Het kan soms een uitdaging zijn om de taal van je pup te begrijpen. Wat is de boodschap van grommen en andere (lichaams)taal van jouw puppy? Honden zijn minder verbaal dan mensen en het karakter en hondenras hebben invloed op hun grom en andere vormen van communicatie.
Hondentaal begrijpen
Hondentaal bestaat vaak uit subtiele lichaamstaal.
- oren die kantelen
- het kort tonen van de tong
- een klein knikje
Subtiele signalen, zoals grommen of grauwen, kunnen verkeerd begrepen worden als negatief. Terwijl iemands gezicht likken niet altijd positief hoeft te zijn.
Het gezicht likken is niet altijd positief!
We helpen je om jouw puppy en later ook volwassen hond beter te begrijpen.
Signalen van je pup
Er zijn twee soorten belangrijke signalen: signalen die bedoeld zijn om de afstand tot de ander te verkleinen of signalen die juist bedoeld zijn om de ander afstand te laten nemen.
Hoe weet je welk signaal welke betekenis heeft? Daarvoor moet je naar het grotere plaatje kijken.
- Met wie communiceert je pup?
- Is zijn signaal gericht aan een vreemde of een vriend?
- Een andere hond of een mens?
- Hoe is je pup normaal met vreemden of andere honden?
- Is hij vriendelijk of meer terughoudend?
- Hoe moe is je pup op het moment?
Met deze voorkennis kun je de taal van je pup sneller begrijpen.
Grom vertalen
Ontblote tanden en een gerimpelde/opgetrokken snuit zijn vaak een teken dat de hond niet blij is. Sommige hondenrassen, Dalmatiërs bijvoorbeeld, ‘glimlachen’ op deze manier als ze blij zijn.
Maar dat is een uitzondering op de regel. Korte, stijve lippen, een harde blik en soms een begeleidende grom is bij de meeste honden te vertalen als ‘laat me met rust’. Soms zijn hierbij tekenen van stress te herkennen.
Grom als waarschuwing
Meestal is je pup bang en niet boos als hij gromt. Een grom mag nooit bestraft worden, maar luister naar je pup, dit is zijn manier van communiceren.
Misschien denkt hij dat je iets komt afpakken, of voelt hij zich ongemakkelijk als iemand in zijn buurt komt. Als je je pup het zwijgen oplegt en hem straft als hij gromt, negeer je zijn waarschuwing.
Wat dan volgt is bijten. Bedenk daarom andere manieren om de hond zich zo op zijn gemak te laten voelen dat hij bereid is je in zijn buurt te hebben.
Grommen tijdens het spelen
Grommen is niet altijd negatief. Kijk dan ook altijd naar de lichaamstaal van je hond. Je pup kan ook grommen tijdens het spelen, dit is een ander geluid en een andere houding.
- zachte ogen
- een kwispelende staart
- een losse lichaamstaal
- een grom
Tijdens het touwtrekken kan je deze lichaamstaal herkennen, dit zijn geen ‘blijf uit mijn buurt’-signalen. Hiermee toont je pup enthousiasme of ongeduld.