Handleiding voor de perfecte diervoeding

De schappen staan vol met dierenvoeding en de ene na de andere reclame promoot iets nieuws. Maar wat is goed voor uw hond, kat of konijn?

Droge brokken, blikvoer, bevroren of vers vlees en moet u het aanvullen met groenten? Hoe weet u zeker of uw harige vriend alles krijgt wat hij nodig heeft? Met deze voedingsgids komt u tot een goed en uitgebalanceerd dieet.

Preventief zorgplan voor dieren: AniPlan®

Wist u dat veel AniCura dierenklinieken een zorgplan voor dieren aanbieden? Met AniPlan® krijgt uw dier voor een vast laag maandbedrag vaste preventieve zorg om uw dier gezond te houden. Ontdek hier de voordelen van AniPlan®:

Wat valt in de smaak?

Vraag aan uw dierenarts of een andere expert wat uw huisdier nodig heeft. Een gezond dieet is essentieel voor uw hond, kat of konijn. Het is het eerste medicijn en voorkomt gezondheidsproblemen. Niet geheel onbelangrijk dus.

Eten voor de kat

Vooral bij katten hebben mensen de neiging om veel te wisselen. Katten zijn nou eenmaal kieskeuriger, maar dit betekent niet dat uw kat zoveel afwisseling nodig heeft.

 • Het is goed voor de kat om vaker kleine beetjes te eten. Zo voorkomt u dat uw kat een snacker wordt en makkelijker dik wordt. Met het geven van kleine porties is ook goed zien of de kat goed eet en drinkt.
 • De kat is een jager en krijgt zijn voeding binnen door proteïnen en vet. Dat zit in vlees en vis. Koolhydraten heeft hij dan weer minder nodig.
 • Sommige katten houden van een gevarieerd dieet en verschillende smaken, geef daarom zowel droogvoer als blikvoer.
 • Geef nooit vegetarisch voer of hondenvoer aan uw kat. Deze missen aminozuren en dit heeft uw kat juist nodig!
 • Katten zijn slechte drinkers. Zorg daarom altijd dat er vers water in huis staat.
 • Lactose-intolerantie komt veel voor bij katten, koeienmelk is daarom een no go.
 • Zorg dat u het eten vindt wat uw kat het liefst eet. Sommige katten eten zelf veel kleine porties op een dag en anderen hebben geen rem en hebben juist afgewogen maaltijden nodig. Is uw kat te dik? Lees over hoe u uw kat kunt laten afvallen.

Eten voor de hond

Het bepalen van de juiste voeding voor uw hond begint bij het kijken naar het ras, de leeftijd, het gewicht, de grootte en de hoeveelheid bewegingsactiviteit die de hond heeft.

Als uw hond ziek is - bijvoorbeeld bij artrose - adviseert uw dierenarts vaak een aangepast dieet, bijvoorbeeld waardoor uw hond afvalt, of juist om aan te sterken.

Dit neemt u allemaal mee in de zoektocht naar de juiste voeding. Vervolgens:

 • De juiste voeding bevat alle ingrediënten in de vorm van proteïnen, vet, mineralen en vitaminen. Deze zijn verkrijgbaar als droog, vers en blikvoer. Zorg er daarom voor dat u één product vindt waar alles in zit.
 • Voer de hond op bepaalde tijdstippen en laat geen brokken staan. Katten bepalen zelf wanneer ze zin hebben om te eten, honden eten gewoon wanneer het er staat. Ze blijven dan eten.
 • Weeg het eten af op het gewicht van de hond en hoeveel hij beweegt.

Eten voor het konijn

Konijnen moeten 24 uur per dag hooi beschikbaar hebben en zijn uren per dag bezig met het eten daarvan. Het is belangrijk om konijnen niet te veel verschillende dingen te geven. Dit leidt tot selectief eetgedrag en voedingsstoftekorten.

  • Hooi bevat belangrijke voedingsstoffen, konijnen moeten er goed op kauwen en dat zorgt voor natuurlijke slijtage van het gebit. Daarnaast vermindert het verveling.
  • Ga voor harde brokken. De tanden en kiezen van het konijn groeien namelijk levenslang door. En hoe harder de brok, hoe meer het gebit natuurlijk slijt.
  • Konijnen zijn gek op groenten en fruit. Deze bevatten veel vocht en kunnen diarree veroorzaken. Ook zit fruit vol met suikers die tot maag- en darmstoornissen en gebitsproblemen kunnen leiden. Geef daarom niet te veel groenvoer.
  • Water! Heel belangrijk, helemaal in de winter als het water kan bevriezen. Controleer daarom minstens drie keer per dag of het niet bevroren is.

Lees ook onze tips voor het kopen van een konijn.

Advies

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste voeding? U kan altijd contact opnemen met uw AniCura-dierenkliniek.

De dichtsbijzijnde kliniek vindt u hier.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd