De perfecte voeding voor jouw kat

De schappen staan vol met kattenvoer en de ene na de andere reclame promoot iets nieuws. Maar wat is goed voor uw kat?

Droge brokken, blikvoer, bevroren of vers vlees en moet u het aanvullen met groenten? Hoe weet u zeker of uw harige vriend alles krijgt wat hij nodig heeft? Met deze voedingsgids komt u tot een goed en uitgebalanceerd dieet.

Lees ook: voeding voor je hond

Wat valt in de smaak?

Vraag aan uw dierenarts of een andere expert wat uw huisdier nodig heeft. Een gezond dieet is essentieel voor uw kat. Het is het eerste medicijn en voorkomt gezondheidsproblemen. Niet geheel onbelangrijk dus.

Eten voor de kat

Vooral bij katten hebben mensen de neiging om veel te wisselen. Katten zijn nou eenmaal kieskeuriger, maar dit betekent niet dat uw kat zoveel afwisseling nodig heeft.

  • Het is goed voor de kat om vaker kleine beetjes te eten. Zo voorkomt u dat uw kat een snacker wordt en makkelijker dik wordt. Met het geven van kleine porties is ook goed zien of de kat goed eet en drinkt.
  • De kat is een jager en krijgt zijn voeding binnen door proteïnen en vet. Dat zit in vlees en vis. Koolhydraten heeft hij dan weer minder nodig.
  • Sommige katten houden van een gevarieerd dieet en verschillende smaken, geef daarom zowel droogvoer als blikvoer.
  • Geef nooit vegetarisch voer of hondenvoer aan uw kat. Deze missen aminozuren en dit heeft uw kat juist nodig!
  • Katten zijn slechte drinkers. Zorg daarom altijd dat er vers water in huis staat.
  • Lactose-intolerantie komt veel voor bij katten, koeienmelk is daarom een no go.
  • Zorg dat u het eten vindt wat uw kat het liefst eet. Sommige katten eten zelf veel kleine porties op een dag en anderen hebben geen rem en hebben juist afgewogen maaltijden nodig. Is uw kat te dik? Lees over hoe u uw kat kunt laten afvallen.

Katten melk geven: niet doen!

Veel mensen denken dat een schoteltje perfecte voeding voor katten is, maar niets is minder waar. Waarom je katten geen melk moet geven? Lees meer op: katten melk geven - waarom niet

Kat laten afvallen

Het beste is natuurlijk: overgewicht voorkomen met de juiste voeding. Maar is uw kat te dik en wilt u uw kat laten afvallen? Doe dit dan met veel precisie en focus, dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Lees meer op:

De oudere kat

Bij oudere katten gaan er net wat andere regels gelden als het gaat om voeding. Meer informatie vind in ons artikel: oude kat verzorgen en oude kat wordt mager

Advies

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste voeding? U kan altijd contact opnemen met uw AniCura-dierenkliniek.

De dichtsbijzijnde kliniek vindt u hier.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd