Hoe introduceer je je puppy bij een kat?

Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

Jij bent hartstikke blij met je nieuwe puppy, maar als je andere huisdieren hebt moet je ook aan hun denken. Of het nu andere viervoeters zijn, zoals katten, of vogels of zelfs boerderijdieren. Puppy’s leren het beste als ze jong zijn. 

Laat je huisdieren vast wennen aan een bepaalde ruimte voordat je pup er is 

Geduld 

Zowel jouw nieuwe puppy als je huidige kat of ander huisdier zullen geduld moeten hebben om aan elkaar te wennen. En jij bent de belangrijkste factor bij het introduceren van je pup aan andere huisdieren.  

Lees ook:  

Veilige introductie van een puppy bij een kat  

Wees niet te snel in de introductie van je pup bij katten of andere dieren. Een puppy kan nogal eens te enthousiast (en lomp) zijn en daarmee voor een onveilig gevoel zorgen. Veiligheid voor iedereen is het belangrijkste. (Lees ook: EHBO bij honden)  

Veiligheid voorop! 

Een kat kan een puppy flink verwonden, maar een puppy kan kleinere huisdieren ook pijn doen. Vergeet niet het gevoel van veiligheid. Geen enkel huisdier moet zich onveilig voelen in zijn eigen omgeving.  

Verdeel de ruimtes 

Het is aan te raden om bij de introductie van een puppy bij een kat of andere dieren goed na te denken over hoe je de ruimtes verdeelt. Heb je al een kat in huis? Zorg dan in elk geval voor de basisbehoeften (een verstopplaats, kattenbak, water, iets om op de klimmen – lees ook:  

 • Welke ruimtes heb je in huis? Zorg voor een ruimte voor ieder dier voor een veilige introductie van jouw puppy met de kat. 
 • Zorg voor een scheiding van de ruimtes, zodat je puppy en de kat of kitten kunnen wennen aan elkaars geur en geluiden, terwijl ze nog wel zelf kunnen kiezen voor naar voren treden of niet. 
 • Voor huisdieren die normaal vrij door elke ruimte mogen bewegen, zal één vaste ruimte even wennen zijn. Oefen dit al voordat de puppy thuiskomt zodat je kat of kameleon niet op één dag hoeft te wennen aan grenzen én een nieuw dier in huis. 
 • Laat je pup rustig de omgeving verkennen. Lees ook: start met opvoeden in een nieuwe omgeving 

Houd er rekening mee dat de introductie van je pup aan je andere huisdieren langzaam en voorzichtig verloopt. 

Een kat leren met honden om te gaan 

De gouden regel is: neem alle nodige tijd.  

Neem de tijd. 

Door de tijd te nemen kunnen zelfs katten of andere huisdieren die normaal een hekel aan honden hebben de pup leren tolereren zodat hij echt bij de familie hoort. 

Afstand tussen je pup en de andere dieren tijden introductie 

Het lijkt een goed idee om je puppy lekker te laten wandelen terwijl jij het andere dier onder controle houdt, maar dit kan het andere dier in het nauw drijven. 

Zorg voor afstand. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende afstand is tijdens de introductie tussen je pup en andere dieren zoals katten, paarden of vogels (zoals parkieten).  

Vogels, hamsters of andere dieren in kooien 

Een gesloten kooi kan goed gaan, maar het is geen goed idee om je kleinere dieren in een kooi te laten terwijl je pup zijn neus erin steekt. Dat jaagt het kleinere dier alleen maar op – en het was al zo spannend! Zorg ervoor dat er voor beide partijen even veel ruimte is en dat elk dier kan vluchten als hij dat wil. 

Beloon rustig gedrag bij de introductie 

Zo’n introductie tussen je nieuwe pup en bekende huisdieren kan best spannend zijn, ook voor jou. Zodra je rustig en gewenst gedrag ziet, al is het maar op afstand van elkaar, beloon je beide dieren. 

Dieren zijn nieuwsgierig, zorg ervoor dat dat niet bestraft wordt door een schrikreactie. 

Het konijn gaat op zijn zij liggen terwijl je puppy probeert de bank te beklimmen? Prima, dan zien ze elkaar in ieder geval niet als bedreiging of last. Als juist het tegenovergestelde gebeurt en je ziet dat je huisdier, je pup of allebei stress krijgen, onderbreek dan de introductie. Stress gaat nooit voor het gewenste resultaat zorgen.  

Je pup introduceren met boerderijdieren

Wil je je puppy introduceren met boerderijdieren? Vraag dan iemand om hulp zodat de andere persoon het paard, de koe of de kip of afstand kan houden en kan belonen. Als er dan geluiden of (vreemde) bewegingen van die kant komen, kan jij je pup gelijk laten merken dat er niets aan de hand is.  

Dieren zijn nieuwsgierig, zorg ervoor dat dat niet bestraft wordt door een schrikreactie.  

Laat pup je huisdier ontdekken 

‘Rustig gedrag’ betekent niet dat je alleen mag belonen wanneer je pup zit of ligt. Lees daarom de lichaamstaal van je pup.  

 • Is de houding van je pup ontspannen?  
 • Wordt er gekwispeld en zijn de oren alert uit nieuwsgierigheid, geen zenuwen? 
 • Loopt je pup weg? Denk goed na of dat uit angst is (dan is er meer ruimte nodig tussen de twee) of verveling (hier is niets mis mee).  

Beloon je pup bij interesse in het andere huisdier. Lees ook: beloningsgericht trainen

Pup en je andere huisdier in beweging 

Je kunt, als beide dieren elkaar in dezelfde ruimte dulden, proberen wat beweging toe te voegen. Gooi een snoepje in de richting van je pup en ook één naar je andere huisdier zodat ze een klein beetje moeten lopen.  

Let op hoe je kat, konijn, koe en pup reageren op elkaars beweging voor je meer snoepjes dichterbij elkaar gooit. Houd ook hier weer hun lichaamstaal in de gaten: als er stress is, is het tijd om de introductie stil te zetten.  

Het is geweldig als al je huisdieren goed met elkaar overweg kunnen, maar forceren werkt niet. Met deze introductiemethode wordt het delen van dezelfde leefomgeving en eigenaar echter een stuk eenvoudiger.  

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd