Leer je puppy zelfbeheersing aan

Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

Laten we beginnen met het definiëren van zelfbeheersing bij honden. Een hond heeft zelfbeheersing als hij gewenst gedrag vertoont zonder dat zijn baasje hem hoeft te commanderen.

Dus niet je boterham van de koffietafel pikken zodra jij de kamer verlaat, of achter de postbode aangaan als je hem niet op tijd hebt aangelijnd. Met zelfbeheersing weet je pup wat wel en niet mag, zonder dat jij het bevestigt.

Zelfbeheersing aanleren

Bij het aanleren van zelfbeheersing aan je puppy leer je hem eigenlijk commando's en gedragsregels waardoor hij begrijpt wat wel en niet mag. Dit kan zowel bewust als onbewust gebeuren.  

Voorbeelden van aangeleerde zelfbeheersing 

Het commando ‘zit’ is voor jou pup het teken dat hij moet zitten. Maar het kan ook gekoppeld worden aan specifieke situaties, zoals dat je puppy gaat zitten wanneer hij jouw hand op de deurknop ziet. Zitten voor de deur wordt in deze situatie positief bevestigd door ‘we gaan wandelen’.

Onbewust kan je pup ook een link leggen bij een vervelende of spannende situatie. Bijvoorbeeld, je pup rent weg zodra jij het kastje opent waar de nagelknipper ligt. Voor je pup betekent het openen van de kastdeur dat zijn nagels geknipt moeten worden. Wil je dit voorkomen? Lees ook: de nagels en het gebit van je puppy

Actief aanleren van zelfbeheersing 

Sommige situaties zijn al onbewust onderdeel van de opvoeding van je pup, wat aanleren van zelfbeheersing makkelijker maakt. Maar je kunt zelfbeheersing ook actief aanleren, door je puppy bepaalde commando's aan te leren. 

‘Zit’

Kent je pup ‘zit’ en je wilt dat hij zittend wacht voordat hij mag eten, betrek dan zijn voerbak bij de situatie. Houd de bak in je handen en zeg ‘zit’. Uiteindelijk zal je pup begrijpen dat hij voer krijgt zodra hij gaat zitten, en zal hij blijven zitten tot hij een ander commando krijgt.

Deur open: ‘niet zo dringen’

Je puppy heeft door dat er achter iedere deur een hele nieuwe wereld schuilgaat. “Prachtig: daar wil ik heen,” denkt hij. En dus staat hij te dringen bij de deur. Wil jij als eerste door de deur, en wil je je hond aanleren om te wachten? Of wil je dat je hond gaat zitten voordat je de deur opent?

Leg dan je hand op de deurknop, wacht even en zeg dan 'zit’. Zorg ervoor dat je niet tegelijkertijd het commando geeft met je handbeweging, wees duidelijk in hoe je je hand beweegt.

Beloon je pup zodra hij het verband ziet, en wees consistent met belonen, de bewegingen en commando's.

Zelfbeheersing en instinct van je pup 

Sommige commando's, zoals 'zit’ en 'blijf’, zijn makkelijke voorbeelden waar zelfbeheersing niet echt nodig is. Maar wat als het instinct van je pup zegt dat hij achter de postbode of een ander dier aan moet gaan?

Bedenk eerst wat voor gedrag je wenst in zo’n situatie. Moet je pup zich op jou focussen, meteen gaan zitten of naar je toe komen? Dan pas kun je het gedrag van je pup proberen aan te passen. 

Klein beginnen met zelfbeheersing 

Om zelfbeheersing goed te trainen is klein beginnen belangrijk. Begin met situaties waarin de afleiding niet te groot is, zodat je pup zichzelf kan beheersen.  

Zodra je pup kijkt naar zijn doel, eis je zijn aandacht op met een klikker of woord en beloon je direct zijn reactie. Zorg ervoor dat je direct beloont! Blijf dit herhalen tot je pup niet meer dan nieuwsgierigheid toont en zich naar jou richt.  

Lees ook: hoe train ik mijn pup?

Daag zelfbeheersing van je pup uit

Je bouwt geleidelijk de zelfbeheersing van je puppy op door hem meer uit te dagen. Je kunt niet van je pup verwachten dat hij direct in het bos de herten met rust laat als je hem nog niet het juiste commando hebt aangeleerd. De volgende tips kunnen helpen bij het opbouwen van zelfbeheersing. 

 • Omgeving 
  Let op de omgeving wanneer je de zelfbeheersing van je pup opbouwt. Het is gemakkelijker om één uitdagende hond te negeren in een rustige straat dan op het hondenstrandje vol met andere honden.
 • Afstand 
  Maak gebruik van afstand. Het is natuurlijk gemakkelijker om iets te negeren als je pup er zonder moeite langs kan of omheen kan gaan. Je kunt de afstand verkleinen voor meer uitdaging.  
 • Stress 
  Let erop dat je pup niet gestrest raakt. Als hij duidelijk moet kiezen tussen jou volgen of wegrennen, heb je te snel te veel van hem gevraagd. Je wilt dat hij enthousiast is over de beloningen en ontspannen maar alert reageert bij de verleidingen.  

Op den duur zal je pup zich ontwikkelen tot een stabiele hond met zelfbeheersing.  

Denk altijd aan duidelijke commando's die jij hem hebt aangeleerd, gevolgd door een fijne beloning. Lees ook: beloningsgericht je pup trainen

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Je puppy leren om netjes aan de lijn te wandelenis zo makkelijk! Of stiekem ook best wel moeilijk? Het is eenvoudig omdat je alleen maar consequent en duidelijk moet zijn over wat je wilt. En je hebt elke dag super veel momenten om dit te oefenen.

  Lees meer

 • Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

  Lees meer

 • Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

  Lees meer

 • Het kan best spannend zijn om je puppy alleen thuis te laten. Maar begin op tijd met trainen om te voorkomen dat je hond nooit alleen kan zijn.

  Lees meer

 • Veel honden vinden het leuk om in de auto te rijden. De auto neemt ze mee naar plekken. Bijvoorbeeld naar het bos, de zee, of het huis van oma. Maar voor sommige honden is de auto eng. Het maakt veel lawaai en het ruikt raar. Bovendien kan de auto v…

  Lees meer

 • Wil je je puppy in een onbekende omgeving iets leren, maar weigert of negeert hij de snoepjes die jij als beloning aanbiedt? Dat kan gebeuren om verschillende redenen.

  Lees meer

 • Er zijn meerdere manieren om je pup gewenst gedrag en commando's aan te leren. Maar hoe doe je dat?

  Lees meer

 • Als nieuwe eigenaar is het soms best lastig: naar wie luister je nu? Naar wie ga je toe met je puppy-vragen? Wij zetten de beste bronnen voor je op een rij.

  Lees meer

 • Puppy's hebben heel veel energie, maar hoe zorg je voor genoeg beweging en ook genoeg rust?

  Lees meer

 • Denk aan dagelijkse beweging voor je hond. Maar hoe veel dan? En hoe vaak?

  Lees meer

 • Een pup die bijt: het kan verdraaid lastig zijn. Maar wat is nu eigenlijk normaal gedrag, wanneer ga je corrigeren en hoe doe corrigeer je verantwoord?

  Lees meer

 • Het is bijna zover: je mag eindelijk je puppy ophalen! Maar hoe zorg je ervoor dat je alles in huis hebt wat nodig is om goed van start te gaan? Wij helpen je opweg.

  Lees meer

 • Lees hier hoe je dit kan verhelpen!

  Lees meer

 • Je wilt niet voor alles naar de dierenarts gaan. Daarom helpen we je graag een handje met hoe je zelf de gezondheid van jouw puppy kunt controleren. Gebruik daarvoor deze gezondheidscheck voor je puppy.

  Lees meer

 • Wat zijn de 10 meest gezonde hondenrassen? Met andere woorden: welke honden worden het oudst en het minst ziek?

  Lees meer

 • Er zijn ontzettend veel soorten hondenvoer te koop. Verschillende merken en verschillende soorten voer.

  Lees meer

 • Laat je pup chippen, registreren en zorg voor een EU-dierenpaspoort. Dat is niet alleen verplicht, het is ook handig. Lees hier waarom.

  Lees meer

 • Hoe introduceer je een puppy aan je andere hond? In dit artikel staan verschillende opties om de introductie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Lees meer

 • Het kan best lastig zijn: hoe kun je het beste en veiligste je pup introduceren aan je andere huisdieren, zoals katten? Wij helpen je een handje.

  Lees meer

 • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

  Lees meer

 • De hond is het huisdier dat het meest in grootte varieert. Welke grootte kies jij, en waarom?

  Lees meer

 • Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

  Lees meer

 • Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

  Lees meer

 • Soms krijgt je pup te veel prikkels, daarom is het handig om de aandacht van je pup te kunnen krijgen met een geluid. Lees verder voor handige tips.

  Lees meer

 • Het klinkt als iets overbodigs, je pup weet toch wat spelen is? Sommige pups willen niet spelen, hier lees je wat je kan doen.

  Lees meer

 • Hoe leuk je puppy ook is, je wilt dat hij naar je luistert. En daarvoor is opvoeden nodig. Wat moet je doen als je pup niet luistert? Wat zijn de risico's van straffen? Lees hier tips en advies om je pup gehoorzaamheid aan te leren.

  Lees meer

 • De nagels en het gebit van je hond zijn voor veel startende hondeneigenaren onderwerpen die wat extra uitleg vergen.

  Lees meer

 • Voor het eerst een puppy? Laat je vooral ook persoonlijk informeren door de dierenarts, maar hier vind je ook online alvast wat adviezen over intentingen en ontwormen bij pups.

  Lees meer

 • Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

  Lees meer

 • De meest populaire hondenrassen op een rij.

  Lees meer

 • In huis schuilt een aantal gevaren. In de voorbereiding op de komst van je puppy kun je aantal dingen doen in huis. Hoe maak je je huis nu eigenlijk puppy-proof?

  Lees meer

 • De hond als kuddedier (of eigenlijk ‘roedeldier’): wat betekent dit voor jou als hondeneigenaar? Hoe speel je hier op in?

  Lees meer

 • Je pup is uit op avontuur en daar worden vaak de puppy-tanden bij gebruikt. Hierbij zijn niet alleen zijn eigen speeltjes, maar ook jouw mooie schoenen de klos. Hoe kan je dit voorkomen?

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren achter elkaar doorslapen. Maak je hier geen zorgen om. Wel is het belangrijk hier rekening mee te houden.

  Lees meer

 • Een jonge pup kan uren doorslapen, maak je hier geen zorgen om! Maar hoeveel rust heeft een pup nodig? En wanneer raakt hij oververmoeid?

  Lees meer

 • Je kunt je puppy zoveel nieuwe dingen leren! Bijvoorbeeld zitten, hierkomen, netjes aan de lijn te lopen, nieuwe mensen begroeten zonder te springen en nog veel meer. Maar het allerbelangrijkste is dat jij je puppy leert dat de wereld een fijne en l…

  Lees meer

 • Sommige geluiden en signalen van je pup zijn makkelijk te herkennen, anderen zijn een uitdaging. In dit artikel wordt de taal van je puppy besproken.

  Lees meer

 • De vacht is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond. Je moet dus bereid zijn om tijd te besteden aan de verzorging van zijn vacht.

  Lees meer

 • Goed om over na te denken: het is nooit de schuld van de puppy als er een ongeluk gebeurt. Jij bent degene die de signalen niet heeft gezien of niet snel genoeg is geweest!

  Lees meer

 • Voedsel: het is meer dan alleen de dagelijkse voeding voor jouw puppy. Er is nogal wat over te vertellen, zoals de functies en mogelijke moeilijkheden waar je tegenaan loopt met jouw puppy. Wij zetten voor je op een rij wat voedsel nu eigenlijk is e…

  Lees meer

 • Je bent niet altijd in dezelfde ruimte om je puppy in de gaten te houden. Dan is het fijn als hij niet gelijk je bankstel sloopt. Leer je puppy daarom zelfbeheersing aan.

  Lees meer

 • Hoe bouw je een band op met je pup? En hoe creëer je zelfvertrouwen voor jouw puppy? De beste en meest speelse manier is samen leuke dingen doen. Hoe dan? We helpen je een handje.

  Lees meer

 • Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investe…

  Lees meer

 • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

  Lees meer

 • Hier vind je alle artikelen die onderdeel zijn van de AniCura Puppy Wijzer.

  Lees meer

 • Op deze pagina vind je een lijst met alle teksten in het kader van de AniCura Puppy Wijzer en daarmee een bak aan informatie over puppy's.

  Lees meer

 • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

  Lees meer

 • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

  Lees meer

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd