laten controleren door een dierenarts, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse inentingen.

Instructievideo: tandenpoetsen bij honden

Instructievideo: tandenpoetsen bij katten

En twijfelt u ergens over? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts!

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd