Nagels van je puppy knippen
Waar moet je op letten bij het knippen van de nagels van je hond? Het is belangrijk dat je puppy op hele jonge leeftijd al went aan aanraking van de poten, tenen en nagels. Leer hem dat het loont om zijn poot stijf te houden wanneer je die vasthoudt.
Begin met knippen en beloon hem wanneer ‘ie goed meewerkt
Je kunt de nagels ook laten knippen door de dierenarts. Wil je weten waarom dat zou moeten? Bekijk onze pagina over nagels knippen bij honden. Twijfel je? Je kunt altijd even bij één van onze klinieken langsgaan.
Gebit van een puppy
Een puppy heeft bij de geboorte geen tanden. En net als bij mensen komen eerst de melktanden door. Bij honden gebeurt dit na 3 weken. Na 8 weken heeft de pup 28 melktanden. Tussen 4 en 6 maanden oud worden de melktanden vervangen door de ‘echte’ tanden. Een volwassen hond heeft 42 tanden.
Melktanden van een puppy
Soms blijft een melktand zitten nadat de normale tanden al zijn volgroeid. Dit noemen we aanhoudende melktanden en deze moeten worden getrokken, anders gaan ze de groei van de normale tanden in de weg zitten.
Ook als een melktand afbreekt moet deze zo snel mogelijk getrokken worden. Een gebroken melktand is namelijk een bron voor bacteriën in de bek en kan daardoor infecties veroorzaken. Het trekken van tanden is meestal geen grote ingreep, maar de hond zal wel onder narcose moeten.
Puppy tandenpoetsen
Dierenartsen willen eigenaren echt op het hart drukken om van jongs af aan een puppy te laten wennen aan tandenpoetsen. Uit onderzoek blijkt:
80% van de honden heeft gebitsproblemen
Zie ook anicura.nl/gebit. Ook voor puppy’s geldt: jong geleerd is oud gedaan. Lees hier hoe je je pup kunt laten wennen aan tandenpoetsen. Meer weten over de onderhoud van het gebit? Onze pagina over tandheelkunde legt het uit.
Puppycontrole
Het is een goed idee om een gezondheidscheck te laten doen met je puppy als hij tussen de 6 en 8 maanden oud is. Tijdens zo’n puppycontrole krijgt je advies over de groei en het wisselen van de tanden, zodat eventuele afwijkingen op tijd worden verholpen. Vraag voor de mogelijkheden bij je dierenarts naar een puppyconsult - dit is een afspraak waarin je gerichte controle en advies krijgt.
Wilt je op regelmatige basis controles? We zien dat regelmatige controles en zorg voor uw hond, bijvoorbeeld door middel van een huisdierenzorgplan, zorgt voor vermindering van complicaties. Je bent er vroeg bij als er iets ernstigs aan de hand is, en mocht je stelselmatig iets ‘verkeerd’ doen, hoor je dit ook zo snel mogelijk.